Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου: Να διεκδικήσουν οι νησιώτες τα έργα που έχουν ανάγκη

Newsroom.
10/10/2024 20:09
 
 
 

Τοποθέτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννη Αγγέλου στο Π.Σ. για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2025

«Το τελευταίο διάστημα έχει μπει επιτακτικά στο δημόσιο διάλογο το ζήτημα των υποδομών των νησιών και αν αυτές ανταποκρίνονται ή όχι στις απαιτήσεις της οικονομικής δραστηριότητας στα νησιά, στην οποία κυριαρχεί βέβαια ο τουρισμός.

Περιφέρεια και Δήμοι είναι οι οργανισμοί οι οποίοι κατά κύριο λόγο έχουν την αρμοδιότητα εκτέλεσης αυτών των υποδομών. Απουσιάζουν όμως από το τραπέζι της συζήτησης -παρ’ όλο που εκδηλώνεται συχνά με οξυμένη μορφή η αναγκαιότητά τους- και όλες εκείνες οι υποδομές που είναι απαραίτητες μεν, για την κάλυψη λαϊκών αναγκών, όπως σχολικά κτίρια,  αντιπλημμυρικά, εγγειοβελτιωτικά κ.α., αλλά θυσιάζονται μπροστά στις υπερισχύουσες προτεραιότητες των ομίλων.

Σε ένα σημαντικό μέρος των έργων αυτών παρεμβαίνει η Περιφέρεια μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ΕΣΠΑ, Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, παρεμβαίνει μέσω του ΦΟΔΣΑ,  κλπ. Είναι όμως ανεξάρτητοι οι δήμοι και η περιφέρεια στο σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη χρηματοδότηση αυτών των υποδομών ή είναι η συνέχεια του κράτους; αποτελούν κρίκους του αστικού κράτους στην εξειδίκευση και προσαρμογή κάθε δραστηριότητας, κάθε προτεραιότητας και χρηματοδότησης με βάση τις κατευθύνσεις κατ’ αρχήν της ΕΕ και ακολούθως της πολιτικής της κάθε κυβέρνησης;

Το αποτέλεσμα είναι από χέρι αντιλαϊκό. Και το βλέπουμε αυτό καθημερινά, όταν πνιγόμαστε, όταν καιγόμαστε, όταν κυκλοφορούμε στο οδικό δίκτυο, όταν μας έρχονται οι λαγαριασμοί της πράσινης ενέργειας, όταν πέφτουν οι σοβάδες στα σχολεία, όταν αγοράζει όλος ο κόσμος εμφιαλωμένα για να πιεί νερό, ενώ δεν υπάρχει επάρκεια και για άλλες δραστηριότητες εκτός τουρισμού, όταν ο Α΄ Βαθμός Αυτοδιοίκησης είναι στα μαχαίρια με τον Β΄βαθμό για την διαχείριση απορριμμάτων και την πληρώνει ο κόσμος, το βλέπουμε μέχρι και στις παραλίες που δεν έχει μείνει σπιθαμή παραλίας χωρίς εκμετάλλευση.

Αυτό αποτυπώνει και το Τεχνικό Πρόγραμμα της περιφέρειας για το 2025 που συζητάμε σήμερα και στο οποίο αποτυπώνονται κάποια έργα στα νησιά που προχωρούν, κάποια που είναι βαλτωμένα για πολλά χρόνια, -αλήθεια πότε θα τελειώσει το Φράγμα Κρητηνίας και τι θα γίνει με το Φράγμα Παρθενίου της Λέρου;-  κάποια που είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις ανάγκες, π.χ. στον αθλητισμό-πολιτισμό, και το σημαντικότερο είναι αυτά που απουσιάζουν.

Ισχυρίζεστε ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος για τις υποδομές στα νησιά και ότι το κράτος τα αντιμετωπίζει σαν τόπους απογραφής πληθυσμού! Ζητήσατε να σχεδιάζονται έργα στα νησιά με βάση τον ισοδύναμο πληθυσμό τους και με βάση τον πληθυσμό του Αυγούστου. Ξεπλένετε έτσι από τη μια πλευρά την κυβέρνηση ότι δήθεν  είναι θέμα μόνο πληθυσμού η χρηματοδότηση και από την άλλη δικαιολογείστε και εσείς απέναντι στους κατοίκους των νησιών ότι δεν φταίτε εσείς.

Μα εσείς -θα πείτε- ζητάτε το τέλος ανθεκτικότητας! Κρύβετε όμως την πραγματική αιτία της υποχρηματοδότησης των δήμων και των περιφερειών, κρύβετε ότι  προτεραιότητα  του αστικού κράτους και διαχρονικά των κυβερνήσεων στην πολιτική τους είναι η υλοποίηση όλων εκείνων των έργων που εξυπηρετούν την επιχειρηματική δραστηριότητα μεγάλων ομίλων είτε έχει μπροστά της τις ανάγκες μεγάλων πληθυσμιακά περιοχών είτε μικρών.

Είναι και δική σας επιλογή αυτή η πολιτική. Δεν συγκρούεστε, δεν παρεκλίνετε παρά τις κατά διαστήματα «γκρίνιες» σας για διάφορα ζητήματα. Δεν αποφεύγετε όμως αντικειμενικά το γεγονός ότι κάποια στιγμή έρχονται μπροστά μας τα αποτελέσματα αυτής της άναρχης καπιταλιστικής ανάπτυξης, έρχονται στην επιφάνεια οι αντιφάσεις του ίδιου του συστήματος και οι συνέπειες από τον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων. Τον λογαριασμό βέβαια τον πληρώνει ο λαός και οι νησιώτες. Κι εσείς συμβάλατε στη δημιουργία αυτών των προβλημάτων.

Εγκρίνατε στρατηγικές επενδύσεις σε βάρος του περιβάλλοντος των νησιών μας. Υλοποιήσατε τις ιδιωτικοποιήσεις σε κάθε τομέα. Αποδεχθήκατε την υποστελέχωση και μάλιστα την πήγατε και πολλά βήματα παρακάτω με την τροποποίηση του ΟΕΥ, προωθείτε παντού τους σχεδιασμούς που έχουν οι μεγάλοι τουριστικοί, ενεργειακοί και κάθε λογής επιχειρηματικοί όμιλοι και την ίδια στιγμή παίζετε πολύ καλά επικοινωνιακά το παραμύθι της «ανάπτυξης για όλους», της βιωσιμότητας και όλα αυτά που εφευρίσκετε για να δέχεται ο κόσμος αδιαμαρτύρητα τα βάσανά του, τις ελλείψεις, την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών.

Η  «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τον λαό των νησιών να διεκδικήσει έργα και δράσεις που σχετίζονται με τις λαϊκές ανάγκες, όπως:

– Ολοκληρωμένο σχεδιασμό, έργα και υποδομές προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, άλλα φυσικά φαινόμενα και κινδύνους σε όλες τις ΠΕ, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση και αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

– Συστηματικούς και ουσιαστικούς ελέγχους για την αντισεισμική επάρκεια των δημόσιων κτιρίων και ιδιωτικών. Παρεμβάσεις και έργα αντισεισμικής θωράκισης των δημόσιων κτιρίων. Κατασκευή νέων όπου είναι προβληματικά (σχολεία, δομές Υγείας κ.ά.)

– Ασφαλές επαρχιακό δίκτυο που να καλύπτει τις ανάγκες των νησιών

– Διαχείριση των αποβλήτων με σύγχρονες υποδομές, χωρίς ΣΔΙΤ και ιδιώτες

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 9 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*