Οι πρώτες σκέψεις που κάνει κάθε γονιός μόλις τελειώνει το καλοκαίρι

Newsroom.
31/08/2024 08:30
 
 
 

 

Καθώς αποχαιρετούμε ένα ακόμα καλοκαίρι, η επιστροφή στην καθημερινότητα φαίνεται να απασχολεί πολλούς γονείς και να τους φέρνει σε επαφή με διάφορες ανησυχίες και ποικίλα συναισθήματα. Κι όχι αδίκως, αφού οι καλοκαιρινοί μήνες χαρακτηρίζονται από αισθήματα χαλάρωσης και ανεμελιάς που δύσκολα μπορούν να υιοθετηθούν τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου κατά τους οποίους οι υποχρεώσεις τρέχουν.

Τι σκέφτεται όμως η πλειοψηφία των γονέων μόλις τελειώνει το καλοκαίρι και ο Σεπτέμβρης κάνει την εντυπωσιακή εμφάνισή του; Θα τα δούμε όλα παρακάτω, για αυτό πάμε να ξεκινήσουμε!

Έναρξη σχολικής χρονιάς

Η πρώτη σκέψη, όπως είναι αναμενόμενο, ταυτίζεται με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς και ό,τι αυτό περιλαμβάνει. Η “Back to school” προετοιμασία με ό,τι αυτή περιλαμβάνει (σχολική τσάντα, ρούχα, αθλητικά κ.λπ.) λοιπόν μπορεί να φαντάζει βουνό και για αυτό πρέπει να επιμεριστεί σε μικρά βήματα. Πρωταρχικό βήμα είναι αναμφισβήτητα η συζήτηση με τα μικρά μέλη της οικογένειας. Σας προτείνουμε να μιλήσετε με το παιδί σας, να δείξετε ενθουσιασμό για τις σκέψεις και τα συναισθήματά του και φυσικά να το αφήσετε να έχει ενεργό ρόλο σε κάθε στάδιο οργάνωσης. Έπειτα ακολουθεί το πιο όμορφο κομμάτι της διαδικασίας, το οποίο δεν είναι άλλο από την αγορά των σχολικών ειδών.

Σε αυτό το στάδιο το παιδί ενθουσιάζεται καθώς διαλέγει τη νέα του σχολική τσάντα και ό,τι άλλο χρειάζεται για τη νέα χρονιά. Γίνετε λοιπόν κομμάτι της χαράς του και είμαστε σίγουροι ότι θα θυμηθείτε και τα δικά σας χρόνια στα θρανία.

Δημιουργία νέας ρουτίνας

Οι ημέρες που απομένουν μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν είναι πολλές και συνεπώς πρέπει να οργανωθείτε κατάλληλα. Έφτασε η στιγμή λοιπόν να μπείτε όλη η οικογένεια σε πρόγραμμα και να δημιουργήσετε μία νέα ρουτίνα την οποία θα ακολουθήσετε κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Στο πλαίσιο της ρουτίνας χρειάζεται να επαναπροσδιορίσετε τις ώρες του ύπνου, οι οποίες πιθανόν να έγιναν πιο ελαστικές κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Τέλος, μην ξεχάσετε να οργανώσετε κατάλληλα το παιδικό δωμάτιο, καθώς από εδώ και στο εξής θα αποτελεί το μέρος που το παιδί θα παίζει, θα διαβάζει και θα ξεκουράζεται. Στην περίπτωση δε που το παιδί σας είναι στις πρώτες τάξεις του δημοτικού και το δωμάτιο δεν έχει πάρει τη μορφή που χρειάζεται για διάβασμα, μην αμελήσετε να το εξοπλίσετε με μία ανατομική καρέκλα, ένα γραφείο και τον κατάλληλο φωτισμό.

Οργάνωση δραστηριοτήτων

Πέρα από τα μαθήματα και τις σχολικές υποχρεώσεις, ο Σεπτέμβριος σηματοδοτεί και την έναρξη των διάφορων δραστηριοτήτων του παιδιού, γεγονός το οποίο δημιουργεί επιπλέον άγχος στους γονείς. Αν λοιπόν ανήκετε κι εσείς σε αυτήν την κατηγορία, είναι απαραίτητο να μιλήσετε με το παιδί σας, να καταλάβετε τι είναι αυτό που του αρέσει και να οργανώσετε τον χρόνο του κατάλληλα.

Να θυμάστε όμως! Δε χρειάζεται να υπερβάλλετε με τον αριθμό των δραστηριοτήτων, καθώς κι εσείς θα τρέχετε πανικόβλητοι να τα προλάβετε όλα, αλλά και το παιδί είναι πολύ πιθανό να κουραστεί και να χάσει το κίνητρό του.

Οικογενειακός χρόνος

Ένα ακόμα άγχος των γονέων που συνδέεται με το τέλος του καλοκαιριού είναι η δημιουργία οικογενειακού χρόνου. Το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς και το τέλος της άδειας των γονέων γεμίζουν την καθημερινότητα με υποχρεώσεις και φυσικά μειώνουν αισθητά τον ελεύθερο χρόνο όλων των μελών της οικογένειας. Φροντίστε λοιπόν να αξιοποιείτε δημιουργικά τον χρόνο που μοιράζεστε και να δημιουργείτε όμορφες αναμνήσεις.

Σας προτείνουμε να φτιάξετε μία λίστα με όλες εκείνες τις δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε όλοι μαζί και να καθιερώσετε συγκεκριμένες μέρες που θα αφιερώσετε σε αυτές. Το σημαντικό είναι να προγραμματίσετε με προσοχή τον χρόνο σας και να τον αφιερώσετε αποκλειστικά στα παιδιά σας.

Φτάνοντας στο τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι οι αγχωτικές αυτές σκέψεις είναι λογικό να υπάρχουν και κρύβουν μέσα τους φροντίδα και αγάπη. Κινηθείτε λοιπόν με μέθοδο και δημιουργήστε τις τέλειες προϋποθέσεις για έναν όμορφο χειμώνα!

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 18 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*