Αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα έως ότου το Νοσοκομείο της Σύρου να στελεχωθεί πλήρως και να αποκτήσει ξανά την χαμένη του αίγλη, εμφανίζεται ο Σύλλογος Εργαζομένων.
Μάλιστα, σε συνέντευξή της στο naxostimes.gr και χωρίς να «μασά τα λόγια» της, η Πρόεδρος του Συλλόγου Κατερίνα Καλογεράκη κάνει λόγο για «στοχευμένη υποβάθμιση» της υγειονομικής μονάδας της Σύρου, η οποία εδώ και αρκετό καιρό εκπέμπει SOS, με την εξαιρετικά μεγάλη έλλειψη προσωπικού να αποτελεί το βασικότερο πρόβλημά της.
Η κα Καλογεράκη καλεί όχι μόνο τους Συριανούς, αλλά και όλους τους Κυκλαδίτες να σταθούν δίπλα στον Σύλλογο Εργαζομένων και ενωμένοι να διεκδικήσουν αυτό που δικαιούνται, δηλαδή μια στελεχωμένη υγειονομική μονάδα που θα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες.
ΕΡ: Αύριο Πέμπτη 20 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η νέα κινητοποίηση των εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας και τι θέλετε να πετύχετε με αυτή την κινητοποίηση;
Κατερίνα Καλογεράκη: Με την αυριανή κινητοποίηση θέλουμε να πετύχουμε:
• Άμεσες προσλήψεις ιατρικού, κυρίως, προσωπικού, αλλά και παραϊατρικού, γιατί αυτή τη στιγμή είμαστε στη χειρότερη φάση της λειτουργίας του νοσοκομείου.
• Επιστροφή των ανεμβολίαστων συναδέλφων μας γιατί όλο αυτό που γίνεται, είναι άκρως τιμωρητικό γι’ αυτούς και δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι έναν χρόνο τώρα ο Υπουργός Υγείας και η κυβέρνηση να έχουμε συναδέλφους σε πείνα.
• Μονιμοποίηση των συμβασιούχων που τους έχουν σε καθεστώς ομηρίας, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
• Την μη είσοδο ιδιώτη εργολάβου καθαριότητας, ο οποίος κοστίζει περίπου 120.000 ευρώ παραπάνω στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου.
• Ένταξη στα ΒΑΕ, αυξήσεις μισθών και επιστροφή του 13ου μισθού. Ξεχάσαμε να ζητάμε τα αυτονόητα! Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε με απαράδεκτους μισθούς, τόσο οι γιατροί, όσο και το υπόλοιπο προσωπικό.
• Παροχή κινήτρων (οικονομικών κλπ.) σε γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό για να μπορούν να ζήσουν στη Σύρο με ανθρώπινες συνθήκες. Γιατί έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, πολλοί σκέφτονται να παραιτηθούν και να φύγουν από το Νοσοκομείο.
ΕΡ: Μετά την τελευταία μεγάλη κινητοποίηση, τοπικοί φορείς της Σύρου κι εσείς ανάμεσά τους, είχατε συναντηθεί στις 9 Ιουνίου 2022 με τον Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη. Έχει υλοποιηθεί, μέχρι σήμερα, κάποια από τις εξαγγελίες που είχε κάνει τότε ο Υπουργός; Γιατί είχε δηλώσει ότι το Γ.Ν. Σύρου «όχι μόνο δεν υποβαθμίζεται, αλλά ακολουθεί σαφέστατα το δρόμο της αναβάθμισης».
Κ.Κ.: Αν αυτή είναι η αναβάθμιση, δεν ξέρω ποια είναι η υποβάθμιση! Καταρχάς, θεωρώ ότι πλέον είναι στοχευμένη η υποβάθμιση του Νοσοκομείου. Αρκεί να σας πω ότι το καλοκαίρι (από τις 2 έως τις 22 Αυγούστου) δεν είχαμε εργαστηριακό γιατρό. Ο Διοικητής, ο κ. Ζουλουφός, επί 2 μέρες ζητούσε βοήθεια από την 2η ΥΠΕ, αλλά δεν ενδιαφέρθηκαν καν. Ζητήθηκε τότε κι από το Νοσοκομείο της Νάξου να δώσει που είχε τρεις γιατρούς, αλλά δεν…
Να πω στο σημείο αυτό ότι είμαι κατά των μετακινήσεων από και προς νησί και υπέρ της ενίσχυσης όλων των δημοσίων δομών υγείας, όλων των Κέντρων Υγείας και των Νοσοκομείων των Κυκλάδων. Γιατί υπάρχει το πρόβλημα της νησιωτικότητας. Ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει χειμώνας με απαγορευτικό. Νομίζω ότι όλοι πρέπει να έχουν μια σωστή και ενισχυμένη δημόσια δομή υγείας και όχι αυτό που γίνεται τώρα.
Μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός είχε πει ότι είμαστε ένα από τα καλύτερα περιφερειακά νοσοκομεία από άποψη στελέχωσης. Δεν μπορώ να φανταστώ, δηλαδή, πώς είναι τα χειρότερα. Είπε ότι στους δείκτες στελέχωσης στο νοσηλευτικό προσωπικό έχουμε μία νοσηλεύτρια προς τρεις ασθενείς. Εγώ, πραγματικά, καλώ οποιονδήποτε να έρθει σε απογευματινή και νυχτερινή βάρδια στα τμήματα του νοσοκομείου, οπότε είναι 2 νοσηλεύτριες προς 25 ασθενείς το απόγευμα και μία νοσηλεύτρια προς 25 ασθενείς το βράδυ. Το προσωπικό σέρνεται. Εμείς δεν αντέχουμε άλλο τέτοιους ρυθμούς και δη, μετά από μία πανδημία δύο χρόνων.
Μετά την πρώτη κινητοποίηση στο λιμάνι, πετύχαμε να μας «χρυσώσουν το χάπι» με μία θέση καρδιολόγου (Επιμελητή Β’) και μία θέση ογκολόγου-παθολόγου (Διευθυντή). Από τις 700 θέσεις που είχαν για τις νησιωτικές περιοχές, δεν υπήρχε πουθενά η Σύρος. Αυτές οι δυο θέσεις μπήκαν μετά την κινητοποίηση και μετά από πίεση. Το Νοσοκομείο της Σύρου δεν πάει καλά! Αυτή είναι η αλήθεια.
Περιμένουμε προσωπικό που ΘΑ έρθει, ακόμα έρχονται οι προκηρύξεις του 2020, ήρθε και μία του εργαστηριακού γιατρού (του 2019), οπότε καταλαβαίνετε ότι αυτό που επιθυμούμε, πέρα από την πλήρωση ΟΛΩΝ των κενών θέσεων που έχουμε στο νοσοκομείο, είναι και οι διαδικασίες πρόσληψης για τα νησιά να γίνουν fast track. Δεν γίνεται να φεύγει ένας γιατρός σήμερα και να έρχεται άλλος μετά από δυο χρόνια. Είναι απαράδεκτα αυτά τα πράγματα.
ΕΡ: Μπορείτε να μας δώσετε επιγραμματικά την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο Νοσοκομείο της Σύρου, από την σκοπιά των εργαζομένων;
Κ.Κ.: Αυτή τη στιγμή είμαστε χωρίς ψυχίατρο και χωρίς νευρολόγο. Μάλιστα, ενώ ο Υπουργός Υγείας είχε δεσμευθεί ότι θα κρατήσει μέχρι το τέλος του χρόνου με παράταση τον Δ/ντη της Χειρουργικής και τον Δ/ντη της Καρδιολογικής, κράτησε μόνο τον Δ/ντη της Καρδιολογικής και τέλος του Σεπτέμβρη βγήκε ο Δ/ντης της Χειρουργικής.
Αυτό σημαίνει ότι χωρίς Διευθυντή είναι λίγο χλωμό κατά πόσο θα μπορέσουν οι ειδικευόμενοι να δηλώσουν Σύρο για να είναι στη Χειρουργική Κλινική. Τέλος του χρόνου συνταξιοδοτείται και ο Διευθυντής της Καρδιολογικής, καθώς και η μοναδική Παθολογοανατόμος που έχουμε. Που σημαίνει ότι αν δεν γίνουν άμεσα προκηρύξεις και προσλήψεις, δεν θα έχουμε γιατρό για βιοψίες. Έχουμε μόνο δύο εργαστηριακούς γιατρούς και είπαν ότι ΘΑ φέρουν μία επικουρική.
Αυτό το πράγμα, όμως, το σκέφτονται όλοι οι γιατροί: ότι μένουν χωρίς συναδέλφους να κάνουν τις εφημερίες τους και το να κάνει κάποιος 17 εφημερίες τον μήνα, είναι αντικίνητρο.
