Δήμος Σύρου-Ερμούπολης: “Στο ρινγκ” πλειοψηφία και μείζονα μειοψηφία για την οικονομική διοίκηση

Newsroom
22/01/2020 12:57
 
 
 

 

Εκατέρωθεν βολές ανταλλάσουν από χθες η πλειοψηφία και η μείζονα μειοψηφία του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2020 στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο.

Από την μια πλευρά, η παράταξη του πρώην δημάρχου Γιώργου Μαραγκού καταλογίζει στην νυν δημοτική αρχή την εφαρμογή μιας «φοβικής, άτολμης και στραγγαλιστικής» οικονομικής διοίκησης, η οποία απέχει από «την προστασία, την ανάπτυξη και την συνεχή βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας». Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμού του 2020 «στεγνό, χωρίς όραμα και ανερμάτιστο», τονίζοντας ότι περιλαμβάνει τα μεγάλα έργα που ωρίμασε, δρομολόγησε και ενέταξε σε τροχιά υλοποίησης η προηγούμενη δημοτική αρχή την περίοδο 2014-2019.
Στα όσα υποστηρίζει «Η Σύρος που αξίζουμε», απάντησε το Γραφείο Επικοινωνίας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, το οποίο κάνει λόγο για «την πιο κυνική παραδοχή της ανεύθυνης οικονομικής πολιτικής που ασκήθηκε την προηγούμενη πενταετία» και αναλύει τον συγκεκριμένο σχεδιασμό που ακολουθεί η νυν ηγεσία του δήμου, στο πλαίσιο «της οριακής κατάστασης των οικονομικών» που παρέλαβε. «Δεν περιμέναμε φυσικά οι πρωτομάστορες αυτής της οριακής κατάστασης να αντιληφθούν έναν τέτοιο σχεδιασμό, ούτε βέβαια να αναγνωρίσουν τα σφάλματά τους» αναφέρει μεταξύ άλλων η απάντηση, η οποία καταλήγει με την παροιμία: «Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι».

Το δελτίο Τύπου της παράταξης «Η Σύρος που Αξίζουμε» με τίτλο «Εκεί που είσαι, ήμουν (και πίστεψέ το, δεν ήταν καθόλου εύκολα τα πράγματα)…»

Κάνουμε μια διαδικασία μικρού απολογισμού των οικονομικών του Δήμου, μετά τη σύνταξη και κατάθεση του προϋπολογισμού του 2020, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, έχοντας κατά νου ότι για τα δημόσια και δημοτικά οικονομικά απαιτείται να γίνεται αντικειμενική ανάλυση και διεξοδική, εκλαϊκευμένη προσέγγιση – και όχι τεχνοκρατική συζήτηση με βαρύγδουπες εκφράσεις – ώστε να ενημερώνεται και ο τελευταίος πολίτης αυτού του τόπου.

Σχετικά με τα οικονομικά του Δήμου μας, πρόσφατα τον Οκτώβριο του 2019, έγινε μεγάλη κουβέντα για το τι παρέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή υπό τον κ. Λειβαδάρα και εκδόθηκαν διάφορες ανακοινώσεις περί «χάους» από την πλευρά του σημερινού Αντιδημάρχου επί των Οικονομικών. Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 20ής Ιανουαρίου 2020, για τη συζήτηση και την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2020, οι διαπιστώσεις/αναλύσεις του Δημάρχου και του Αντιδημάρχου Οικονομικών κινήθηκαν στα γνωστά και τετριμμένα μοτίβα καταστροφολογίας (έλλειμμα διαδικασιών κι επικοινωνίας στην Οικονομική Υπηρεσία, απουσία κουλτούρας προγραμματισμού, προβλήματα και αδυναμίες, τάξη στα οικονομικά, κλπ) ώστε να υπηρετηθεί, για άλλη μια φορά, το καθόλου πρωτότυπο αφήγημα της «καμένης γης», αλλά και να δικαιολογηθεί η απουσία αναπτυξιακού οράματος κατά τη σύνταξη του Π/Υ.

Ας πάμε, λοιπόν, να εξετάσουμε την «καμένη γη» και φυσικά να αναλύσουμε τι κατέθεσε η νέα Δημοτική Αρχή στον προϋπολογισμό του 2020 και τι έχει καταφέρει να κερδίσει ή να απολέσει έως σήμερα για την τοπική κοινωνία. Άλλωστε, τα πολύ θετικά οικονομικά επιτεύγματα του Δήμου, κατά τη διετία 2018-2019, πολύ δύσκολα θα ξεπεραστούν στο άμεσο μέλλον.

