Συνάντηση κλιμακίου του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης με τον Δήμαρχο Σύρου για την Γυάρο

Newsroom
02/07/2024 12:09
 
 
 

 

Με τον Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης κ. Αλέξη Αθανασίου συναντήθηκε χθες Δευτέρα 1η Ιουλίου κλιμάκιο της ΚΟΒ Σύρου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Βορείων και Δυτικών Κυκλάδων του ΚΚΕ και εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο με τη Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου- Ερμούπολης Νικόλα Καΐλη.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι σχεδιασμοί για το μαρτυρικό νησί της Γυάρου, ύστερα από την προκήρυξη διεθνούς διεπιστημονικού διαγωνισμού για το μέλλον του νησιού με πρωτοβουλία της βιομηχανίας αλουμινίου ALUMIL και συνδιοργανωτή την ΑΜΚΕ Αιγέας, που εκπροσωπήθηκε από τον εφοπλιστή Αθανάσιο Μαρτίνο, την συνδρομή του ΤΕΕ και τη στήριξη της Κυβέρνησης.

Ο κ. Καΐλης ζήτησε να ενημερωθεί για το αν ο Δήμος γνώριζε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία (μιας και η Γυάρος ανήκει διοικητικά στον Δήμο Σύρου- Ερμούπολης), με τον κ. Αθανασίου να απαντά ότι η δημοτική αρχή ουδέποτε ενημερώθηκε επισήμως για τον διαγωνισμό, ενώ δεν ζητήθηκε ούτε η γνώμη της για οποιονδήποτε σχεδιασμό αναφορικά με τη Γυάρο. Ανέφερε, μάλιστα, πως πληροφορήθηκε για το διαγωνισμό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με δική του πρωτοβουλία προσπάθησε να ενημερωθεί για τις εξελίξεις και τα σχέδια για το νησί.

Οι εκπρόσωποι της ΚΟΒ Σύρου του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου- Ερμούπολης επισήμαναν αρχικά ότι με ευθύνη όλων διαδοχικά των κυβερνήσεων, τόσο τα κτίρια των φυλακών όσο και άλλες εγκαταστάσεις αφέθηκαν στη φθορά του χρόνου, έχοντας υποστεί πολλαπλές καταστροφές. Αυτή ακριβώς η εγκατάλειψη αποτελεί πρόσφορο έδαφος για τους επιχειρηματικούς ομίλους προκειμένου να σχεδιάσουν την «αξιοποίηση» του νησιού με κερδοφόρες επενδύσεις, προσβάλλοντας την ιστορικότητα του χώρου.

Τέλος, τόνιζαν την ανάγκη υλοποίησης σωστικών παρεμβάσεων από τα αρμόδια υπουργεία, αναστήλωσης των κτιρίων και δημιουργίας προβλήτα, για να αναδειχθεί το νησί σε επισκέψιμο τόπο ιστορικής μνήμης. «Αυτά τα δίκαια αιτήματα αναδεικνύει και το Μνημείο που έστησε το ΚΚΕ πάνω στο νησί, το οποίο στέκει φύλακας απέναντι σε όσους απειλούν τον μαρτυρικό τόπο» κατέληξαν τα τοπικά στελέχη του ΚΚΕ.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 27 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*