«Προς μία πιο βιώσιμη Τήνο με μηδενικά πλαστικά απόβλητα»

Newsroom.
28/06/2024 16:53
 
 
 

 

Τα εγκαίνια της πρωτοβουλίας της ΚοινΣΕπ Καλλονή «Προς μία πιο βιώσιμη Τήνο με  μηδενικά πλαστικά απόβλητα» έγιναν στις 26 Ιουνίου με την παρουσία επιχειρήσεων, κατοίκων και των Τοπικών Αρχών

Μια νέα προσπάθεια για τη δραστική μείωση των πλαστικών απορριμμάτων, με εναλλακτικά υλικά για τις τουριστικές επιχειρήσεις, δράσεις ευαισθητοποίησης και ψηφιακή καταγραφή των ανακυκλώσιμων, ξεκίνησε στην Τήνο!

Η πρωτοβουλία της ΚοινΣΕπ Καλλονή, με τίτλο “Προς μία βιώσιμη Τήνο με μηδενικά πλαστικά απόβλητα” (συνοπτικά : ZeroPlasticWaste Τήνος),  εγκαινιάστηκε προχθές, 26 Ιουνίου, με μία ανοιχτή εκδήλωση στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού στη Χώρα της Τήνου.

Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών», επιχειρηματίες, ευαισθητοποιημένοι κάτοικοι, οι Τοπικές αρχές και εκπρόσωποι συλλογικών φορέων – ενώ απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Τήνου κος Παναγιώτης Κροντηράς. Χαιρετισμούς απέστειλαν ο βουλευτής Κυκλάδων κος. Φίλιππος Φόρτωμας και η Έπαρχος Τήνου κα. Αναστασία Δεληγιάννη.

Το επιτυχημένο μοντέλο συνεργασίας της Τήλου που έγινε το 1ο νησί με μηδενικά απόβλητα παρουσιάστηκε από εκπρόσωπο της Polygreen και συζητήθηκε με ενδιαφέρον. Η σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία, αναπτύχθηκε από εκπρόσωπο της πλατφόρμας NoWaste21.   Εκπρόσωποι επιχειρήσεων φιλοξενίας και εστίασης μοιράστηκαν τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Υπήρξε αλληλεπίδραση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων, με βασικό συμπέρασμα ότι υπάρχει ετοιμότητα και προθυμία για δράση.

«Η νέα πρωτοβουλία για μια Τήνο με μηδενικά πλαστικά απόβλητα θα έχει πολλαπλά οφέλη. Καταρχήν θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις, το κοινό και τους τουρίστες να αλλάξουν στάση απέναντι στις πλαστικές συσκευασίες – κάνοντας σταδιακά την Τήνο ένα νησί που πρωτοστατεί στη μείωση των πλαστικών αποβλήτων. Στο επίπεδο της διαχείρισης αναμένουμε να μειώσει αισθητά τον όγκο των πλαστικών συσκευασιών που καταλήγουν στα κοινά απορρίμματα.

Το βασικό όμως που αναμένουμε είναι να αφήσει μια σημαντική παρακαταθήκη για τους κατοίκους, τους επιχειρηματίες και τους επισκέπτες της Τήνου. Ένα νέο μοντέλο και  που θα συμβάλλει στην προστασία της μοναδικής φύσης του νησιού μας και μεσοπρόθεσμα θα προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες με περιβαλλοντική συνείδηση. Η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη είναι προτεραιότητα για την Τήνο», δήλωσε ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς.

Στο πλαίσιο του «ZeroPlasticWaste ΤΗΝΟΣ», ξεκινώντας από τον Ιούλιο,  σε επιλεγμένες επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας θα προσφερθούν 10.000 βιοαποικοδομήσιμα καλαμάκια (Staramaki), 6 κάδοι μεγάλης χωρητικότητας αποκλειστικά για πλαστικές φιάλες, επαναχρησιμοποιούμενα ανοξείδωτα ποτήρια υψηλής ποιότητας, αλλά και είδη προσωπικής φροντίδας (amenities) χωρίς πλαστικό. Επίσης, ετοιμάζονται βραδιές ευαισθητοποίησης σε τοπικά πανηγύρια όπου θα μοιραστούν είδη πολλών χρήσεων χωρίς πλαστικό, ενώ οι δράσεις θα συνεχιστούν και τους χειμερινούς μήνες με βιωματικά εργαστήρια και ενημέρωση σε σχολεία και στην τοπική κοινότητα.

Στην προσπάθεια αυτή θα υπάρξει και η πολύτιμη συμβολή των νέων τεχνολογιών. Κατεβάζοντας δωρεάν τη δίγλωσση κινητή εφαρμογή «Whywasteme“, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Τήνου μπορούν να απορρίπτουν τις πλαστικές συσκευασίες τους στα περισσότερα από 70 σημεία ανακύκλωσης του νησιού, που έχουν σημανθεί στον ψηφιακό χάρτη της εφαρμογής. Για κάθε συσκευασία που καταγράφεται στην εφαρμογή οι χρήστες ήδη κερδίζουν περιβαλλοντικούς πόντους που μετατρέπονται αυτόματα σε δωρεές για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.  Η εφαρμογή είναι δίγλωσση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε στην Ελλάδα για οποιαδήποτε συσκευασία μίας χρήσης.

Η πρωτοβουλία «ZeroPlasticWaste ΤΗΝΟΣ» έχει την αιγίδα του Δήμου Τήνου και την οικονομική υποστήριξη του Οργανισμού Beyond Plastic Med. Το σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων της πρωτοβουλίας έχει η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ Καλλονή, μία αυτοχρηματοδοτούμενη συνένωση ευαισθητοποιημένων πολιτών, η οποία στοχεύει στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού και λειτουργεί τη μονάδα ανακύκλωσης στην Τήνο.

   

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 53 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*