Την Τήνο επισκέφθηκε πρόσφατα ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος.
Το Σάββατο το απόγευμα 22 Μαΐου παρέστη στη λαμπρή τελετή χειροτονίας του νέου καθολικού Αρχιεπισκόπου Τήνου, Νάξου, Άνδρου, Μυκόνου, Λέσβου, Χίου και Σάμου Ιωσήφ Πρίντεζη που πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία της Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξυνάρα.
Στην τελετή, στην οποία έγινε η παράδοση από τον επί 30 έτη Αρχιεπίσκοπο Νικόλαο, παρέστη μεταξύ άλλων και ο διαπιστευμένος εκπρόσωπος (Αποστολικός Νούντσιος) π. Savio Hon TAI-FAI του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος – στο μήνυμα του – απηύθυνε κάλεσμα στους πιστούς να στηρίξουν τους ευάλωτους και ιδιαίτερα τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, μνημονεύοντας το ταξίδι του Πάπα στη Λέσβο το 2016.
Επίσης, κατά την παραμονή του στο νησί, ο κ. Συρμαλένιος μαζί με την αν. συντονίστρια της Νομαρχιακής Επιτροπής Βαλεντίνα Γαβριελάτου και τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με την Έπαρχο κα Δεληγιάννη, τον Δήμαρχο κ. Σιώτο, τον Επικεφαλής της μείζονος δημοτικής αντιπολίτευσης κ. Κροντηρά, τον Διευθυντή του τυροκομείου κ. Βίλλα, την Προϊσταμένη των ΕΛΤΑ κα Παρασκευά και την πρόεδρο του Συλλόγου Μηχανικών κα Ψάλτη.
Όπως αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου: «στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, σημειώθηκε ως σημαντική επιτυχία η ένταξη της Τήνου μαζί με την Αμοργό, Σίκινο, Κίμωλο και Κύθηρα στα πέντε νησιά που τίθενται υπό την προστασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος σε ό,τι αφορά τις ανεμογεννήτριες. Μάλιστα ο δήμαρχος ανέφερε ότι συμμετέχει στους 30 δημάρχους της χώρας, που διεκδικούν την μη εγκατάσταση ανεμογεννητριών χωρίς Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ».
Κατά τα άλλα, στο δημαρχείο – παρουσία και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ. Μαρκουΐζου, καθώς και του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου κ. Σανταμούρη – συζητήθηκαν και μια σειρά άλλα ζητήματα, όπως το ΠΙΙΕΤ και η διεκδίκηση μιας νέας συμφωνίας με την Αποστολική Διακονία, αλλά και μια νέα ρύθμιση μεταξύ ΠΙΙΕΤ και Δήμου.
Ο κ. Σιώτος αναφέρθηκε επίσης, στα αιτήματα χρηματοδότησης του δήμου από το κράτος, όπως π.χ. για τη βελτίωση υποδομών για την ύδρευση, για τους ναυαγοσώστες, αλλά και για υποδομές για τα αδέσποτα. Αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, προχώρησε ο διαγωνισμός για τη μεταβατική περίοδο, ενώ μετά την περσινή φωτιά νοικιάστηκε και δεματοποιητής. Τέλος σχετικά με το λιμάνι, αναμένεται η τελική έγκριση των Υπουργείων Ναυτιλίας και Υποδομών μετά και την πρόσφατη τροποποίηση της μελέτης.
Στη συνάντηση με την Έπαρχο και πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, αναδείχθηκε και πάλι το θέμα της υποστελέχωσης της Περιφέρειας. Στην Τήνο υπηρετούν μόνο 3 μόνιμοι υπάλληλοι και 4 οκταμηνίτες μέσω ΟΑΕΔ, ενώ πολύ μεγάλο κενό αποτελεί η έλλειψη κτηνιάτρου σε ένα νησί με σημαντική κτηνοτροφική παραγωγή.
Ακόμη, τέθηκε το θέμα του μεγάλου περιφερειακού δρόμου των Κιονίων, το οποίο ενώ ξεπέρασε τον «σκόπελο» της αρχαιολογίας, μετά και την απόφαση του ΚΑΣ, τώρα έχει σταματήσει λόγω προσφυγής στο ΣτΕ. Τέλος, συζητήθηκε και το θέμα των ανεμογεννητριών σε αναμονή και της πρόσφατης εκδίκασης για τις διώξεις των πολιτών από το δικαστήριο, υπό το πρίσμα και της Απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος. Σημειώθηκε βεβαίως και η απόφαση εγκατάστασης και νέων ανεμογεννητριών στην περιοχή Μαρλά – Μαμάδου με απόλυτα ορατές τις αρνητικές επιπτώσεις.
