Επιστολή Περιφερειάρχη στον Υπουργό Ανάπτυξης για τον Αναπτυξιακό Νόμο

Newsroom.
16/07/2024 09:48
 
 
 

Την αύξηση του προϋπολογισμού για την ενίσχυση των τουριστικών επενδύσεων 
μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου, ζητά ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου από τον Υπουργό Ανάπτυξης

Αφορά την προκήρυξη με αρ. 79187/9-8-2022 του Καθεστώτος «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022

Την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων ώστε να διασφαλιστεί η υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» του συνόλου των επενδυτικών σχεδίων που θα πληρούν τους όρους νομιμότητας του καθεστώτος ενίσχυσης και διαθέτουν εξασφαλισμένη ιδία συμμετοχή και τραπεζικό δανεισμό, ζητά ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, με επιστολή του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης Παναγιώτη Θεοδωρικάκο.

Το αίτημα του Περιφερειάρχη αφορά την προκήρυξη με αρ. 79187/9-8-2022 του Καθεστώτος «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022, στο πλαίσιο της οποίας κατατέθηκαν συνολικά 562 αιτήσεις, η πλειονότητα των οποίων δεν δύναται να ενισχυθούν λόγω έλλειψης πόρων, ακόμη και αν πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας.

Ειδικά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 130 και με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα μόλις 10 αναμένεται να ενταχθούν.

Δεδομένου του ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αντιπροσωπεύει  το 22% των μονάδων, το 26% των δωματίων και το 27% των κλινών της χώρας,  διαθέτοντας συνολικά 2.241 μονάδες με 115.210 δωμάτια και 232.862 κλίνες, είναι εκείνη που επηρεάζεται περισσότερο από τον ανεπαρκή συνολικό προϋπολογισμό της εν λόγω  προκήρυξης που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 4210 Β’ 9 Αυγούστου 2022.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στις 6 Δεκεμβρίου 2022,  κατατέθηκαν συνολικά 562 αιτήσεις επενδυτικών σχεδίων προς υπαγωγή, συνολικού προϋπολογισμού 1.618.160.677,83 € στο εν λόγω καθεστώς ενίσχυσης.  Με βάση το  Άρθρο 1 της προαναφερθείσας προκήρυξης «Ο συνολικός προϋπολογισμός του καθεστώτος για το έτος 2022 ανέρχεται σε εκατόν πενήντα εκατομμύρια (150.000.000,00) ευρώ, εκ των οποίων εβδομήντα πέντε εκατομμύρια (75.000.000,00) ευρώ αφορούν το είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής. Τα λοιπά εβδομήντα πέντε εκατομμύρια (75.000.000,00) ευρώ αφορούν τα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.». Ως αποτέλεσμα,  με βάση τον κατά την προκήρυξη διαθέσιμο προϋπολογισμό του καθεστώτος,  η πλειονότητα των επενδυτικών σχεδίων δεν δύναται να ενισχυθούν λόγω έλλειψης πόρων, ακόμη και αν πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας.

Με αυτά ως δεδομένα, ο Περιφερειάρχης ζητά την αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού σε τουλάχιστον 300.000.000,00 ευρώ.

Στην επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου σημειώνει ότι το κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα για την αναβάθμιση του τουρισμού της χώρας, είναι ο Αναπτυξιακός Νόμος. Έτσι και στην πρώτη πρόσκληση του Καθεστώτος «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» του νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022, πλήθος επιχειρηματιών του κλάδου υπέβαλαν αίτηση για την ενίσχυση των μελλοντικών επενδύσεων τους. Πρόκειται μάλιστα για έργα που έχουν στην πλειοψηφία τους εξασφαλισμένη, σε ποσοστό πάνω από το 50%, χρηματοδότηση με ίδια και δανειακά κεφάλαια. Πολλά εξ αυτών διαθέτουν αδειοδοτική ωριμότητα και  προτίθενται να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις απασχόλησης στα επόμενα τρία έτη με την υλοποίηση τους.

Τονίζει επίσης ότι οι περισσότερες των επενδύσεων πραγματοποιούνται από ΜΜΕ οι οποίες δεν έχουν εύκολη πρόσβαση και σε μεγαλύτερου βεληνεκούς χρηματοδοτήσεις. Τα δε δάνεια του ταμείου ανάκαμψης που είναι σχεδιασμένα για μεγαλύτερες σε προϋπολογισμό επενδύσεις είτε δεν μπορούν, είτε δεν υπάρχει όφελος να αξιοποιηθούν για τα επενδυτικά σχέδια των μικρών επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη  μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, από κάθε € 1,0 τουριστικής δραστηριότητας δημιουργείται επιπλέον € 1,2 έως 1,65 πρόσθετης οικονομικής δραστηριότητας. Συνεπώς, για κάθε € 1,0 τουριστικού εσόδου, το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται κατά € 2,2 έως € 2,65 και ως εκ τούτου ο τουρισμός προκαλεί σημαντική διάχυση ωφελειών στην οικονομία.  Παράλληλα, υπολογίζεται ότι ο τουριστική δραστηριότητα συνέβαλε στην κάλυψη του 45,7% του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών, με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι ταξιδιωτικές εισπράξεις ισούνται με το 49,9% των εισπράξεων από τις εξαγωγές όλων των άλλων προϊόντων που εξάγει η χώρα, εξαιρουμένων των εισπράξεων από εξαγωγή πλοίων και καυσίμων. Λόγω δε της μεγάλης διασποράς των τουριστικών προορισμών ανά την χώρα, ο τουρισμός παίζει καταλυτικό ρόλο στην διαμόρφωση του εισοδήματος σε πολλές Περιφέρειες της χώρας.

Κατόπιν της παράθεσης των στοιχείων για την συνεισφορά του τουρισμού στην εθνική οικονομία, ο Περιφερειάρχης καταλήγει:

«Σας καλούμε να εισακούσετε το αίτημά μας και να αναζητήσετε τρόπους  ώστε να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι και να διασφαλιστεί η υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» του συνόλου των επενδυτικών σχεδίων που θα πληρούν τους όρους νομιμότητας του καθεστώτος ενίσχυσης και διαθέτουν εξασφαλισμένη ιδία συμμετοχή και τραπεζικό δανεισμό».

Η επιστολή κοινοποιείται στους  Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας Νίκο Παπαθανάση, στον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο και στην  Γ.Γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων Βίκυ Λοΐζου.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

(Visited 14 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*