Δίκτυο Προοδευτικών Αριστερών Φοιτητών ΤΜΣΠΣ: Ξεσηκωμός για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων

Newsroom
20/01/2024 09:53
 
 
 

 

Τις «μεθοδεύσεις» της κυβέρνησης της ΝΔ, αναφορικά με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Δίκτυο Προοδευτικών Αριστερών Φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο.

Στην ανακοίνωση του, το Δίκτυο τονίζει ότι το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν αποτελεί «τομή» όπως εκείνη ισχυρίζεται, αλλά αντίθετα αποτελεί «συνταγματική εκτροπή» που θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:
ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ
Δεν θα περάσει η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων – δεν θα τους αφήσουμε να διαλύσουν τις σχολές μας και να τσακίσουν τα πτυχία μας!

Έτοιμη να μεθοδεύσει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παρακάμπτοντας το άρθρο 16 του Συντάγματος που προβλέπει την αποκλειστική λειτουργία Δημόσιων Πανεπιστημίων στην χώρα μας. Το αντιδραστικό νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Παιδείας αποτελεί «τομή» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι ουσιαστικά άλλη μία επιδίωξη του νεοφιλελεύθερου σχεδίου της κυβέρνησης, για την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αδιαφορώντας για την ανάγκη κρατικής ενίσχυσης για τις σχολές μας. Βιώσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια την αποτυχία αυτού του σχεδίου. Είδαμε τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης της υγείας, της ΔΕΗ, των δρόμων, των σιδηροδρόμων, του νερού.

Η δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην χώρα μας σημαίνει:
-Συνταγματική εκτροπή. Η κυβέρνηση των παρακολουθήσεων, της καταστολής, της πανεπιστημιακής αστυνομίας συνεχίζει την επίθεσή της. Η δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι αντισυνταγματική. Το άρθρο 16, ορίζει ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην χώρα μας παρέχεται δημόσια και δωρεάν. Δεν υπάρχουν ούτε ιδιοκτήτες Πανεπιστημίων, ούτε φοιτητές – πελάτες.

-Η αδικία γίνεται πλέον νόμος. Ενώ εμείς με κόπος και θυσίες ξεπερνάμε όλα τα εμπόδια. Φροντιστήρια, άγχος, πανελλαδικές εξετάσεις, την ΕΒΕ, έπειτα εξεταστικές, εργασία σε καθεστώς ανασφάλειας για να μπορέσουμε να σπουδάσουμε και να ζήσουμε, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις σπουδές και το μέλλον μας, η κυβέρνηση μεριμνά ούτως ώστε να δώσει την δυνατότητα «αγοράς» πτυχίων σε όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα. Η κυβέρνηση που θεωρούσε πως δεν μπορούμε να σπουδάζουμε όλοι στο Πανεπιστήμιο, πλέον επιδιώκει να σπουδάζουν μόνο οι οικονομικά ισχυροί.

-Ρίχνει το τελειωτικό χτύπημα στα πτυχία μας. «Πόσα δίνεις – τέτοιο πτυχίο παίρνεις». Αυτό είναι το δόγμα που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα οι έμποροι πτυχίων. Πλέον τα πτυχία μας θα μετατραπούν σε ένα μεγάλο παζάρι, καθώς θα δημιουργηθούν πτυχία πολλών ταχυτήτων για το ίδιο αντικείμενο, ανάλογα με τα χρήματα που διαθέτει ο κάθε ένας, μετατρέποντας τα οριστικά σε ένα «φύλλο χαρτί», τσακίζοντας ακόμα περισσότερο την αξία των πτυχίων μας. Σε αυτές τις συνθήκες, ένας νέος επιστήμονας για να μπορέσει να εργαστεί στον κλάδο του θα πρέπει να συνεχίσει σε επόμενο κύκλο τις σπουδές του καθώς δεν θα αρκεί μόνο το προπτυχιακό. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο ανταγωνισμός θα είναι τόσο μεγάλος, που ένας εργοδότης θα έχει να διαλέξει ανάμεσα σε χιλιάδες επιστήμονες ανά κλάδο. Αυτό σημαίνει ότι θα διαλέγει πάντα τον πιο φθηνό, καθώς λόγω του τεράστιου ανταγωνισμού, οι μισθοί θα συμπιεστούν προς τα κάτω.