Δεν θα αναφερθούμε καθόλου στην πολύ δύσκολη και πρωτόγνωρη τριετία 2015-2017 με την οικονομική κρίση στο απόγειό της, με την Χώρα πτωχευμένη, με capital controls και κλειστές τράπεζες, διότι αυτά είναι γνωστά. Υπενθυμίζουμε και επισημαίνουμε όμως, για όσους προσπαθούν να παραπλανήσουν, να «ξεχάσουν» ή να μηδενίσουν, ότι για την διετία 2018-2019, ως Δημοτική Αρχή, κάναμε συνοπτικά τα εξής:
Συγκρατήσαμε συστηματικά δαπάνες όπου ήταν εφικτό, ξεκινήσαμε να μισθώνουμε δημοτική περιουσία με επιτυχία (θυμίζουμετα «Αστέρια» με έσοδο ~60.000 ευρώ/έτος, τον πρώην φούρνο Κουμαριανού με έσοδο ~15.000 ευρώ/έτος, το πρώην «Αγορά»με έσοδο ~18.000 ευρώ/έτος, κλπ), εξασφαλίζαμε μεγάλες εκπτώσεις από διαγωνισμούς και εξοικονομώντας χρήματα, εντάσσαμε μεγάλες δαπάνες σε διάφορα προγράμματα του ΥΠΕΣ χωρίς να σπαταλούμε ευρώ, τα ανταποδοτικά μας έσοδα άρχισαν να αυξάνονται μετά την υποχρεωτική βεβαίωση για το ΤΑΠ και την επανεκκίνηση λειτουργίας του ναυπηγείου (παρότι «κουρέψαμε» ~400.000 ευρώ ανταποδοτικά από την παλιά εταιρεία), εισπράξαμε το ΤΑΠ αρκετών ετών υπέρ του δέοντος με επιτυχία, δεσμεύσαμε περί τα 1.000 ΑΦΜ οφειλετών με ανθρωπιά και, σε συνδυασμό με την τρέχουσα νομοθεσία περί ρύθμισης οφειλών, ρυθμίστηκαν/τακτοποιήθηκαν πολλές παλαιές βαλτωμένες υποθέσεις, η τακτική μας χρηματοδότηση δεν τελείωνε πριν την ώρα της, στην Οικονομική Επιτροπή και στην Οικονομική Υπηρεσία υπήρχε ομοθυμία και συνεννόηση που είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουμε αρκετές υποθέσεις του παρελθόντος, νέα μαγαζιά άνοιγαν και νοικιάζαμε περισσότερους κοινόχρηστους, το 4μηνο έως 6μηνο σε πληρωμές προμηθευτών έγινε 1½ μήνας, επιτύχαμε μεγάλες εντάξεις σε ΕΣΠΑ, ΠΔΕ και διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία και ήρθαν και τα έσοδα της Πολεοδομίας Μυκόνου ως «κερασάκι στην τούρτα». Και φυσικά, όπως είναι γνωστό και αποδεδειγμένο, πολλές παλαιές οφειλές και «αμαρτίες» πληρώθηκαν από τα Ταμεία του Δήμου μας κατά τη διάρκεια της δικής μας θητείας 2014-2019, χωρίς να κατηγορήσουμε επ’ ουδενί τους «προηγούμενους», γι’ αυτό και το επισημαίνουμεεκ νέου.

Τι «πέτυχε» όμως η νέα Δημοτική Αρχή; Με την προεκλογική εμμονή κάποιων σημερινών μελών της να προσφύγουνστις 22/03/2019, υπό την ομπρέλα της παράταξης «Σύρος ένα βήμα μπροστά», εναντίον της 94/2019 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούσε την έγκριση της 1ης αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του έτους 2019, ουσιαστικά ειδίκευσε σχεδόν όλα τα έσοδα από την διοικητική υποστήριξη της Πολεοδομίας Μυκόνου σε έργα, σε μια «αλά καρτ», επιφατική και μόνο κατ’ όνομα ανταποδοτικότητα, χάνοντας τη δυνατότητα χρησιμοποίησης σημαντικών κονδυλίων για λειτουργικές ή άλλες δαπάνες, έθεσε εν αμφιβόλω το θεσπισθέν επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης εδώ και 20 χρόνια δυνητικό τέλος, ύψους πάνω-κάτω 500.000 ευρώ/έτος, και γενικά έπληξε την οικονομική ζωή, την αξιοπιστία, την ανάπτυξη και την υγεία του Δήμου. Ακόμα και η επιβεβλημένη ήπια μείωση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το 2020 πήγε στις καλένδες με την δικαιολογία της αγοράς οχημάτων και εξοπλισμού, ενώ τα χρηματικά υπόλοιπα των προηγούμενων ετών πλησιάζουν τις 800.000 ευρώ, δείγμα της χρηστής διοίκησης της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και δείγμα ότι θα μπορούσαμε να επιτύχουμε και τους δύο στόχους.

