Σύρος: Το πολιτιστικό πρόγραμμα της εβδομάδας 22 – 28 Ιουλίου

Newsroom.
22/07/2024 08:32
 
 
 

 

Στο πλαίσιο του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αιγαίου, το θέατρο Απόλλων εξακολουθεί να γεμίζει καθημερινά και αυτήν την εβδομάδα με ήχους κλασικής μουσικής και λυρικού τραγουδιού.

Δευτέρα 22 Ιουλίου & Τρίτη 23 Ιουλίου, 20:30, Don Pasquale του Donizetti.

Ο σκηνοθέτης Detlef Soelter και ο μαέστρος Andrej Naunov, διευθύνουν αυτήν την υπέροχη παραγωγή με πρωταγωνιστές τους Vianca Alejandra, Viktor Campos Dell, Vasko Zdravkov και Tihomir Jakimovski.

Τετάρτη 24 Ιουλίου, 20:30, Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου.

Ο μαέστρος Τζιοβάνι Πομπέο διευθύνει το “Four Seasons” του Vivaldi με τη σολίστ Meda Stanciu, ακολουθούμενο από το “Der Hirt auf dem Felsen” του Schubert με τη σοπράνο Michela Varvaro, υπό τη διεύθυνση του Fabio Serani.

Πέμπτη 25 Ιουλίου, Σάββατο 27 Ιουλίου και Κυριακή 28 Ιουλίου, 20:30, Turandot του Puccini.
Ο σκηνοθέτης Antoniu Zamfir παρουσιάζει το αριστούργημα του Πουτσίνι με ένα αστρικό καστ συμπεριλαμβανομένων των Eilana Lappalainen, Giorgi Meladze, υπό τη διεύθυνση του Giovanni Pompeo με την Opera Romana Craiova.

Παρασκευή 26 Ιουλίου, 20:30, Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου.

Η δεύτερη συναυλία δωματίου της σειράς θα παρουσιάσει το “Eine kleine Nachtmusik” του Μότσαρτ & την Συμφωνία Νο. 40 σε σολ ελάσσονα με μαέστρο τον Peter Tiboris και το “Intermezzo sinfonico da Saida” του Zama, το “Il bacio” του Arditi και το “Tuttifantchen” του Hindemith με μαέστρο τον Fabio Serani.

Την Δευτέρα 22 Ιουλίου και ώρα 20.00 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης γυναικών χειροτεχνών “Σύρας Τέχνημα”: Κατερίνα Βουτσίνου, Angela Krasinski, Ευθυμία Τζαφέρη, Ρόζα Φρέρη, Δέσποινα Χερουβείμ και Άννα Ωρολογά, η οποία θα διαρκέσει έως τις 9 Αυγούστου. Η ανάγκη για δημιουργία ώθησε τις έξι γυναίκες, που αγαπούν να εκφράζονται μέσω της τέχνης και της χειροτεχνίας, στον σχηματισμό αυτής της ομάδας, η οποία εμπνέεται από τη ζωή και τη φύση.

(Αίθουσα “Μπάμπης Κουλούρας” – Πν. κέντρο Άνω Σύρου και Αίθουσα Δημοτικής Κοινότητας Άνω Σύρου, ώρες λειτουργίας: 19.00-22.00).

Την ίδια ημέρα στις 21:00, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Σύρου και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης σας προσκαλούν στην Άνω Σύρο, στην πλατεία Βελισσάριου Φρέρη (Αγίου Αντωνίου), σε μία μαγική Μουσική Βραδιά με Πανσέληνο με ελεύθερη είσοδο. Παίζουν και τραγουδούν: Μαρία Ρούσσου, Βαγγέλης Νομικός, Μανώλης Ψωμαδάκης, Γρηγόρης Λούβαρης, Νίκος Απέργης

Στις 23 Ιουλίου, ο Γιώργος και ο Νίκος Στρατάκης έρχονται στη Σύρο με ένα ανανεωμένο ζωντανό πρόγραμμα. Στις δυσκολίες των καιρών, οι Στρατάκηδες μετουσιώνουν την κάθε τους εμφάνιση σε μια μεγάλη γιορτή, γίνονται ένα με τους μουσικούς τους και μοιράζονται με το κοινό τους την μοναδική ενέργειά τους, που αβίαστα πηγάζει μέσα από την παράδοση και την τέχνη τους.

