Για 50 χρόνια παρέμενε αναξιοποίητο και εγκαταλειμμένο. Αν και στο κεντρικότερο σημείο της Ερμούπολης, την πλατεία Μιαούλη, τίποτα δεν θυμίζει σήμερα το εμβληματικό κτίριο που κάποτε υπήρξε. Αυτό, όμως πρόκειται να αλλάξει – μάλιστα σύντομα – αφού μια καινούρια σελίδα άνοιξε για το «Κυκλαδικόν», όπως το ξέρουν όλοι στη Σύρο.
Έτσι, μετά από αλλεπάλληλες επαφές και συναντήσεις 8 μηνών για την διασφάλιση της επένδυσης, στα γραφεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην Ερμούπολη υπογράφηκε σήμερα το μεσημέρι το μισθωτήριο συμβόλαιο παραχώρησης για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου κτιρίου μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων και προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Κληροδοτήματος Άννης Κουτσοδόντη κ. Γιώργου Λεονταρίτη (Κληροδότημα στο οποίο ανήκει το κτίριο) και του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της εταιρείας «ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.» (που δημιουργήθηκε γι’ αυτόν το σκοπό) κ. Χάρη Αλεξανδράτου.
Παρόντες ήταν, επίσης, ο κ. Διονύσης Καλογερόγιαννης (μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας «ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΝ»), ο κ. Θέμης Κουνενιδάκης (πολιτικός μηχανικός και εκπρόσωπος της «ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΙΚΗΣ»), ο κ. Γιώργος Ρέκας (νομικός σύμβουλος της «ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΝ»), ο κ. Νίκος Φωτεινιάς (Αντιδήμαρχος και εκπρόσωπος του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης στην Διοικούσα Επιτροπή του Κληροδοτήματος Άννης Κουτσοδόντη) και ο κ. Κώστας Φουντουκίδης (διευθυντής του τοπικού υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας).
Με εξασφαλισμένες, μάλιστα, τις αρχικές εγκρίσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού, οι εργασίες (αρχικά στο εσωτερικό του – άντληση υδάτων από το υπόγειο και απομάκρυνση μπαζών) αναμένεται να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα και θα συνεχιστούν με τις θεματικές άδειες που θα δίνονται από το ΥΠ.ΠΟ.
Η εύρεση επενδυτών και η αξιοποίηση του εν λόγω κτιρίου ήταν ένας από τους βασικότερους στόχους της παρούσας Περιφερειακής Αρχής, ήδη από την αρχή της θητείας της, είπε ο κ. Λεονταρίτης στην αρχική του τοποθέτηση.
Χωρίς να κρύβει την ικανοποίηση του για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων δήλωσε ότι η συγκεκριμένη επένδυση στέλνει ένα διπλό μήνυμα: 1ον ότι η Ερμούπολη, σε μια εποχή που αναζητά την τουριστική της ταυτότητα, αποτελεί πρόσφορο τόπο ποιοτικών επενδύσεων που σχετίζονται με τα νεοκλασικά κτίρια που χρήζουν παρεμβάσεων και 2ον ότι το Υπουργείο Πολιτισμού θα πρέπει να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του απέναντι στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων και την πολιτιστική της κληρονομιά, βάζοντας τέλος στην γραφειοκρατική κωλυσιεργία του και στα προσκόμματα που απέτρεπαν τους εν δυνάμει επενδυτές.
«Με την ολοκλήρωσή του και μετά από μισό αιώνα, το “ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΝ” θα είναι ένα “κόσμημα” στο κέντρο της Ερμούπολης και ελπίζουμε να αποτελέσει την αφετηρία κι άλλων επενδύσεων στο νησί» κατέληξε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, ο οποίος τόνισε ότι σύσσωμοι οι τοπικοί φορείς πρέπει, με ενιαίο μέτωπο, να διεκδικήσουν δυναμικά την αλλαγή της συμπεριφοράς του ΥΠ.ΠΟ. απέναντι στη Σύρο.
Επίσης, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το πρώην μέλος της Διοικούσας Επιτροπής κ. Γιώργο Παπαμανώλη για την συμβολή και την προσφορά του, κάνοντας γνωστό ότι θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε η πλειονότητα των πρώτων υλών για την εκ βάθρων ανακαίνιση του “ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΝ”, αλλά και όσοι θα εργαστούν για αυτή να προέλθουν από την αγορά της Σύρου.
Από την πλευρά του, ο κ. Αλεξανδράτος (αφού εξήρε τον σημαντικό ρόλο του κ. Λεονταρίτη) μοιράστηκε με τους δημοσιογράφους τον «τρόπο γνωριμίας» του με το κτίριο, το Πάσχα του 2019 όταν ήρθε για διακοπές στη Σύρο, τότε που το αντίκρισε για πρώτη φορά και είχε τη διορατικότητα να διαπιστώσει τις μεγάλες προοπτικές του ερειπωμένου, αλλά σημαντικού κτιρίου. Επίσης, χαρακτήρισε την πρωτεύουσα των Κυκλάδων ως «Φλωρεντία της Ελλάδος» και ξεκαθάρισε ότι επιθυμεί το «ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΝ» να είναι δημιούργημα για όλους τους Συριανούς, αλλά και να προσελκύσει επισκέπτες υψηλής εισοδηματικής στάθμης, οι οποίοι ταιριάζουν και στην «αστική συμπεριφορά» του νησιού μας.
Το νέο «ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΝ» σε αριθμούς:
*Ξενοδοχείο 5 αστέρων με 14 σουίτες των 42 τ.μ. η κάθε μία, καφετέρια, εστιατόριο, roof garden και υπηρεσίες spa
*49 έτη η παραχώρησή του
*Επένδυση 3,8 εκ. €
*1.800 τ.μ. το συνολικό εμβαδόν του
*Θέσεις εργασίας για 30 άτομα
*12μηνη λειτουργία
*Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ολοκλήρωση των εργασιών το Πάσχα του 2021 (με την προϋπόθεση ότι το ΥΠ.ΠΟ. θα δώσει την τελική άδεια τον Ιούνιο)