Ενημέρωση υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για προβλήματα του πρωτογενή τομέα των νησιών

xatzimarkos apostoloy enpe 1
admin
27/04/2017 13:22
 
 
 

Προβλήματα του πρωτογενή τομέα που απασχολούν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου έθιξαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι κ.κ. Χατζημάρκος και Ζαννετίδης, επ’ ευκαιρία της χθεσινής παρουσίας του κ. Αποστόλου σε σύσκεψη του Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος.
Ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου και ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα & Γαστρονομίας έθεσαν το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τη δακοκτονία, ζητώντας από τον υπουργό την έκδοση απόφασης για παρέκκλιση, ως προς την προϋπόθεση ύπαρξης πιστοποιητικού Επιθεώρησης για τα δυναδοτούμενα από γεωργικό ελκυστήρα ψεκαστικά μηχανήματα, στη διαδικασία αναδόχου για τη δακοκτονία, στα νησιά της Περιφέρειας.
Η παρέκκλιση αυτή ζητείται επειδή είναι ορατός ο κίνδυνος να μην αναδειχθεί ανάδοχος για την δακοκτονία στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για το έτος 2017, καθώς δεν υπάρχει αδειοδοτημένος Σταθμός Επιθεώρησης Εξοπλισμού Εφαρμογής Γεωργικών Φαρμάκων, με αποτέλεσμα όλα τα παραπάνω μηχανήματα να μην έχουν την απαιτούμενη πιστοποίηση.
Επίσης, ζητήθηκε – λόγω νησιωτικότητας – να υπάρξει χρηματοδότηση για τα Διαχειριστικά Σχέδια των βοσκοτόπων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, ενώ επισημάνθηκαν και τα προβλήματα που απορρέουν από την ένταξη γεωργικής γης στους δασικούς χάρτες.

xatzimarkos apostoloy enpe 2

Τι απάντησε ο Β. Αποστόλου
Όσον αφορά στο θέμα των δασικών χαρτών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είπε ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα συνεχίσουν την διαδικασία αίτησης ενιαίας ενίσχυσης, όπως ακριβώς γινόταν μέχρι σήμερα. Για την υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020, η επιτάχυνση της οποίας ήταν ένα θέμα που τέθηκε συνολικά από την ΕΝΠΕ, ο κ. Αποστόλου είπε ότι πρόκειται να ανοίξει άμεσα το Μέτρο της μεταποίησης. Μάλιστα, στη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε να συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας του Υπουργείου και της ΕΝΠΕ, η οποία θα παρακολουθεί σε τακτά διαστήματα την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος, συμβάλλοντας στη γρήγορη και αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων του.
Τέλος, συμφωνήθηκε το επόμενο διάστημα να επισκεφθούν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι κ.κ. Χατζημάρκος και Ζαννετίδης για συζήτηση και λήψη αποφάσεων για όλα τα ζητήματα, καθώς επίσης και για την υλοποίηση μεγάλων έργων που αφορούν την αγροτική ανάπτυξη στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Σημειώνεται ότι η χθεσινή επίσκεψη του κ. Αποστόλου στα γραφεία της ΕΝΠΕ, μαζί με τους Γραμματείς του Υπουργείου κ.κ. Αντώνογλου και Κασίμη, πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

(Visited 13 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*