(Πλατεία Μιαούλη, ώρα έναρξης 21:30, είσοδος ελεύθερη)

Στη νέα ατομική της έκθεση με τίτλο «Αν» η Αννίτα Χριστοφίδου καταπιάνεται με την υποκειμενικότητα του βλέμματος και προσπαθεί να το ερμηνεύσει, τόσο στη φωτογραφική της αποτύπωση όσο και στη χειρονομιακή της ζωγραφική. Ένα αλληγορικό ταξίδι με φιγούρες και σκιές που συνομιλούν σιωπηρά ανακαλύπτοντας κάποιες φορές την συναισθηματική ασάφεια και κάποιες φορές την παιδικότητα και τον ερωτισμό ως στοιχεία που συνθέτουν την ανθρώπινη φύση. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 23 Ιουλίου στις 20:00 και η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 4 Αυγούστου.

(Αίθουσα «Εμμανουήλ Ροΐδη», Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, ώρες λειτουργίας: καθημερινά 20:00 – 22:30)

Το 3ο Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας & Μουσικής «ΜΙΛΑ… It’s OK!» καλεί μικρούς και μεγάλους την Τετάρτη 24 Ιουλίου στην Έπαυλη Τσιροπινά, υπό τους ήχους της μουσικής για να ενημερωθούν, να μιλήσουν και να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες για την προαγωγή της ψυχικής υγείας. Το φεστιβάλ απευθύνεται σε όλες και όλους και περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια (urban street art, μουσικοθεραπεία, φωτογραφία, brave talk), ομιλίες για τις προκλήσεις της ψυχικής υγείας από ειδικούς και άτομα που έχουν αντιμετωπίσει τέτοιες προκλήσεις και μουσική συναυλία με τη συμμετοχή γνωστών hip hop καλλιτεχνών.

(‘Workshops 18:00, συναυλία 21:00, είσοδος ελεύθερη)

Στις 26 Ιουλίου στις 20:30 θα λάβουν χώρα τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής “Αποκλίσεις”, η οποία θα διαρκέσει έως τις 11 Αυγούστου. Τέσσερις σύγχρονοι εικαστικοί συνομιλούν με τα έργα τους θέτοντάς μας ερωτήματα και διατυπώνοντας προτάσεις, επαναδιαπραγματεύοντας τα όρια της παραστατικότητας. O Antonakis (Χριστοδούλου), η Λίλα Μπελιβανάκη, η Ράνια Ράγκου και ο VassilisH με αρκετές αντιθέσεις στην έκφραση αλλά και αρκετές ομοιότητες, τόσο στην καθαρότητα των χρωμάτων όσο και στην αρτιότητα του σχεδίου, θέτουν σε κάθε τους έργο αμφιβολίες για τα όρια που τα προσδιορίζουν, φέρνοντας κοντά την παραστατικότητα με την αφαίρεση και την αλληγορία.

(Αίθουσα Τέχνης “Γ. & Ε. Βάτη”, ώρες λειτουργίας: 19:30-22:00).

Το Σάββατο 27 Ιουλίου και ώρα 21:00, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης του Θανάση Λάλα ΤΕΤΡΑΔΙΑ Α’ : ΤΙΤΑΝΟΜΑΧΙΑ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ. Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Υπουργός Ψηφιακής

Διακυβέρνησης κος Δημήτρης Παπαστεργίου.

Για πρώτη φορά μέρος από τα μοναδικά «Τετράδια» του Θανάση Λάλα που αποτελούν την καθημερινή πνευματική του ενασχόληση, θα «πάρουν ζωή» σε 31 ζωγραφικά έργα μεγάλων διαστάσεων με μικτή τεχνική πάνω σε βαμβακερό καμβά, 8 γλυπτά Τοτέμ και ένα επί-ζωγραφισμένο αυτοκίνητο, εμπνευσμένα από τους Τιτάνες, τους Αρχαίους θεϊκούς φορείς, τα υπερφυσικά όντα που γεννήθηκαν από τη Γαία και τον Ουρανό και κυβέρνησαν κατά την περίοδο της Χρυσής Εποχής.

