Με αφορμή την ψήφιση του νόμου ν. 5037/2023 που αφορά στη δημιουργία «Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων», αλλά και τα έργα αποχέτευσης που υλοποιούνται στο νότιο τμήμα της Σύρου, ο υποψήφιος Δήμαρχος Χάρης Βεκρής και τα μέλη της ομάδας «ΣΥΡΑ, ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ» Γρηγόρης Μισκεδάκης, Ηρακλής Κάιλας και Ιορδάνης Παπαδόπουλος, συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο, Ανδρέα Γιαλόγλου και τον Διευθυντή της ΔΕΥΑΣ, Γιώργο Βακόνδιο.
Σχετικά με τον νέο νόμο, η Διοίκηση της ΔΕΥΑΣ εμφανίστηκε καθησυχαστική, στηριζόμενη στο άρθρο 3 του νόμου, με το οποίο εξασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας των παρόχων ύδατος, και κατά συνέπεια, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος στις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας. Επιπλέον, άποψη της Διοίκησης της ΔΕΥΑΣ είναι πως η παρακολούθηση των παρόχων ύδατος από τη νέα ρυθμιστική αρχή για την εξασφάλιση χαμηλών τιμών, μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει για τα νησιά όπως η Σύρος, που ήδη πληρώνουν αρκετά ακριβά το νερό που προέρχεται κυρίως από αφαλατώσεις.
Σε ό,τι αφορά στον προγραμματισμό και στην υλοποίηση έργων, η Διοίκηση της δημοτικής επιχείρησης ενημέρωσε την ομάδα για την εξέλιξη του έργου της Α’ φάσης Αποχέτευσης Βάρης, αλλά και για τα στάδια ωριμότητας της Β’ φάσης του έργου, της μελέτης για τις περιοχές του Βήσσα, της Ποσειδωνία, του Φοίνικα και του Γαλησσά, της μελέτης νέου εργοστασίου αφαλάτωσης, αλλά και του προγράμματος αντικατάστασης υδρόμετρων με σύγχρονα τηλεμετρούμενα (έργο ύψους 3 εκ. ευρώ), με τα οποία αναμένεται σημαντική μείωση των απωλειών νερού.
Ως σημαντικότερα προβλήματα στη λειτουργία της ΔΕΥΑΣ εντοπίστηκαν αφενός το ενεργειακό κόστος (που μετά την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής έχει εκτοξεύσει τις οφειλές της επιχείρησης προς τη ΔΕΗ στα 3.300.000€) κι αφετέρου, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού (όπως μηχανολόγοι και πτυχιούχοι πληροφορικής) για τον χειρισμό των σύγχρονων μέσων διαχείρισης υδάτων και αποβλήτων.
Η ομάδα «ΣΥΡΑ, ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ», διακρίνοντας ξεκάθαρα στον νέο νόμο ομοιότητες με τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν στο χώρο της ενέργειας, θεωρεί πως η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί το πρώτο βήμα για την είσοδο ιδιωτών στον χώρο των υδάτων και των αποβλήτων, παρότι σε αυτή τη φάση ο νόμος «εγγυάται» το αντίθετο. Σύμφωνα με την ομάδα, «οι τακτικές των ολιγοπωλίων είναι πάντα καλά μεθοδευμένες και βασισμένες σε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, που αναπτύσσεται όταν υπάρχει κατάλληλο έδαφος και ισχνές αντιδράσεις».
Η «ΣΥΡΑ, ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ» συμφωνεί τόσο με την ΚΕΔΕ, όσο και με την ΕΔΕΥΑ, από τις οποίες εκφράστηκαν σοβαρές επιφυλάξεις για τον χρόνο που αυτό το νομοσχέδιο ήρθε προς ψήφιση, την ώρα που δεν έχουν λυθεί άλλα σοβαρότερα προβλήματα των ΔΕΥΑ, όπως η υποστελέχωση σε επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, αλλά και το ενεργειακό κόστος. «Επιπλέον, η προστασία του πολίτη είναι μια παράμετρος που η πρόσφατη ιστορία των ιδιωτικοποιήσεων ρεύματος και συγκοινωνιών έχει δείξει ότι δεν είναι δεδομένη. Το νερό, ειδικά στις Κυκλάδες, είναι ακριβοθώρητο και γι’ αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα γίνει προϊόν. Η ανυδρία των νησιών μας, σε συνδυασμό με την όλο και αυξανόμενη τουριστική πληρότητά τους, δεν πρέπει να μετατρέψει το νερό σε ένα ακόμη αντικείμενο εκμετάλλευσης» τονίζουν τα μέλη της δημοτικής ομάδας.
Όσον αφορά στη λειτουργία και στον προγραμματισμό έργων της ΔΕΥΑΣ, η «ΣΥΡΑ, ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ»:
–Τάσσεται υπέρ της άμεσης πρόσληψης εξειδικευμένων στελεχών που θα συνδράμουν στη μετάβαση της δημοτικής επιχείρησης στη νέα τεχνολογική εποχή.
–Ζητά την επιτάχυνση υλοποίησης των έργων αποχέτευσης της νότιας Σύρου με καλύτερη επιστασία της εργολαβίας, για την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση του οδοστρώματος που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και πλήττει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της περιοχής. «Κάποτε θα πρέπει να μπει ένα τέλος στις προχειρότητες και τα μπαλώματα, αλλά και να δοθεί η δέουσα προσοχή στα αυλάκια που δημιουργούνται με τομές κεντρικών ριζών δέντρων (βλ. Χρούσσα, Επισκοπείο), κάτι που έχει σοβαρές συνέπειες στην επιβίωση των δέντρων και μπορεί να οδηγήσει στην πρόκληση ατυχημάτων από την πτώση τους» ανέφερε η ομάδα.
–Τάσσεται υπέρ του προγραμματισμού των έργων αποχέτευσης για τον Πάγο και τα Χρούσσα.
–Ζητά να υπάρξει η δέουσα μέριμνα ώστε να μην επαναληφθεί (για μια ακόμα χρονιά) το φαινόμενο των πολύωρων διακοπών στην παροχή νερού τη θερινή περίοδο.