Σύρος: Πώς το μυστικό που κρύβουν οι βραχογραφίες και ένα πανάρχαιο πηγάδι αλλάζουν την Ιστορία του Αιγαίου

Newsroom.
25/11/2024 17:11
 
 
 

 

Στο όρος Γερούσι στη νότια Σύρο βρέθηκαν κάποιες πανάρχαιες, και πολύ δύσκολα ερμηνεύσιμες, βραχογραφίες. Πάντα ήταν στην αφάνεια, χωρίς κάποια αρχαιολογική έρευνα να έχει αποπειραθεί τις ερμηνεύσει.

1.jpg

Ο κάτοικος της περιοχής, ωστόσο, Λούης Ρούσσος, τις αντέγραψε με ακρίβεια και τις αποτύπωσε στην αυλή του σπιτιού του, προκειμένου να τις μελετήσει. Ήταν σίγουρος, ότι αυτά τα περίεργα σύμβολα, σχετίζονταν με τις αστρονομικές γνώσεις της αρχαίας εποχής, καθώς και την τοπογραφία της Σύρου και των Κυκλάδων. Ο ίδιος ολοκλήρωσε μια σειρά μαθημάτων αστρονομίας, για να μπορέσει να αντιληφθεί πιθανές ταυτίσεις με τις μυστηριώδεις βραχογραφίες.

Και πράγματι, έπειτα από δέκα χρόνια ερευνών, οι σχηματισμοί αυτοί, τον καθοδήγησαν σε ένα μεγάλο μυστικό, στη βόρεια πλευρά του νησιού. Σαν παιχνίδι «κυνήγι θησαυρού»…


Και μάλιστα επρόκειτο, για ένα μυστικό, που μπορεί να αλλάζει την ιστορία του Αιγαίου και τα επιτεύγματα των αρχαίων νησιωτών, όπως τα ξέρουμε μέχρι σήμερα… Ένα μυστικό, που αλλάζει τη σχέση του ανθρώπου με τον χρόνο…

Δείτε το ρεπορτάζ:

Συγκλονιστική ανακάλυψη στη Σύρο: Πώς το μυστικό που κρύβει ένα πανάρχαιο πηγάδι αλλάζει την Ιστορία

Ο Λούης Ρούσσος θεωρεί πως από τις βραχογραφίες αποκρυπτογράφησε τα σύμβολα του ηλίου κι άλλων πλανητών, καθώς και άλλα στοιχεία «που υπάρχουν στη Γη». Τα σύμβολα «έδειχναν» προς ένα συγκεκριμένο σημείο, στην άλλη πλευρά του νησιού: Σε ένα πανάρχαιο πηγάδι, το Φρέαρ του Φερεκύδη, όπως ονομάστηκε αργότερα, που πήρε το όνομά του από τον σπουδαίο Φιλόσοφο της Σύρου, ο οποίος ήταν κοσμολόγος και δάσκαλος του Πυθαγόρα.

2.jpg
6.jpg

Τι ήταν το τόσο ιδιαίτερο για αυτό; Ότι μάλλον πρόκειται για το πρώτο, ή ένα από τα πρώτα, εξελιγμένα αστρονομικά όργανα της ανθρώπινης Ιστορίας!

Πώς το αντιλήφθηκε αυτό ο επίμονος Συριανός; Έπρεπε να περάσουν κι άλλα χρόνια επίμονων ερευνών… Ο ίδιος έμεινε μέσα σε αυτό αρκετές ημέρες και νύχτες, σε διάφορες εποχές του χρόνου και με τις καταγραφές που έκανε έφτασε στο συμπέρασμα ότι ολόκληρη η κατασκευή του πηγαδιού ήταν ένα… μεγάλο ηλιοτρόπιο, δηλαδή κάτι σαν «ηλιακό ημερολόγιο»!

Όπως κατέγραψε, το φως του ηλίου, στην κάθε διαφορετική εποχή, κατέληγε και φώτιζε συγκεκριμένο σημείο, χάρη στον λεπτομερή τρόπο κατασκευής και τις οπές που δημιουργήθηκαν για να εισέρχονται οι αχτίδες μέσα στο υπέδαφος του πηγαδιού!

fa73b13c-cd20-4a5a-903a-8f0370b2baeb.jpg

Ο Λούης Ρούσσος ενθουσιασμένος πια, θέλησε να κάνει γνωστή την ανακάλυψη αυτή σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, διαπίστωσε ότι τα περιθώρια συνεργασίας και ολοκληρωμένης έρευνας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων ήταν πολύ περιορισμένα. Δεν το έβαλε κάτω.

Απευθύνθηκε στο Πολυτεχνείο και ένας Συριανός εφοπλιστής, που πείστηκε για την αξία της ανακάλυψης, ανέλαβε ολόκληρη τη χρηματοδότηση της έρευνας.

Πράγματι, ερευνητές της Σχολής Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών έμειναν στη Σύρο για αρκετές εβδομάδες, πραγματοποιώντας μελέτες εντός και εκτός του πηγαδιού, ημέρα και νύχτα. Εντυπωσιασμένοι κι οι ίδιοι, έπειτα από τις ενδελεχείς μελέτες ακριβείας, καταλήγουν ότι πρόκειται όντως για ένα σπάνιο και άρτια κατασκευασμένο ηλιακό παρατηρητήριο!

Δείτε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τη μελέτη και τα συμπεράσματά της:

Ο Ξενοφών Μουσάς, αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, είναι καλός γνώστης της ανακάλυψης αυτής, και μιλώντας στο Newsbomb.gr, εξηγεί πως ακριβώς λειτουργούσε ως ηλιοτρόπιο και εκφράζει την άποψη ότι το φρέαρ αυτό μάλλον είναι πολύ αρχαιότερη κατασκευή από την εποχή του Φερεκύδη (5ος αιώνας π.Χ.) κι ότι ο φιλόσοφος απλά προέβη σε… ανακατασκευή!

«Δείχνει ότι οι άνθρωποι εκείνης της εποχής έχουν αστεροσκοπεία που τους επιτρέπουν να προβλέπουν τις εποχές μέσω ακριβούς ημερολογίου. Έχουμε θησαυρούς κρυμμένους χωρίς να τους προβάλουμε», υπογραμμίζει.

ΛΟΥΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ – ΓΕΡΟΥΣΙ – ΒΡΑΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΟΜΑΔΑ ΟΡΦΕΑΣ
ΛΟΥΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ – ΓΕΡΟΥΣΙ – ΒΡΑΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΟΜΑΔΑ ΟΡΦΕΑΣ

Πηγή: newsbomb.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 1 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*