Στις 27 και 28 Ιουλίου θα παρουσιαστεί ένα μοναδικό εικαστικό γεγονός: ο δημιουργός Θανάσης Λάλας θα αλληλοεπιδράσει με την Τεχνητή Νοημοσύνη συμπράττοντας με την UBITECH, μία εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, διαγνωσμένης εμπειρίας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, βασισμένο σε μία ιδέα του Ανέστη Κυριακίδη που επιμελείται της έκθεσης και της εταιρείας Graphicon με μακροχρόνια εμπειρία στον χώρο των γραφικών τεχνών. Τα πρωτότυπα έργα του καλλιτέχνη, μέσω μίας πρωτοποριακής για τα παγκόσμια δεδομένα τεχνολογικής υποδομής, θα μπορούν να μεταλλάσσονται μπροστά στα μάτια των επισκεπτών σε νέα μοναδικά έργα που θα δημιουργεί η πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης με μοναδικό αρωγό την φωνή του δημιουργού στο «AI Art Chatbot» και την συνεργασία του Πικάσο, του Ματίς, και άλλων εκπροσώπων των μεγάλων καλλιτεχνικών κινημάτων όπως ο κυβισμός και ο εξπρεσιονισμός.

Στην έκθεση επίσης θα παρουσιαστούν δεκαπέντε video presentations «Titans of Art», παραγωγής της ΕΡΤ. Δεκαπέντε συναντήσεις του Θανάση Λάλα με ανθρώπους που καθόρισαν την δημιουργική σκέψη παγκοσμίως, των τελευταίων εκατό χρόνων.
(Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 19:00-22:00, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 10:30-13:30 & 19:00-22:00, Δευτέρα κλειστά).

Την Κυριακή 28/7, στις 21:00, οι ΝΗΣΩΝ ΤΕΚΝΑ επιστρέφουν στον Πολιτιστικό Χώρο Χρούσσων για ένα μοναδικό ξεφάντωμα. Ο Πάρις Ξυνταριανός Τσιροπινάς και ο Ιωσήφ Πρίντεζης ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους Cano Doro για ένα διαφορετικό πανηγύρι που θα μείνει αξέχαστο σε όσους παραβρεθούν.

Την Κυριακή 28 Ιουλίου 2024 και ώρα 21:00, στη μαρίνα τουριστικών σκαφών στα Λαζαρέττα, μπροστά από το ιστορικό κτήριο του Τηλεγραφείου, ο Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Λαζαρέττων αναβιώνει το Έθιμο της Συριανής Φάκλας (Πυροφάνι) και διοργανώνει ένα παραδοσιακό νησιώτικο γλέντι.

Η φωτογραφική έκθεση “ Οι Θησαυροί του Λυκείου των Ελληνίδων Σύρου” με την φωτογραφική ματιά του Δημήτρη Βαμβακούση θα βρίσκεται στην έπαυλη Τσιροπινά έως τις 29/7. Το Λύκειο των Ελληνίδων Σύρου διαθέτει μία πλούσια ιματιοθήκη εθνικών ενδυμασιών διαφόρων περιοχών, ανδρικών και γυναικείων, πολλές από τις οποίες, μαζί με τα κοσμήματά τους, είναι αυθεντικές. Οι ενδυμασίες αυτές παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση με ιδιαίτερη υπερηφάνεια και τιμή, δικαιώνοντας τον ορισμό «θησαυροί»

(Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 19:00 – 22:00 & Κυριακή 11:00 – 13:00).

Έως τις 3 Αυγούστου θα φιλοξενείται στον Επιβατικό Σταθμό Ερμούπολης η ατομική έκθεση ζωγραφικής «Ωδή στη Σύρο» του Θεόδωρου Μέρκου η οποία αποτελεί έναν φόρο τιμής στα χρόνια που έζησε στο νησί ως φοιτητής

(Ανοιχτά τις ημέρες & ώρες λειτουργίας του επιβατικού σταθμού).

Πηγή: syrostoday.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 4 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*