Με τις καταθέσεις της μητέρας, του πατέρα, της αδελφής και του θείου του 31χρονου καθ’ ομολογία δράστη συνεχίστηκε σήμερα Δευτέρα 21 Νοεμβρίου η δίκη για τη δολοφονία της Γαρυφαλλιάς Ψαράκου τον Ιούλιο του 2021 στη Φολέγανδρο.
Ωστόσο, πριν την έναρξη της δίκης (στην οποία δεν παρέστη ο Αλέξης Κούγιας) επικράτησε ένταση στον χώρο έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, με τον πατέρα της Γαρυφαλλιάς να επιτίθεται, για ακόμη μια φορά, φραστικά στους γονείς του κατηγορούμενου και να κινείται απειλητικά προς το μέρος τους, με τους αστυνομικούς τελικά να τον συγκρατούν και να του συνιστούν να ηρεμήσει.
Από την πλευρά της και πριν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, η Εισαγγελέας κα Λαμπροπούλου, αφού εξέφρασε την άποψη ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει αντιληπτή η οδύνη της οικογένειας της Γαρυφαλλιάς, διεμήνυσε ότι διαφωνεί κατηγορηματικά με κάθε μορφή βίας και ως εκ τούτου, σε περίπτωση που επαναληφθούν έκτροπα, θα επιβάλλει τα μέτρα που προβλέπονται ως εισαγγελική αρχή. “Σκοπός μας είναι η απονομή δικαιοσύνης” τόνισε και πρόσθεσε ότι είναι ανεπίτρεπτες οι επιθέσεις της οικογένειας της θανούσης σε βάρος των συνηγόρων υπεράσπισης του κατηγορούμενου.
Στην κατάθεσή της ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Σύρου (που διήρκησε περισσότερο από μία ώρα), η μητέρα του κατηγορούμενου Παναγιώτα Καρατζιώτη, αλλά και ο πατέρας του Κωνσταντίνος Βέργος και η αδελφή του Φιλίππα Ελένη (Φιλένα) Βέργου τον περιέγραψαν ως ένα παιδί που ποτέ δεν είχε εμφανίσει πρόβλημα βίαιης συμπεριφοράς ούτε στο σχολείο, ούτε στις αθλητικές δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχε. Αντίθετα – όπως είπαν – αν και “κλειστός” ως χαρακτήρας, προσπαθούσε πάντα να επιλύει διαφωνίες και αντιπαραθέσεις, ενώ με “ό,τι καταπιανόταν ήταν εξαιρετικός”.
Το πρώτο “καμπανάκι” χτύπησε για τη μητέρα κατά τη διάρκεια των σπουδών του γιου της στην Αθήνα, όταν εκείνος άρχισε να δυσκολεύεται να διαχειριστεί απλά ζητήματα της καθημερινότητας, απομονώθηκε τελείως και απέφευγε συστηματικά τις κοινωνικές επαφές, παρόλο που είχε τρεις σταθερούς φίλους από το πανεπιστήμιο. “Ίσως δεν ήθελα να το πιστέψω, ίσως πίστευα ότι έκανα λάθος, παρόλο που υπάρχει ιστορικό (σ.σ. ψυχικής ασθένειας) στην οικογένεια” δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, και οι τρεις αναφέρθηκαν εκτενώς σε όλο το ιστορικό των επισκέψεων του 31χρονου σε διάφορους ψυχιάτρους, σε μια προσπάθεια της οικογένειας να τον βοηθήσει, επισκέψεις που όμως δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα μιας και ο κατηγορούμενος ναι μεν ήταν συνεπής στις συνεδρίες του, ελάμβανε όμως περιστασιακά την αντιψυχωσική αγωγή που του χορηγούνταν για την “διπολική διαταραχή” που του είχε διαγνωστεί αρχικά διαγνωστεί.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι η κόρη της οικογένειας ήταν αυτή που κινητοποίησε τους γονείς της να αναζητήσουν τη βοήθεια ειδικών, καθώς οι σπουδές της ήταν αυτές που την βοήθησαν να διακρίνει κάποια ανησυχητικά “σημάδια”. Η ίδια κατέθεσε, επίσης, ότι ο τελευταίος ψυχίατρος στον οποίο είχαν απευθυνθεί διέγνωσε σχιζοφρένεια.
Σύμφωνα με τους τρεις μάρτυρες υπεράσπισης, το γεγονός ότι δεν ακολουθούσε κατά γράμμα τη φαρμακευτική αγωγή επιδείνωσε την κατάσταση της ψυχικής του υγείας (σ.σ. παρουσίασε τρία ψυχωτικά επεισόδια, με τάσεις καταδίωξης και διάφορες εμμονές από το 2014 μέχρι και τον Ιούνιο του 2021), χωρίς όμως να έχει βλάψει ποτέ τον εαυτό του ή να έχει απειλήσει τους οικείους του ότι θα κάνει κάτι τέτοιο. Κατά τη διάρκεια των καταθέσεων αναφέρθηκε, ακόμη, ότι ο κατηγορούμενος παλιότερα είχε κάνει περιστασιακή χρήση κάνναβης.
Όσον αφορά στη σχέση του με τη Γαρυφαλλιά (την οποία γνώρισε τον Αύγουστο του 2020 μέσω κοινής παρέας), οι γονείς του κατηγορούμενου είπαν ότι την είχαν δει μόνο μια φορά όταν είχε έρθει στο σπίτι τους, ενώ για τις κοινές τους διακοπές στη Φολέγανδρο, προσπάθησαν να τον αποτρέψουν, με τον πατέρα του, μάλιστα, να του προτείνει να επιλέξουν έναν πιο κοντινό προορισμό για ελεύθερο κάμπινγκ, όπως τις παραλίες της Μεσσηνίας και της Λακωνίας. Από την πλευρά της, η Φιλίππα Ελένη Βέργου κατέθεσε ότι έμαθε για τη σχέση του αδελφού της με τη Γαρυφαλλιά από τον σύντροφό της και όχι απευθείας από τον ίδιο τον κατηγορούμενο, συμπληρώνοντας ότι έδειξε διακριτικότητα και περίμενε να της μιλήσει εκείνος πρώτος.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για το ποια ήταν η κατάσταση του κατηγορούμενου μετά το τραγικό περιστατικό, τόνισαν ότι δεν είχε καμία επαφή με το περιβάλλον, με τον πατέρα του να λέει χαρακτηριστικά ότι ήταν ένας “ζωντανός νεκρός”. Το ίδιο μοτίβο συμπεριφοράς είχε και κατά την κράτησή του στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, το οποίο άρχισε να αλλάζει όταν του χορηγήθηκε η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 12 Δεκεμβρίου 2022.