Πρόκειται για ένα κτήριο με μεγάλη και σπουδαία ιστορία και αισθητική. Ένα αρχιτεκτονικό διαμάντι που καθηλώνει τον επισκέπτη. Ο λόγος για το θέατρο Απόλλων στη Σύρο το οποίο λέγεται, όχι απολύτως άδικα, ότι αποτελεί μια μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου.
Μόλις περνάς την είσοδο, αμέσως σε κερδίζει η επιβλητικότητά του και ο τρόπος με τον οποίο είναι διαμορφωμένη η αίθουσα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές διαφορές με την αυτούσια Σκάλα του Μιλάνου. Δεν παύει, βέβαια, να αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό στολίδι όχι μόνο για το νησί της Σύρου αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Ένα ελληνικό θέατρο που ξεχωρίζει όσο λίγα…
Το ελληνικό θέατρο που μοιάζει με… μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου
Το Θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη της Σύρου δεν είχε πάντα τη σημερινή του μορφή, υπέστη διάφορες καταστροφές και τελικά έγιναν σημαντικές ενέργειες αποκατάστασης για να φτάσει όσο το δυνατόν γίνεται στο να έχει την εικόνα που είχε αρχικά. Όλα ξεκινούν στις 30 Οκτωβρίου 1861 όταν το Δημοτικό Συμβούλιο δέχτηκε την πρόταση και αποφάσισε να ανεγερθεί αφενός το θέατρο και αφετέρου μια λέσχη στην κεντρική πλατεία της Ερμούπολης. Παρά τις αντιδράσεις, η υλοποίηση των έργων προχώρησε.
Μπορεί το θέατρο Απόλλων να αποκαλείται και μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου, ωστόσο η αρχιτεκτονική του έχει επηρεαστεί από διάφορα πρότυπα. Στην πραγματικότητα είναι μια μίξη από ιταλικά πρότυπα. Επίσης η σχεδίασή του είναι επηρεασμένη από τέσσερα τουλάχιστον ιταλικά πρότυπα. Τα πρότυπα αυτά είναι τα εξής: Η Σκάλα του Μιλάνου (1776), το ανακαινισμένο θέατρο (1816) San Carlo της Νάπολης, το ακαδημαϊκό θέατρο στο Castelfranco (1745) και το Teatro della Pergola της Φλωρεντίας (1755). Από την άλλη οι επιρροές δεν είναι μόνο ιταλικές και αυτό φαίνεται από την στήριξη της θολωτής οροφής η οποία και ακολουθεί τη γαλλική αρχιτεκτονική.
Και ενώ πολλοί ήταν υπέρμαχοι ενός τέτοιου σπουδαίου έργου, δεν ήταν λίγοι και οι πολέμιοι. Μάλιστα πολλοί από τους τελευταίους, κυκλοφόρησαν και σχετικό προπαγανδιστικό φυλλάδιο.
Το θέατρο Απόλλων αποφασίστηκε να κατασκευαστεί στο οικόπεδο της πλατείας θεάτρου, πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία Μιαούλη. Πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 1862 σε σχέδιο του αρχιτέκτονα P. Sampo που δούλευε τότε ως αρχιτέκτονας στο Δήμο της Ερμούπολης. Η λειτουργία του Δημοτικού θεάτρου άρχισε στις 20 Απριλίου 1864, με το Ριγκολέτο του VΕRDΙ.
Σαν επισκεφθείς τη Σύρο, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, θα θαυμάσεις αυτή την μοναδική σε αισθητική κατασκευή. Ακόμη κι αν δεν έχει παράσταση τη μέρα που θα πας, αξίζει να περιηγηθείς στο χώρο όπως αναφέρει το exploringgreece.