Με δίωρη στάση εργασίας (13:00-15:00) συμμετέχει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου στην αυριανή απεργία που εξήγγειλε η ΠΟΕΔΗΝ, διοργανώνοντας παράλληλα συγκέντρωση μπροστά στην πύλη του Νοσοκομείου στις 13:00.
Ταυτόχρονα, με αφορμή τις προσλήψεις που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην υγειονομική μονάδα της Σύρου, ο Σύλλογος εξέδωσε ανακοίνωση για την «πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών». Σε αυτήν αναφέρει αναλυτικά την κατάσταση που επικρατεί από πλευράς στελέχωσης, τονίζοντας ότι «δεν θα γίνει καμία έκπτωση στις απαιτήσεις για πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου ώστε να λειτουργεί σωστά και με ασφάλεια».
Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Με αφορμή πολλά δημοσιεύματα που έχουν γίνει τελευταία, σύμφωνα με τα οποία το προσωπικό του Νοσοκομείου Σύρου είναι περισσότερο από ποτέ χάρη στις προσλήψεις που έγιναν την τελευταία περίοδο, το Σωματείο Εργαζομένων θέλει να συμβάλει στην πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών.
Αν οι κλινικές του Νοσοκομείου ήταν οι ίδιες με τα προηγούμενα χρόνια, θα μιλούσαμε για επιτυχία αφού θα είχαμε επιτέλους πλήρη στελέχωση των τμημάτων. Όμως η δημιουργία νέων Τμημάτων, γεγονός πολύ θετικό για τις Κυκλάδες, δυστυχώς δε συνοδεύτηκε από τις απαιτούμενες προσλήψεις κατά την έναρξη λειτουργίας τους. Άραγε με τις νέες προσλήψεις στελεχώθηκαν επαρκώς οι νέες μονάδες;
Ας τα δούμε αναλυτικά:
Μετά το 2020 ξεκίνησαν την λειτουργία τους καινούρια Τμήματα στο Νοσοκομείο, όπως η ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας), η κλινική COVID και το Εργαστήριο Μοριακού Ελέγχου, ενώ προγενέστερα είχε ανοίξει η Παιδιατρική Κλινική. Για τη στελέχωση τους δεν έγινε ούτε μια πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, αλλά έγινε αποδυνάμωση των ήδη υποστελεχωμένων υπόλοιπων τμημάτων.
Για την ασφαλή και αυτόνομη λειτουργία των νέων τμημάτων απαιτείται η ενίσχυση της νοσηλευτικής υπηρεσίας με τουλάχιστον 30 εργαζόμενους. Αντ’ αυτού η νοσηλευτική υπηρεσία την 1/1/2020 διέθετε 106 μόνιμους εργαζόμενους και 23 έκτακτους, ενώ σήμερα διαθέτει 104 μόνιμους και 33 έκτακτους, δηλαδή ενισχύθηκε με 8 άτομα ορισμένου χρόνου, ενώ το μόνιμο προσωπικό της έχει μειωθεί κατά 2 άτομα.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι το επιπλέον προσωπικό (8 συμβασιούχοι) επαρκεί για την κάλυψη μιας, το πολύ, νέας κλινικής και όχι τριών, καθώς και ότι οι όποιες διαχειριστικές λύσεις δόθηκαν από το νοσοκομείο είχαν ως συνέπεια την περεταίρω εξουθένωση του προσωπικού, καθώς και την μη ασφαλή και μη ορθή λειτουργία των κλινικών.
Για να γίνει κατανοητό ας δούμε δυο παραδείγματα:
-Εάν νοσηλεύεται ασθενής στην ΜΑΦ, στη νυχτερινή βάρδια μία μόνο νοσηλεύτρια καλείται να καλύπτει την Παθολογική Κλινική και την Κλινική COVID ταυτόχρονα!
-Εάν νοσηλεύεται παιδάκι/α, στη νυχτερινή βάρδια, η μια και μοναδική νοσηλεύτρια της χειρουργικής κλινικής καλείται να καλύπτει ταυτόχρονα και την παιδιατρική κλινική!
Τέλος υφίσταται, στα χαρτιά, τμήμα Βραχείας Νοσηλείας στο οποίο θα πραγματοποιούνταν θεραπείες ημέρας το οποίο όμως δεν διαθέτει πλέον ούτε χώρο, ούτε προσωπικό, οπότε με τα περιστατικά του επιβαρύνονται οι Κλινικές και το τμήμα επειγόντων.
Στο Ακτινοδιαγνωστικό Εργαστήριο, οι τεχνολόγοι χειριστές των διαγνωστικών μηχανημάτων το 2020 ήταν 10, ενώ τώρα έχουν μείνει 7, με αποτέλεσμα την μείωση των διενεργούμενων εξετάσεων, με όποια συνέπεια έχει αυτό για τις εργασιακές συνθήκες των εναπομεινάντων, καθώς και τη δυσκολία εξεύρεσης ραντεβού σε σύντομο χρονικό διάστημα για τους ασθενείς.