Στη συνάντηση με τον επικεφαλής της μείζονος δημοτικής αντιπολίτευσης, συζητήθηκαν και στηλιτεύτηκαν οι ριζικές αλλαγές που έχει επιφέρει η κυβερνητική πολιτική της ΝΔ στα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπό το πρίσμα ιδιαίτερα και του υπό ψήφιση στη βουλή νομοσχεδίου Βορίδη που καταργεί την απλή αναλογική και θέτει ως όριο εκλογής δημάρχου το 43% με διανομή του 60% των εδρών, μειώνει τον αριθμό των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, θέτει ως όριο εισόδου το 3% και επιφέρει μεγάλο πλήγμα στις δημοτικές κοινότητες και με την αφαίρεση αρμοδιοτήτων και με την μη δυνατότητα συγκρότησης ψηφοδελτίου εκτός δημοτικών συνδυασμών.
Στη συνάντηση με τον Διευθυντή του Τυροκομείου, τέθηκε το ζήτημα της παντελούς έλλειψης κρατικής οικονομικής ενίσχυσης καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας λόγω της μη ολοκλήρωσης της αποπληρωμής των παλαιότερων χρεών των συνεταιρισμών, ενώ επίσης έχουν υποστεί σημαντική ζημιά επειδή ο χονδρέμπορος έπεσε έξω λόγω κατάρρευσης του Μαρινόπουλου. Τώρα το τυροκομείο έχει καταθέσει πρόταση ένταξης του στο πρόγραμμα leader για ανακαίνιση του κτιρίου και του εξοπλισμού. Επίσης υλοποιείται και ένα πρόγραμμα αλέσματος των κλαδιών (ανακύκλωση), μέσω του οποίου έχουν έσοδα από το Δήμο.
Στη συνάντηση με την Προϊσταμένη των ΕΛΤΑ τέθηκε πάλι το συνολικό ζήτημα του Οργανισμού που – ενόψει προφανούς ιδιωτικοποίησης – μειώνει πανελλαδικά το προσωπικό και τα υποκαταστήματα του. Στην Τήνο υπηρετούν 2 μόνιμοι υπάλληλοι (ο ένας μετατίθεται τον Ιούνιο) και 5 “ενοικιαζόμενοι”, ενώ εκτός από το έργο των ΕΛΤΑ εξυπηρετούν και τις υπηρεσίες Πόρτα – Πόρτα.
Τελευταία, μάλιστα, ενώ λειτουργούσαν με τρεις τομείς (δύο αγροτικούς και ένα αστικό), ο αστικός ονομάστηκε αγροτικός, με προφανείς αρνητικές συνέπειες για την προώθηση του ταχυδρομικού έργου εντός της πόλης. Επίσης, λόγω της συνολικής αύξησης του όγκου δουλειάς (από 30 σάκους τώρα αυξήθηκαν σε 60), υπάρχουν καθυστερήσεις και στη διανομή των συντάξεων. Διεκδικούν την επαναφορά του ενός αγροτικού τομέα στον αστικό.
Τέλος, στη συνάντηση με την Πρόεδρο του συλλόγου μηχανικών, τέθηκαν τα ζητήματα της πλημμελούς λειτουργίας της πολεοδομίας (υπηρετεί μόνο 1 υπάλληλος), της καθυστέρησης και της σύγχυσης του χαρακτηρισμού των δρόμων (δημοτικοί, επαρχιακοί, αγροτικοί), με αποτέλεσμα και στην οικοδομησιμότητα, στην αναμονή του τοπικού πολεοδομικού, με ενδιαφέρον στην επικαιροποίηση του Π.Δ. για τους παραδοσιακούς οικισμούς και τη διατήρηση του τοπίου.
Ακόμη, συζητήθηκε το ζήτημα της ενεργειακής κάλυψης στην κλίμακα του νησιωτικού χώρου και υπό την προϋπόθεση ολοκλήρωσης του χωροταξικού για τις ΑΠΕ. Στη συζήτηση ανταλλάχθηκαν εκατέρωθεν προτάσεις για όλα αυτά τα φλέγοντα ζητήματα και συμφωνήθηκε η συνέχεια της ανταλλαγής απόψεων και της συνεργασίας.