Ανοιχτή παρουσίαση και περφόρμανς στο Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί στη Σύρο

Newsroom.
15/10/2024 14:56
 
 
 

 

Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024, στις 21:30, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή παρουσίαση από τον συνθέτη Egid Joechl, στο πλαίσιο του προγράμματος Καλλιτεχνικής Κατοικίας 2024. Το πρότζεκτ “RANGE” θα εξερευνήσει την ηχητική παλέτα που συνδυάζει ήχους περιβάλλοντος με παραδοσιακά μουσικά όργανα, μια τεχνική που χαρακτηρίζει τη δουλειά του Γιοχλ. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει επίσης περφόρμανς από τους Κωνσταντίνα Θανασούλη και Δημήτρη Μπαλτά. Η παρουσίαση θα διεξαχθεί στα αγγλικά και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Η ανακοίνωση του δήμου Σύρου-Ερμούπολης

Ανοιχτή παρουσίαση από τον συνθέτη Egid Joechl (πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Κατοικίας 2024) και περφόρμανς από τους Κωνσταντίνα Θανασούλη και Δημήτρη Μπαλτά

18 Οκτωβρίου 2024
Παρασκευή στις 21:30
Ελεύθερη Είσοδος

Πρότζεκτ: RANGE

Η χρωματική παλέτα των σημερινών συνθετών δεν περιορίζεται πλέον στο κλασικό εύρος των μουσικών οργάνων. Κάθε είδους ήχοι μπορούν να μετατραπούν σε μουσική. Στη μουσική του, ο Έγκιντ Γιοχλ, συχνά δουλεύει με ήχους από το περιβάλλον και τη φύση συνδυάζοντάς τους με παραδοσιακά μουσικά όργανα. Κατά τη διάρκεια της διαμονής του στο Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί στη Σύρο, ο συνθέτης προσπάθησε να ηχογραφήσει τέτοιους ήχους και να τους χρησιμοποιήσει στη νέα του ηχητική σύνθεση.

Η παρουσίαση θα διεξαχθεί στα αγγλικά.

Les Willis* | Πράξη 2η

Με αφετηρία το μουσικό κομμάτι Fort-Schreiten του Egid Joechl, η περφόρμανς εστιάζει στο θέμα του ετεροκαθορισμού του ατόμου τόσο από άλλα άτομα όσο και από συνθήκες της σύγχρονης κοινωνίας. Πόσο ελεύθερες είναι οι πορείες που ακολουθούμε; Η (συν)ύπαρξη του ατόμου σε ένα ευρύ σύνολο επιτρέπει τον αυτοπροσδιορισμό του; Μπορούμε να αρνηθούμε τη ροή της μάζας στη σύγχρονη κοινωνία, ακόμα και στην ουτοπική κατάσταση όπου ο έρωτας φαίνεται να καθοδηγεί; Πόση ελευθερία χωράει στο εμβατήριο της ελεύθερης ύπαρξης;

Η περφόρμανς, δανειζόμενη στοιχεία από τον κόσμο της μόδας, τον κατεξοχήν χώρο επιβολής προτύπων και ρόλων αναφοράς στη σημερινή εποχή, εξετάζει το άτομο μέσα από μια σχέση εξουσιαστή και εξουσιαζόμενου, πειθαρχίας και ανυπακοής, αγάπης και μίσους.

* Τα Βιλί, θηλυκά πνεύματα του κάτω κόσμου, επιστρέφουν κάθε τόσο για μία και μοναδική νύχτα, υπερασπιζόμενα όσες περιορίστηκαν, αδικήθηκαν, καταπιέστηκαν.

