Τήνος: 15ο Jazz Festival and Masterclasses Collaborations

Newsroom.
31/07/2024 16:33
 
 
 

Το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού διοργανώνει για 15η χρονιά το Τζαζ Φεστιβάλ της Τήνου από τις 30 Αυγούστου έως και την 1η Σεπτεμβρίου 2024. Ο φετινός τίτλος του φεστιβάλ είναι Collaborations.

Μόνιμος καλλιτεχνικός διευθυντής του Jazz on Tinos είναι ο επιφανής πιανίστας, συνθέτης και πανεπιστημιακός Γιώργος Κοντραφούρης και φέτος, για πρώτη φορά, θεσπίζεται ο θεσμός του φιλοξενούμενου καλλιτεχνικού διευθυντή.

Έτσι, έχουμε την χαρά και την τιμή να ανακοινώσουμε πως ο πρώτος που θα αναλάβει το ρόλο είναι ο διεθνώς αναγνωρισμένος συνθέτης και ντράμερ Billy Pod (Βασίλης Ποδαράς) ο οποίος δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά στο Λονδίνο όπου και διαμένει μόνιμα.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το πρόγραμμα του φεστιβάλ απαρτίζεται από επιφανείς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες δίνοντας παράλληλα βήμα και σε νέους μουσικούς:

Τί θα ακούσουμε στο 15ο Jazz on Tinos;

Από την Αγγλία το κουαρτέτο της τραγουδίστριας Becca Wilkins, από την Κύπρο το Ioannis Vafeas Quartet, από την Ελλάδα το τρίο Konstantinos Stouraitis – Panagiotis Smarnakis και το τρίο του Κουβανού Yoel Soto που ζει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Την έναρξη του Φεστιβάλ θα κάνει το κουαρτέτο του φιλοξενούμενου καλλιτεχνικού διευθυντή Billy Pod

Το Jazz on Tinos Festival για δεύτερη συνεχή χρονιά έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα: Μουσικά Σεμινάρια / Workshops και Masterclasses παραδίδονται από τους καλλιτέχνες του φεστιβάλ και από καθηγητές του Ιονίου Πανεπστημίου και διεθνή μουσικά ιδρύματα.

Το νησί της Τήνου που συνδυάζει ιστορία, τέχνη, πολιτισμό και πλούσιο φυσικό περιβάλλον αποτελεί ιδανικό προορισμό για τέτοιο πρόγραμμα.

Collaborations: Αρχή του φεστιβάλ από την ίδρυσή του είναι να διευρύνει, χρόνο με το χρόνο, τόσο το ρεπερτόριο όσο και το ακροατήριό του, εμπλουτίζοντας την καλλιτεχνική ζωή της Τήνου και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες, ιδίως για τους πρωτοεμφανιζόμενους. Φέτος το φεστιβάλ αναδεικνύει την αρχή του αυτή φέρνοντας κοντά καλλιτέχνες από την Κύπρο, την Αγγλία και την Κούβα σε συνδυασμό με καταξιωμένους αλλά και ανερχόμενους Έλληνες καλλιτέχνες.

Φεστιβάλ Jazz on Tinos – Η ιστορία

Το Ι.ΤΗ.Π. έχοντας πραγματοποιήσει, ήδη από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, σημαντικές μουσικές εκδηλώσεις κλασσικής κυρίως μουσικής με μεγάλη ανταπόκριση στην Τήνο και τις Κυκλάδες αποφάσισε να θεσμοθετήσει ένα Φεστιβάλ Τζαζ θέλοντας να κάνει ευρύτερα γνωστό αυτό το είδος μουσικής τόσο στους κατοίκους της Τήνου όσο και τους παραθεριστές του νησιού, των Κυκλάδων και, γενικότερα, της Ελλάδας.

Το Ι.ΤΗ.Π. ξεκίνησε το 2009 στο μέγαρό του στην Τήνο, το Φεστιβάλ μουσικής Τζαζ της Τήνου το Tinos Jazz Festival, μετά από πρόταση του μουσικού Θωμά Αλβέρτη, το οποίο με τις προσπάθειες του προσωπικού του Ιδρύματος, μουσικών, εθελοντών, φίλων της Τζαζ και της Τήνου και φυσικά του καλλιτεχνικού του διευθυντή Γιώργου Κοντραφούρη και των συνεργατών του, μετετράπη γρήγορα σε θεσμό που για 14 χρόνια γεμίζει την Τήνο με Τζαζ μουσική το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου.