-Μείωση της χρηματοδότησης. Η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων στα χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έχει πέσει στα τάρταρα. Το τελειωτικό χτύπημα όμως, θα συμβεί με την απαλλαγή χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις σχολές μας. Στα πλαίσια του «ανταγωνισμού» θα κληθούν να βρουν η κάθε σχολή μόνη της χρηματοδότηση για να επιβιώσει. Αυτό σημαίνει το κλείσιμο δεκάδων τμημάτων. Ποιος θα πληρώσει για να διατηρηθεί σε ζωή ένα ίδρυμα Πολιτικών και Κοινωνικών επιστημών; Ποιος θα πληρώσει για να επιβιώσει ένα τμήμα της επαρχίας;

-Δίδακτρα στα προπτυχιακά. Δεν αποκλείεται, κάτω από αυτές τις συνθήκες ένα πανεπιστήμιο για να επιβιώσει να επιλέξει να θεσπίσει δίδακτρα στα προπτυχιακά τμήματα, όπως ακριβώς συμβαίνει και στα μεταπτυχιακά. Αυτή η εξέλιξη μετατρέπει τις σπουδές μας και την μόρφωση σε προνόμιο.

-Αποδυναμώνει την ελευθερία μας. Η ίδρυση ιδιωτικών Παν/μίων είναι προάγγελος της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας παιδείας. Με την είσοδο ιδιωτικών συμφερόντων στην παιδεία, η ακαδημαϊκή μας ελευθερία θα πλήττεται όταν έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ιδιοκτητών & των χορηγών των πανεπιστημίων. Πλέον, το ακαδημαϊκά σωστό θα αντιπαρατίθεται με το κέρδος και το δίκαιο θα επηρεάζεται από την οικονομική επιφάνεια των εκάστοτε «σπουδαστών-πελατών». Δεν είναι σπάνιο καθηγητές ιδιωτικοποιημένων παν/μίων να καροτομούνται όταν έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της ιδιοκτησίας, αλλά και ισχυροί φοιτητές να ευεργετούνται έναντι των ανίσχυρων. Θέλουμε ένα πανεπιστήμιο χώρο ελεύθερης διακίνησης γνώσης και άποψης και όχι φόβου και συμβιβασμού.

Να σταματήσει η κυβέρνηση να μας κοροϊδεύει!

Ενώ η κυβέρνηση τονίζει σε όλους τους τόνους ότι ενδιαφέρεται για τις σχολές και τα πτυχία μας, ετοιμάζεται να δώσει οριστικά το τελειωτικό χτύπημα. Τι να περιμένουμε άλλωστε από μια κυβέρνηση που χρόνο με τον χρόνο μειώνει την κρατική χρηματοδότηση, αφήνει τις σχολές μας χωρίς καθηγητές και διοικητικό προσωπικό, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο αναστολής λειτουργίας αρκετών ιδρυμάτων σε όλη την χώρα, δεν φροντίζει για την κτιριακή αναβάθμιση των σχολών μας, δεν ενδιαφέρεται για τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό μας, ενώ αφήνει χιλιάδες φοιτητές εκτός εστιών και χωρίς δικαίωμα στην σίτιση, καθώς έχει συνθλίψει την φοιτητική μέριμνα.

Αγωνιστικός ξεσηκωμός – Όλοι στους δρόμους

Ας γνωρίζει καλή η κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που με δηλώσεις τους πανηγυρίζουν για την νομοθετική πρωτοβουλία της (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ), το νομοσχέδιο αυτό δεν θα περάσει. Το φοιτητικό κίνημα εμπόδισε την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, έτσι θα κάνει και τώρα. Φοιτητές, καθηγητές, διοικητικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι, μαθητές, δάσκαλοι δίνουμε μαζί την μάχη προάσπισης του δημόσιου χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Να διαλύσουμε στην πράξη τα σχέδια τους.

Απαιτούμε:
-Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο.
-Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
-Αποκλειστικά δημόσιες, σύγχρονες και δωρεάν σπουδές.
Κατάργηση των διδάκτρων – Δωρεάν μεταπτυχιακά για όλους.
-Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.
-Διπλασιασμός του επιδόματος στέγασης.
-Κάτω τα χέρια από τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Πτυχία με αξία για δουλειά και δικαιώματα.
-Καμία εφαρμογή των ορίων φοίτησης.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 63 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*