Στο τουριστικό πλάνο, αντιστοίχισε «λογιστικά», «τυπικά»και «διαχειριστικά» το έσοδο του τουριστικού τέλους, επιχαίροντας ότι συμφωνεί ο manager τουρισμού του Δήμου (λες και δε θα συμφωνούσε ο κ. Μαρτάκης με δράσεις εξωστρέφειας των 100.000 ή των 150.000 ευρώ), επιτυγχάνοντας πρωτοφανή υποχρηματοδότηση στον τουρισμό, δηλώνοντας ότι κινούμαστε πλέον σε ρεαλιστική οικονομική βάση. Οι Κοινοτάρχες και τα Κοινοτικά Συμβούλια ακόμα περιμένουν τον δικό τους προϋπολογισμό, έστω πιλοτικά, όπως διατυμπάνιζαν προεκλογικά ο Δήμαρχος και τα στελέχη της σημερινής Δημοτικής Αρχής.
Ένα πρώτο και δυστυχώς αβίαστο συμπέρασμα είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μια νέα οικονομική διοίκηση «φοβική», «άτολμη» και «στραγγαλιστική», η οποία στερεί και θα στερήσει στο μέλλον το απαραίτητο «οξυγόνο» από τον Δήμο και την τοπική οικονομία του νησιού μας. Από την 01/09/2019, ο μεγαλύτερος οικονομικός οργανισμός και τροφοδότης του τόπου, ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης, συμπεριφέρεται ως ουραγός, με αποκλειστική μέριμνα την πραγματοποίηση λογιστικών τακτοποιήσεων/αντιστοιχίσεων κωδικών και μηδενική οραματική πολιτική στο όνομα ενός αγχώδους οικονομικού «δήθεν» ρεαλισμού. Τονίζαμε σε Δελτίο Τύπου στις 08/03/2019 ότι πριν ασκήσει κάποιος κριτική στους άλλους για τα πεπραγμένα τους (υπενθυμίζουμε ότι μιλούσαν για ελλειμματική οικονομική διοίκηση Μαραγκού-Αθανασίου, παράβαση καθήκοντος, ασχετοσύνη, δικαστήρια και άλλα «ζουμερά»), οφείλει να είναι αντικειμενικός, καλοπροαίρετος και κυρίως να κατέχει βασικές γνώσεις της δημόσιας λογιστικής και της οικονομίας στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αν δεν τις κατέχει, να ρωτήσει ειδικότερους επί του θέματος, που δεν είναι άλλοι από τα στελέχη της Οικονομικής Υπηρεσίας μας. Και για τον λόγο αυτό, συνιστούσαμε ψυχραιμία και σύνεση, με γνώμονα τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα του Δήμου και μόνο.

Οι Δήμοι δεν είναι λογιστικά γραφεία, κύριοι της πλειοψηφίας. Παράγουν πολιτικές, χαράζουν στρατηγική, διευθύνουν και ρυθμίζουν όλες τις τοπικές υποθέσεις, σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας, με στόχο την προστασία, την ανάπτυξη και τη συνεχή βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας. Αν δεν είστε άξιοι να το πράξετε, αναλάβετε τις ευθύνες σας σχετικά με όσα προεκλογικά «τάξατε» και όσα μετεκλογικά κάνετε ή δεν μπορείτε να κάνετε. Γιατί ακούσαμε και το οξύμωρο από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Αληφραγκή. Ότι, δηλαδή, κατά τη σύνταξη του Τεχνικού Προγράμματος και του Π/Υ του Δήμου μας, δεν καταθέσαμε εμείς τις προτάσεις μας ώστε να μπορέσουν να συντάξουν έναν πλήρη Π/Υ. Δηλαδή, με λίγα λόγια, αξίωσαν το ανήκουστο. Να διοικούν το Δήμο ως Δημοτική Αρχή, αλλά με το όραμα και τη στρατηγική των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και όχι με όσα προεκλογικά «έταξαν» ή δεσμεύτηκαν απέναντι στον συριανό δημότη.