Η επιτυχία του Φεστιβάλ, που το 2014 μετονομάστηκε σε «Jazz on Tinos», έγκειται στο ότι η Τζαζ είναι ένα είδος μουσικής με «απαιτητικούς» αλλά πιστούς φίλους και, αν και με περιορισμένο ακροατήριο αρχικά στην Τήνο, έχει βρει πλέον “λιμάνι” στο νησί, καθώς προσελκύει κάθε χρόνο ένα διεθνές κοινό για να απολαύσει σπουδαία μουσικά σχήματα της εγχώριας και διεθνούς σκηνής στο Μέγαρο του Ι.ΤΗ.Π.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ
Παρασκευή 30/8
• Στουραΐτης Σμαρνάκης Trio / Stouraitis Smarnakis Trio
Κωνσταντίνος Στουραϊτης – Κιθάρα / Konstantinos Stouraitis – Guitar
Παναγιώτης Σμαρνάκης – Hammond Organ / Panagiotis Smarnakis – Hammond Organ
Παναγιώτης Θέμας – Τύμπανα / Panagiotis Themas – Drums

• Billy Pod Quartet
Billy Pod – Drums / Billy Pod – Τύμπανα
Dinos Manos – Bass / Ντίνος Μάνος – Μπάσο
Thomas Olendorff – Guitar / Thomas Olendorff – Κιθάρα
George Kontrafouris – Piano, Hammond Organ / Γιώργος Κοντραφούρης – Πιάνο, Hammond Organ

Σάββατο 31/8

• Becca Wilkins Quartet
Becca Wilkins – Vocals / Becca Wilkins – Φωνή
Billy Pod – Drums / Billy Pod – Τύμπανα
Thomas Olendorff – Guitar / Thomas Olendorff – Κιθάρα
Dinos Manos – Bass / Ντίνος Μάνος – Μπάσο

• Ιωάννης Βαφέας Quartet / Ioannis Vafeas Quartet
Ioannis Vafeas – Drums
Musicians TBA

Κυριακή 1/9
• Yoel Soto Trio
Κωστής Χριστοδούλου – πιάνο
Σωτήρης Ντόβας – Τύμπανα
Yoel Soto – Μπάσο / Φωνή
• Workshops Concert
Σεμινάρια / Masterclasses

Τα σεμινάρια διαρκούν από την 29 Αυγούστου έως και τις 2 Σεπτεμβρίου.
• Γιώργος Κοντραφούρης – Καλλιτεχνικός Διευθυντής, πιάνο
• Στέφανος Ανδρεάδης – Κιθάρα
• Becca Wilkins – Φωνή
• Gilad Atzmon – Σαξόφωνο, Κλαρινέτο
• Billy Pod – Drums
• Ντίνος Μάνος – Κοντραμπάσο

Στην προσπάθειά του να δώσει επιπλέον ώθηση σε Μαθητές Μουσικών Σχολείων, φοιτητές Μουσικών Πανεπιστημίων καθώς και σπουδαστές Ωδείων και Μουσικών Σχολών της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού που έχουν ενδιαφέρον και όρεξη για γνώσεις, το Ι.ΤΗ.Π. διοργανώνει μια σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων θέλοντας να δώσει μια νέα διάσταση και να εστιάσει στην μουσική.

Κύριος στόχος των εκπαιδευτικών σεμιναρίων αποτελεί η σωστή κατάρτιση των συμμετεχόντων μέσα από τον συνδυασμό της πρακτικής με την θεωρητική Jazz μουσική. Αυτό το είδος μουσικής καθώς και όλα τα παρακλάδια της, αποτελούν διδακτέα ύλη στα ανώτερα και ανώτατα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας μας, τόσο του Δημόσιου όσο και του Ιδιωτικού Τομέα. Με αυτήν την διαδικασία οι γνώσεις που θα αποκτηθούν μέσα από την εκμάθηση διαφορετικών και επιπλέον εφαρμογών θα ενισχύσουν συμπληρωματικά και θα προσθέσουν στους ωφελούμενους επιπλέον πληροφορίες και στοχευμένη εξειδίκευση που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα σε επαγγελματικό επίπεδο.

Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια απευθύνονται σε μαθητές και φοιτητές της Ελλάδας και του εξωτερικού που έχουν σκοπό την απόκτηση και την ενίσχυση των γνώσεων τους πάνω στην μελέτη και την πρακτική άσκηση της Jazz μουσικής. Τα μαθήματα θα φιλοξενήσει ο ιδιαίτερος χώρος του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού που εδώ και αρκετά χρόνια είναι υπεύθυνος για την διοργάνωση και την επιτυχημένη παραγωγή του καλοκαιρινού Φεστιβάλ Jazz On Tinos.

Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού – Συνεδριακό, Εκθεσιακό, Ερευνητικό Κέντρο

Το “ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΝΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ” (Ι.ΤΗ.Π.) ιδρύθηκε το 2002 από το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, από το οποίο και στηρίζεται. Σκοπός του είναι η έρευνα, η μελέτη και η προβολή της ιστορίας, της τέχνης, του πολιτισμού και της παράδοσης της Τήνου.