ΕΡ: Κατά τη δική σας γνώμη, ποιο είναι το μέλλον του Νοσοκομείου της Σύρου, τη στιγμή που συνεχίζονται οι αποχωρήσεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού (λόγω συνταξιοδότησης και άλλων λόγων); Ποιες επιπτώσεις θα υπάρξουν στην υγειονομική περίθαλψη όχι μόνο των Συριανών, αλλά και σχεδόν όλων των Κυκλαδιτών, μιας και το Νοσοκομείο εξυπηρετεί, επί της ουσίας σχεδόν όλες τις Κυκλάδες;
Κ.Κ.: Εάν δεν καλυφθούν οι κενές θέσεις, δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε! Έχουμε ένα νοσοκομείο, που είναι το κεντρικό των Κυκλάδων και πρέπει να ενισχυθεί! Και μαζί με εμάς, με τον Σύλλογο και τους Συριανούς, θα πρέπει να αγωνιστούν όλοι οι Κυκλαδίτες. Γιατί όλα τα νησιά έρχονται εδώ.
Κάποια στιγμή, μετά την πρώτη κινητοποίηση, ακούστηκε από κάποιους ότι θορυβήσαμε τον κόσμο επειδή είπαμε ότι το Νοσοκομείο της Σύρου πάει για Κέντρο Υγείας. Δυστυχώς, η αλήθεια ενοχλεί! Μία εβδομάδα πριν από τη μεγάλη κινητοποίηση και την επίσκεψη στον Υπουργό Υγείας μείναμε να λειτουργούμε ως Κέντρο Υγείας. Κι αυτό, διότι δεν είχαμε εργαστηριακό γιατρό και χωρίς αυτόν δεν γίνονται εξετάσεις και δεν υπάρχει Αιμοδοσία, που είναι η κινητήριος δύναμη ενός νοσοκομείου. Και χωρίς Αιμοδοσία δεν γίνονταν χειρουργεία, δεν αποδεχόμασταν περιστατικά από τα νησιά και στέλναμε όλα τα δικά μας περιστατικά στην Αθήνα. Αυτό είναι λειτουργία Κέντρου Υγείας και δεν με ενδιαφέρει αν ενοχλεί.
Από 2 έως 22 Αυγούστου μείναμε με έναν ιδιώτη γιατρό, τον κ. Αλτουβά, ο οποίος χωρίς υπογραφή σύμβασης με το νοσοκομείο, ήρθε εθελοντικά, βοήθησε αυτές τις 20 μέρες και εμείς οι εργαζόμενοι συνεργαστήκαμε μαζί του για να παραμείνει το Νοσοκομείο ανοιχτό και να μην φανεί στη συριανή κοινωνία και στα υπόλοιπα νησιά ότι το κεντρικό νοσοκομείο των Κυκλάδων έχει μείνει χωρίς Αιμοδοσία και χωρίς εργαστήρια. Άρα, Κέντρο Υγείας. Μην μας πειράζουν οι λέξεις, αλλά να δούμε το πρόβλημα. Και το πρόβλημα είναι η υποστελέχωση και η λύση είναι η άμεση στελέχωση!
ΕΡ: Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι κινείστε από κομματικά «ελατήρια»;
Κ.Κ.: Αυτά είναι αστεία! Έναν χρόνο τώρα έχουμε βγει έξω για έναν και μόνο λόγο: για την ενίσχυση του Νοσοκομείου μας! Ο κόσμος άρχισε να το καταλαβαίνει γιατί καθυστερούν τα ραντεβού, γιατί, γιατί, πολλά γιατί. Εμείς απαντάμε απλά ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι το Νοσοκομείο μας να αποκτήσει ξανά την αίγλη και τη στελέχωση που είχε.
Γιατί έχουμε πτητική βάση και πρέπει να διατηρηθεί. Γιατί πρέπει να ανοίξει ξανά η ΜΑΦ που έχει μπει άνω τελεία. Γιατί πρέπει να ανοίξει ξανά η Παιδιατρική. Άνοιξαν τμήματα τα οποία τα στηρίξαμε με ελάχιστο προσωπικό και αυτή τη στιγμή, ενώ είχαμε χτυπήσει το καμπανάκι ότι «θα βάλουμε πλάτη», δεν έγιναν οι κατάλληλες προσλήψεις. Έχει μειωθεί το μόνιμο προσωπικό και έχει αυξηθεί το επικουρικό, άλλος ένας κίνδυνος.