Χορογραφία/Ερμηνεία: Κωνσταντίνα Θανασούλη, Δημήτρης Μπαλτάς
Μουσική: Egid Joechl
Διάρκεια: 11:20′

Έγκιντ Γιόχλ
Ο Έγκιντ Γιόχλ γεννήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 1982 στο Κίτσμπουελ της Αυστρίας, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε Σύνθεση και Θεωρία της Μουσικής στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Γκρατς (University of Music and Performing Arts Graz), και επιπλέον παρακολούθησε ποικίλα master classes. Συνθέτει έργα για διαφορετικά σύνολα και σε διαφορετικά στυλ με επίκεντρο τη σύγχρονη μουσική και τις ηχητικές εγκαταστάσεις. Το 2018 συμμετείχε στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα Artists-in-Residence που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα και το 2019 συμμετείχε στο αντίστοιχο πρόγραμμα της Νέας Υόρκης. Το 2020 βραβεύτηκε με υποτροφία Σύνθεσης Hilde Zach από την πόλη του Ίνσμπρουκ, όπου πλέον ζει και εργάζεται.

www.joechl–music.com

Κωνσταντίνα Θανασούλη
Γεννήθηκε στην Νάουσα το 1995. Σπούδασε στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Α.Π.Θ και στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού του δήμου Θεσσαλονίκης από όπου και αποφοίτησε το 2022. Η αγάπη της για τον χορό συνδυάζει όλα αυτά τα χρόνια τον κλασικό, τον σύγχρονο αλλά και τους παραδοσιακούς χορούς. Από το 2020 διερευνά μέσα από τη διδασκαλία τον συνδυασμό του σύγχρονου χορού με τους παραδοσιακούς. Έχει εργαστεί ως δασκάλα χορού στη Νάουσα και τη Θεσσαλονίκη. Αποτέλεσε μέλος της ομάδας «L.Reducta dance project» από το 2014 έως το 2019, συμμετέχοντας στο φεστιβάλ των Δημητρίων και στο φεστιβάλ Ελλήνων χορογράφων στη Θεσσαλονίκη. Συμμετείχε επίσης στο Athens Video Dance και στο Thessaloniki Cinedance International με τα video dance TreeβιαL και Νο.39-41.

Το 2023 σκηνοθέτησε και χορογράφησε το «κιντσούγκι», που παρουσιάστηκε στο Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί και είναι βασισμένο στην πρώτη, ομώνυμη ποιητική της συλλογή που εκδόθηκε την ίδια χρονιά. Με την περφόρμανς «Αγαπημένε μου, ξένε..» έλαβε επίσης μέρος στο Eye’s Walk Festival 2023.

Από το 2022 ζει στη Σύρο και εργάζεται στο Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί ως δασκάλα κλασικού και σύγχρονου χορού.

Ο Δημήτρης Μπαλτάς γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1982. Είναι διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ και υποψήφιος διδάκτορας στο τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, με μεταπτυχιακές σπουδές στα διαδραστικά μέσα, τις ψηφιακές μορφές τέχνης και τον φωτισμό. Από το 2005 παρακολουθεί μαθήματα χορού σε διάφορα στούντιο στην Αθήνα και το Λονδίνο, ενώ έχει επίσης παρακολουθήσει εργαστήρια και σεμινάρια υποκριτικής. Το 2014 ξεκίνησε την ενασχόληση του με τα εναέρια ακροβατικά. Έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις χορού και ακροβατικών και από το 2019 διδάσκει εναέρια ακροβατικά σε διάφορες σχολές στην Αθήνα. Το Μάιο του 2019 παρουσίασε την πρώτη του χορογραφία σε εναέριο σχοινί, Working Class, στο πλαίσιο του 1ου θερινού καμπαρέ τσίρκο, στο θέατρο Ροές. Έχει παρουσιάσει βίντεο και εικαστικές εγκαταστάσεις σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συνδημιουργήσει το video dance Please don’t tell, για το οποίο βραβεύτηκε στο Faggio Doc Festival 2020. Σαν σχεδιαστής φωτισμού, έχει σχεδιάσει και επιμεληθεί τον φωτισμό για παραστάσεις θεάτρου και χορού και εικαστικές εγκαταστάσεις στο Εθνικό Θέατρο, στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης κ.α. Είναι μέλος της ομάδας δημιουργών θεάτρου και εικαστικών τεχνών Apparatus. Από το 2021 ζει και διδάσκει εναέρια ακροβατικά (πανιά) στη Σύρο.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 26 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*