Διαθέτει σύγχρονους εκθεσιακούς χώρους, αίθουσες συνεδρίων και πολλαπλών χρήσεων και αποτελεί το κέντρο αναφοράς της πολιτιστικής δραστηριότητας του νησιού. Το “Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού” στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο, που δεσπόζει στην προκυμαία της Χώρας της Τήνου. Το κτίριο οικοδομήθηκε το 1925 για να στεγάσει το μεγάλο ξενοδοχείο του Αργύρη Βιριδάκη, το οποίο πέρασε το 1932 στην ιδιοκτησία του Βολιώτη επιχειρηματία Πολυμέρη. Το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου το αγόρασε το 1977. Το 1994 ξεκίνησε η μελέτη και στη συνέχεια οι εργασίες για την αναπαλαίωσή του.

Yoel Soto

Ο Κουβανός μπασίστας Yoel Soto, αποφοίτησε από την Εθνική Σχολή Τέχνης στην Αβάνα με δίπλωμα ηλεκτρικού μπάσου και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Ιταλία, όπου έζησε αρκετά χρόνια συμμετέχοντας στα μεγαλύτερα φεστιβάλ τζαζ της χώρας (Umbria, San Remo, Sorrento).

Στη συνέχεια ήρθε στην Ελλάδα και έγινε αμέσως μέλος της μουσικής σκηνής της Αθήνας, έχοντας παράλληλα διεθνείς συνεργασίες με μουσικούς από την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη, αφού ταξιδεύει συχνά παίζοντας σε φημισμένα κλαμπ και φεστιβάλ. Έχει συνεργαστεί με πολλά μεγάλα ονόματα, αλλά και πολλούς τζαζ καλλιτέχνες όπως ο Σταύρος Λάντσιας, ο Δημήτρης Τσάκας, ο Νίκος Τουλιάτος και ο Γιώργος Τρανταλίδης.

Το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ "Waking Up" κυκλοφόρησε το 2008.

Becca Wilkins

Η Becca Wilkins είναι μια από τις πιο ανερχόμενες τραγουδίστριες της Τζαζ σκηνής του Λονδίνου καθώς και βασικό διδακτικό μέλος στο τμήμα Τζαζ του Κονσερβατόριου του Leeds όπου διδάσκει τεχνική και αυτοσχεδιασμό στο Τζαζ τραγούδι.

Κατα τη διάρκεια των σεμιναρίων στο Τήνος Τζαζ Φέστιβαλ θα καθοδηγήσει τους συμμετέχοντες σε βασικά θέματα τεχνικής και ερμηνείας του βασικού ρεπερτορίου δίνοντας παράλληλα μια εισαγωγή στον τζαζ αυτοσχεδιασμό. Αυτό θα γίνει κυρίως μέσα απο το ομαδικό τραγούδι , μέθοδος που αντανακλά την εμπειρία της Μπέκκα ως μέλος του London Vocal Project του Pete Churchill.

Βασίλης Ποδαράς ή Billy pod

Ο Βασίλης Ποδαράς ή Billy pod είναι μουσικός με βάση το Λονδίνο. Οι πετυχημένες κυκλοφορίες των άλμπουμ του ‘Drums to heal society’ και ‘Quintessence’ του έδωσαν διεθνείς διακρίσεις ανάμεσα στους ντράμερ της νεότερης γενιάς. Κατα τη διάρκεια των 12 χρόνων εμπειρίας του, έχει αναπτύξει τη δική του μέθοδο διδασκαλίας καθοδηγόντας τους μαθητές του μέσα απο την βασική τεχνική, τη σύνθεση και τον αυτοσχεδιασμό με τελικό στόχο να αποκτήσουν τις βασικές ικανότητες για να ανταποκριθούν σε οποιοδήποτε στυλ μουσικής.

Ιωάννης Βαφέα

Ο ντράμερ Ιωάννης Βαφέας γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1970. Σπούδασε τζαζ στο Berklee College of Music της Βοστόνης και συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Boston Conservatory.
Από τότε εμφανίζεται, ηχογραφεί και διδάσκει. Παίζει τακτικά σε μεγάλα φεστιβάλ, συναυλιακούς χώρους και φημισμένα τζαζ κλαμπ σε όλον τον κόσμο. Έχει πολλές συνεργασίες σε ηχογραφήσεις και θεατρικές παραγωγές. Διδάσκει μουσική σε δημόσια σχολεία και από το 2009 ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου.

Το 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ με το Ioannou/Vafeas quartet, που είχε τον τίτλο «Bridge of Locks».

 

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 6 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*