Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων που έχουν οι Κοινότητες (ως συνέπεια της έλλειψης οικονομικών πόρων και κυρίως ουσιαστικών πρωτοβουλιών και δράσεων) έθεσε η Συντονιστική Επιτροπή Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδας στον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.
Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου, η Επιτροπή ζήτησε, μεταξύ άλλων, την αλλαγή του νομοθετική πλαισίου, με την διαμόρφωση διακριτών ρόλων μεταξύ Κοινοτήτων και Δήμων, την αύξηση των κρατικών επιχορηγήσεων και το ισότιμο δικαίωμα ψήφους στις έμμεσες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων που αφορούν στις Κοινότητες.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο Πρόεδρος Κοινότητας Γαλησσά και Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδος Γιάννης Βουτσίνος, ο οποίος δήλωσε ότι αυτό που χρειάζονται οι Κοινότητες, προκειμένου να καταφέρουν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πολιτών και να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους, είναι η εμπιστοσύνη της Πολιτείας.
Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Βουτσίνου έχει ως εξής:
Την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021 είχα την τιμή να συμμετέχω στην τηλεδιάσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη και της Συντονιστικής Επιτροπής Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδας και να θέσω και εγώ με την σειρά μου επί τάπητος τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές κοινωνίες μας μέσω τις δυσχέρειας δράσης των Κοινοτήτων.
Στην μικρή πορεία δυο θητειών στον Α’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως «υπηρέτης» της Κοινότητας Γαλησσά και της Σύρου θεωρώ υψηλή προτεραιότητα την καθημερινότητα, την ποιότητα ζωής, την δημιουργία υποδομών για την αποκέντρωση και την ασφάλεια των πολιτών. Αυτό, με τις υπάρχουσες συνθήκες, δεν μπορεί να επιτευχθεί από τις Κοινότητες αποτελεσματικά με το υπάρχον νομικό πλαίσιο.
Βλέπουμε όμως ότι και οι Δήμοι αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες και καθυστερήσεις λόγω μειωμένων πόρων και προσωπικού.
Όταν ήρθε ο Νόμος του Καποδίστρια και άλλαξε τις Κοινότητες συρρικνώνοντας και ενσωματώνοντας τις στους Δήμους το όραμα ήταν η ενίσχυση των Δήμων, κάτι που όμως σε καμία περίπτωση δεν ακολούθησε. Φοβάμαι πολύ δε, ότι στην επικείμενη απογραφή θα δούμε την παταγώδη πολιτική αποτυχία όλων των παρελθοντικών κυβερνήσεων της χώρας για αποκέντρωση.
Ζητήσαμε από τον κ. Υπουργό την αλλαγή του νομοσχεδίου με σκοπό να επιτύχουμε, διακριτούς ρόλους από τους Δήμους, προσβάσεις και δεσμεύσεις των κρατικών επιχορηγήσεων (ΚΑΠ), επαναφορά των διοικητικών αρμοδιοτήτων και ισότιμο δικαίωμα ψήφου και στις έμμεσες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων που αφορούν την κοινότητα.
Σε όλα αυτά όμως βασική αρχή είναι η ανεξάρτητη κάλπη και το δικαίωμα επιλογής στην αχρωμάτιστη και αδέσμευτη κάθοδο στις εκλογές ως ανεξάρτητη ή εξαρτημένη παράταξη στην κάθε Κοινότητα.
Ας μην ξεχνάμε ότι ο θεσμός των Κοινοτήτων, ένας θεσμός που ξεκινάει από τις απαρχές του Ελληνικού Κράτους, είναι ο πιο αγαπητός θεσμός της Ελληνικής κοινωνίας γιατί βρίσκεται σταθερά δίπλα της.
Σε καμία περίπτωση δεν ζητάμε την αποσύνδεση των Κοινοτήτων από τους Δήμους και την προ Καποδίστρια εποχή. Ζητάμε να γίνουμε εργαλεία των Δήμων με τα εργαλεία που διαθέτουν.
Ζητάμε την εμπιστοσύνη της Πολιτείας στο αγώνα μας για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Τώρα πιο πολύ από ποτέ οι μικρές κοινωνίες μας χρειάζονται.
ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ = ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