Η Τεχνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου δεν διαθέτει ούτε ένα εργαζόμενο κατηγορίας ΤΕ ή ΠΕ για να προΐσταται του Τεχνικού Τμήματος και της Υπηρεσίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργία του… Ακόμα κι αν υπήρχαν οι πόροι προκειμένου να ανατεθούν σε εξωτερικά συνεργεία, οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και επισκευής (ούτε λόγος για σχεδιασμό και ανάπτυξη…) των κτιριακών υποδομών και των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, δεν υπάρχει ο – κατά νόμο – απαραίτητος πτυχιούχος υπάλληλος για να αναθέσει, να επιβλέψει και να παραλάβει τις εργασίες.
Όσον αφορά στο Ιατρικό προσωπικό, το Νοσοκομείο δεν διαθέτει πλέον νευρολόγο, ψυχίατρο και παθολογοανατόμο (για τις βιοψίες). Διαθέτει μόνο έναν οφθαλμίατρο και μόνο μια δερματολόγο (της οποίας μάλιστα εκκρεμεί η μετάθεση), ειδικότητες για τις οποίες το κοντινότερο διαθέσιμο ραντεβού είναι το καλοκαίρι. Στον αντίποδα, προσελήφθη ογκολόγος, όμως για να λειτουργήσει χώρος παροχής θεραπειών σε καρκινοπαθείς, εκτός από τη σωστή διαμόρφωση χώρου (όπως ορίζει η νομοθεσία, προκειμένου να διασφαλίζεται τόσο η σωστή θεραπεία, όσο και η προστασία της δημόσιας υγείας) και την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού, απαιτείται και η πρόσληψη του απαραίτητου επιπλέον εξειδικευμένου προσωπικού.
Έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε δημοσιεύματα εγκαινίων νέων κλινικών χωρίς ποτέ να πληρούνται οι προϋποθέσεις σε προσωπικό για την ασφαλή λειτουργία τους.
Τρανταχτή απόδειξη των όσων αναφέρουμε για την υποστελέχωση της ιατρικής υπηρεσίας αποτελεί η πραγματοποίηση πρόσθετων εφημερίων, πέραν του μηνιαίου ορίου. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει και έλλειψη εφημερευόντων ειδικευόμενων γιατρών. Χωρίς ειδικευόμενους δεν μπορεί να υπάρξει 24ωρη εφημέρευση του νοσοκομείου. Λόγω όμως των συνθηκών εργασίας, το νοσοκομείο μας, δεν αποτελεί πλέον πόλο έλξης για την απόκτηση ειδικότητας, με αποτέλεσμα την έλλειψη ειδικευομένων, που οδηγεί με την σειρά της στην δυσκολία κάλυψης του προγράμματος εφημεριών.
Και σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να δεχτούμε το επιχείρημα του Υπουργού Υγείας, που στη συνάντηση με την επιτροπή τοπικών φορέων, είχε πει ότι πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι με το προσωπικό που έχουμε, αφού άλλα νοσοκομεία έχουν λιγότερους! Ως νησιώτες, δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση στις απαιτήσεις μας για πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου ώστε να λειτουργεί σωστά και με ασφάλεια, όπως δεν μας κάνουν καμία έκπτωση στους φόρους που πληρώνουμε εξαιτίας της ελλιπούς στελέχωσης του Νοσοκομείου. Είναι Συνταγματική επιταγή (άρθρο 21 παρ. 3) το Κράτος να προσφέρει δημόσια υγεία ανεξαρτήτως σε όλους τους πολίτες.
Συμμετέχουμε έστω και με 2ωρη στάση εργασίας στην απεργία που εξήγγειλε η ΠΟΕΔΗΝ την Τετάρτη 22-2-23 και ώρα 13:00-15:00.
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 22/2/23 και ώρα 13:00.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
-Άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας των Κυκλάδων με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού.
-Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων δεδομένου ότι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
-Καμία μετακίνηση προσωπικού μεταξύ των μονάδων υγείας των Κυκλάδων.
-Ένταξη στα ΒΑΕ.
-Να μην επανέλθουν οι εργολάβοι στα Νοσοκομεία.
-Επαναφορά παλιών και θέσπιση νέων κινήτρων στελέχωσης και παραμονής στις υπηρεσίες των νησιών.
-Ανέγερση νέου σύγχρονου Νοσοκομείου σύμφωνα με τις ανάγκες των κατοίκων του Νομού.
-Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Αύξηση προϋπολογισμού για την Υγεία.
-Επιστροφή των μισθών των υγειονομικών που ήταν σε αναστολή από 14/4/2022 έως 31/12/2022 σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ.
-Αύξηση Μισθών. Εμείς θέλουμε αύξηση των μισθών και όχι τα χρήματα των ασθενών.
-Διπλασιασμός του επιδόματος του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για όλους τους υγειονομικούς με παράλληλη ένταξη όλων των ειδικοτήτων των εργαζομένων στο ΕΣΥ στην χορήγηση του επιδόματος σε διαφορετικές κατηγορίες.