Αποδοχή από τον Υπ. Εσωτερικών κ. Λιβάνιο της πρότασης του Δημάρχου Τήνου Π. Κροντηρά για τη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας Δημοτικών Ελαιοτριβείων

Newsroom.
06/09/2024 16:43
 
 
 

 

Άμεση ήταν και η ανταπόκριση του υπουργού κ. Λιβάνιου, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Καφούρο τοποθετήθηκε θετικά για την τροπολογία αυτή.

Η επιστολή του Δήμαρχου Τήνου, Παναγιώτη Κροντηρά στον Υπ. Εσωτερικών κ. Λιβάνιο:

ΘΕΜΑ: Τροπολογία για την ίδρυση και λειτουργία Ελαιοτριβείων από μέρους των Δήμων.

Αξιότιμοι κ. Υπουργέ & κ. Υφυπουργέ ,

Με αφορμή το από 2-9-2024 τεθέν σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις», παρακαλούμε θερμά να εξετάσετε το ενδεχόμενο ύπαρξης ανάλογης τροπολογίας, με σκοπό την ίδρυση και λειτουργία Ελαιοτριβείων από μέρους των Δήμων.

Ειδικότερα η αιτούμενη τροπολογία έχει ως εξής:

«Αιτιολογική Έκθεση
Προτείνεται η τροποποίηση του άρθρου 75 του ν. 3463/2006 παρ. 1, εδ. β), όπου αναφέρονται οι αρμοδιότητες των Δήμων και Κοινοτήτων που αφορούν τον Τομέα Περιβάλλοντος, με την προσθήκη υποπαραγράφου 33 (στην παρ. 1 εδ. β) του άρθρου 75) για την ίδρυση και λειτουργία Ελαιοτριβείων.
Οι Δήμοι έχουν ήδη μεταξύ των αρμοδιοτήτων τους την ίδρυση και λειτουργία Σφαγείων, που είναι μία παρεμφερής δραστηριότητα. Η ίδρυση και λειτουργία Ελαιοτριβείων είναι μία δραστηριότητα συνδεδεμένη με τον παραγωγικό τομέα της αγροτικής οικονομίας. Λόγω της μη ρητής αναφοράς της δραστηριότητας αυτής στο νόμο, τα ελαιοτριβεία που λειτουργούν στα ευρύτερα πλαίσια της δραστηριότητας των Δήμων, είναι αναγκασμένα να λειτουργούν είτε σε δημοτικές επιχειρήσεις, είτε σε
Συνεταιρισμούς και όχι απευθείας από τους ίδιους τους Δήμους. Κι αυτό ακόμα κι όταν ο Δήμος είναι ιδιοκτήτης των κτιριακών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού.

Το να έχουν οι Δήμοι αυτή την αρμοδιότητα κρίνεται απαραίτητο ιδιαίτερα στο νησιωτικό χώρο, όπου η λειτουργία μικρών ελαιοτριβείων είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής και την παρότρυνση των εκατοντάδων ερασιτεχνών ελαιοπαραγωγών να συλλέξουν τις ελιές και να βγάλουν το λάδι τους. Οι περισσότεροι από τους παραγωγούς αυτούς δεν θα μάζευαν τις ελιές αν έπρεπε να τις μεταφέρουν σε άλλο νησί ή στην ηπειρωτική Ελλάδα για να βγάλουν λάδι.

Προτείνουμε λοιπόν την τροποποίηση του νόμου για να έχουν οι Δήμοι την αρμοδιότητα να ιδρύουν και να λειτουργούν Ελαιοτριβεία.

Σε περίπτωση που υπάρχουν λόγοι να μην θεσπιστεί μία τέτοια γενική διάταξη, τότε ζητάμε εναλλακτικά να προβλεφθεί η αρμοδιότητα αυτή για τους δυσπρόσιτους Δήμους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι Δήμοι των Νησιών.

ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ – ΑΣΚΗΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

Άρθρο 75
Αρμοδιότητες

Στην παράγραφο I. εδάφιο β) προστίθεται υποπαράγραφος 33 ως εξής:

  1. Η ίδρυση και λειτουργία ελαιοτριβείων»

Με εκτίμηση
Για το Δήμο Τήνου
Ο Δήμαρχος Τήνου

Παρέμβαση του βουλευτή Μάρκου Καφούρου και θετική ανταπόκριση από τον υπουργό Εσωτερικών σε αίτημα του δημάρχου Τήνου

20240903 13166 ΥΠΕΣ Δ ΤΗΝΟΥ

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 8 times, 1 visits today)
Latest Post

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*