Αγαπητοί συμπολίτες,
Η κριτική στους «προηγούμενους» μπορούσε να γίνει με πολλούς και διάφορους τρόπους, όπως π.χ. επί συγκεκριμένων δαπανών και δράσεων που ίσως να μην έφθασαν στην ποθούμενη ανταποδοτικότητα προς την τοπική μας κοινωνία, και όχι επί τεχνικών, οικονομικών και νομικών θεμάτων τα οποία εμπλέκουν την Οικονομική Υπηρεσία και τα στελέχη της με τις κάθε λογής ελεγκτικές υπηρεσίες και εισαγγελείς (κανονικούς και αυτόκλητους). Σ’ ένα προεκλογικό, δημαγωγικού τύπου παραλήρημα, τον Μάρτιο του 2019, η τότε μείζων μειοψηφία (και κατά μεγάλο ποσοστό νυν Δημοτική Αρχή) και οι κακοί «συμβουλάτορές» της, δηλητηρίασαν την πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου, κινδυνολόγησαν στον μέγιστο βαθμό και πυροβόλησαν εν ψυχρώ τα πόδια του Δήμου. Με ισχυρό ακόμα και τώρα το ΦΕΚ 3954/Β’/10-11-2017 με την απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου για την διοικητική υποστήριξη της Πολεοδομίας Μυκόνου, δέσμιοι της δικής τους καταγγελιομανίας, έκαναν ακριβώς αυτά για τα οποία κατηγορούσαν άλλους ότι έκαναν πριν λίγα χρόνια και δημιούργησαν τεράστια εσωστρέφεια στην Οικονομική Υπηρεσία. Παρέσυραν σε πλάνες την παλιά δημοτική παράταξη «Σύρος Ένα Βήμα Μπροστά», την νέα δημοτική παράταξη «Ανοιχτοί Ορίζοντες για τη Σύρο», τον Δήμαρχο κ. Λειβαδάρα και αρκετό κόσμο που πίστεψε σ’ αυτούς, μόνο και μόνο για τη δημιουργία προεκλογικού κλίματος. Γιατί άραγε έκαναν αυτά που κατηγορούσαν τότε; Γιατί υπερθεματίζουν φέτος για όσα πέρυσι μας εγκαλούσαν; Ποιος θα απολογηθεί που ο Δήμος κινδυνεύει να απολέσει σημαντικά έσοδα και τώρα και στο άμεσο μέλλον από την διοικητική υποστήριξη της Πολεοδομίας Μυκόνου; Ποιος θα απολογηθεί που τα χρηματικά υπόλοιπα των εσόδων του δυνητικού τέλους του 2018 και 2019 (κι επομένως όλα τα έσοδα του 2020) «βαπτίζονται» ειδικευμένα για έργα, με δική τους ευθύνη, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός τεράστιου Τεχνικού Προγράμματος που δε θα υλοποιηθεί ποτέ; Ποιος θα απολογηθεί που οι Υπηρεσίες του Δήμου θα αιτούνται χρήματα για δράσεις κι αυτοί θα απαντούν ότι δεν έχουν; Τέλος, ποιος θα πληρώσει τις φοβίες και τις ανασφάλειές τους; Δυστυχώς η απάντηση είναι προφανής. Ο συριανός δημότης!

Κυρίες και κύριοι της Δημοτικής Αρχής,
Το πρώτο πεντάμηνο της θητείας σας απέδειξε δυστυχώς ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά από εσάς στον οικονομικό τομέα και σίγουρα απογοητεύσατε ήδη πολύ κόσμο, παρά την προ 8-μήνου εκλογική σας νίκη και τα μέσα λασπολόγησης και κατασυκοφάντησης που ηθελημένα ή αθέλητα χρησιμοποιήθηκαν. Το μόνο που διασώζει την εικόνα ενός «στεγνού», χωρίς όραμα και ανερμάτιστου προϋπολογισμού είναι τα μεγάλα έργα που ωριμάσαμε, δρομολογήσαμε και εντάξαμε σε τροχιά υλοποίησης ως Δημοτική Αρχή την περίοδο 2014-2019.
Ως συμπέρασμα λοιπόν, οι λύσεις που διαθέτει ο Δήμος μας, πέραν της συγκράτησης των δαπανών και της αξιοποίησης κάθε είδους χρηματοδοτικού εργαλείου, είναι πλέον: α) να κυνηγήσουμε την αύξηση των ιδίων εσόδων, πρωτίστως με επενδύσεις είτε στην δημοτική περιουσία, είτε με γενικότερες συνέργειες σ’ αυτήν, β) να προβούμε σε εξοικονομήσεις δαπανών από τομείς που μπορούμε, όπως λ.χ. σας αφήσαμε έτοιμη μελέτη για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας με την αντικατάσταση του οδοφωτισμού (σύμβαση η οποία, όταν γίνει, εκτιμάται ότι θα αποφέρει μείωση δαπανών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για τον Δήμο μας, χωρίς να κληθεί να διαθέσει ο ίδιος ούτε ένα ευρώ), γ) να ανασχεδιάσουμε τη λειτουργία κοστοβόρων εγκαταστάσεων, λ.χ. πολιτισμού και αθλητισμού και δ) να διασφαλίσουμε με νομοθετική ρύθμιση τα έσοδα του Δήμου μέσω της διοικητικής υποστήριξης πολεοδομίας που παρέχουμε.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ήδη βάλαμε πλάτη για τον φετινό προϋπολογισμό και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για το συμφέρον του Δήμου και των Δημοτών. Προϋπόθεση όμως είναι να σοβαρευτείτε και να αντιληφθείτε ότι διοικείτε ένα Δήμο ισχυρό, αξιόπιστο και εξωστρεφή όπως σας τον παραδώσαμε. Και όχι ένα Δήμο «κουρελή», επαίτη και χωρίς όραμα όπως επιδιώκετε να τον καταντήσετε.
Το χρέος μιας συγγνώμης από πλευράς σας προς τους «προηγούμενους» θα υπάρχει εις το διηνεκές. Ένα χρέος που δεν πυροδοτείται από καμιά υποχρέωση, αλλά από αυτό το αίσθημα δικαιοσύνης μέσα μας, που όσο τυφλή κι αν είναι, δεν παύει να είναι υπαρκτή.
Ξέρουμε, θέλει μεγαλείο ψυχής και αυτοπεποίθηση για να ειπωθεί. Δεν είναι εύκολο!

Η απάντηση από το Γραφείο Επικοινωνίας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης με τίτλο «Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι»

Είναι αναμενόμενο και θεμιτό κάθε απερχόμενη Δημοτική Αρχή να θέλει να υποστηρίξει τα πεπραγμένα της. Δυστυχώς, για τη δημοτική παράταξη «Η Σύρος που αξίζουμε», στην προσπάθειά της να αμυνθεί, παραδέχεται όσα έχουν κατανοήσει όλοι οι συμπολίτες μας: στα δύο πρώτα «δύσκολα» χρόνια της θητείας τους, όπως και οι ίδιοι ανέφεραν στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάηκε το λίπος, ενώ στη συνέχεια, χρειάστηκαν τα έκτακτα έσοδα από την πολεοδομία που ήρθαν να δώσουν τα «εκπληκτικά αποτελέσματα» της διετίας 18-19 που έκλεισαν κάθε είδους τρύπα.
Αυτή η ομολογία, αποτελεί την πιο κυνική παραδοχή της ανεύθυνης οικονομικής πολιτικής που ασκήθηκε την προηγούμενη πενταετία.
Αναγνωρίζοντας την οριακή κατάσταση των δημοτικών οικονομικών, καθώς και το γεγονός ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή δεν ξεκινά έχοντας μαξιλάρι 1,4 εκατομμυρίων, όπως συνέβη κατά την προηγούμενη δημοτική θητεία, θέσαμε σε εφαρμογή συγκεκριμένο σχεδιασμό που περιλάμβανε:
*Την αναλυτική καταγραφή και έλεγχο των οικονομικών διαθεσίμων.
*Τη ρεαλιστική και ισοσκελισμένη αντιστοίχηση εσόδων και δαπανών.
*Τη σταθεροποίηση των οικονομικών δεδομένων.
*Την περιστολή των αλλότριων δαπανών.
*Την επανακατανομή και στόχευση των ίδιων και χρηματοδοτούμενων πόρων σε δαπάνες επένδυσης, εκσυγχρονισμού, ανάπτυξης, προβολής και κοινωνικής παροχής.
Δεν περιμέναμε φυσικά οι πρωτομάστορες αυτής της οριακής κατάστασης να αντιληφθούν έναν τέτοιο σχεδιασμό, ούτε βέβαια να αναγνωρίσουν τα σφάλματά τους.
Ο θυμόσοφος λαός, όμως, έχει μια παροιμία που ταιριάζει απόλυτα με την στάση τους: «Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι».

(Visited 54 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*