Λεονταρίτης για Χατζηδιάκο και Μαραγκό: «Πολιτική συκοφαντική συμπεριφορά που έχει πέσει ήδη στο κενό»

 
 
 

Είναι ή δεν είναι τελικά σκοπούμενη η διατάραξη των σχέσεων α’ και β’ βαθμού αυτοδιοίκησης στο Νότιο Αιγαίο; Επ’ αυτού του ερωτήματος απάντησε η πλειονότητα των περιφερειακών συμβούλων, στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που έγινε στη Σύρο.

Το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης («Συζήτηση επί της σκοπούμενης διατάραξης των σχέσεων Α’ και Β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης μετά την πρόσφατη επίθεση στον Β’ βαθμό από τον πρόεδρο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου») φαίνεται πως ένωσε… διχάζοντας τους συμβούλους, καθώς όλοι μεν συμφώνησαν ότι η αντιπαλότητα δεν εξυπηρετεί κανέναν και πρωτίστως τους πολίτες, ωστόσο υπήρξαν και τοποθετήσεις που μόνο κατευναστικές δεν ήταν.

Ανάμεσα σε αυτές και εκείνη του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργου Λεονταρίτη, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση στον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ν. Αιγαίου κ.κ. Φώτη Χατζηδιάκο (δήμαρχο Ρόδου) και Γιώργο Μαραγκό (δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης), αντίστοιχα.

Ο κ. Λεονταρίτης, αιτιολογώντας την επιλογή να συζητηθεί το εν λόγω θέμα, υποστήριξε ότι μια – ενδεχόμενη – αδυναμία συνεργασίας των θεσμών και ολοκλήρωσης των έργων, σαφώς και αφορά την κοινωνία, όπως επίσης την αφορούν και οι πράξεις των δημοσίων προσώπων.

Αναφορικά με τους κ.κ. Χατζηδιάκο (στον οποίο είχε σταλεί πρόσκληση για τη σημερινή συνεδρίαση) και Μαραγκό, τους κατηγόρησε ότι «δεν τόλμησαν» να είναι παρόντες και να υπερασπιστούν δημόσια τις προσωπικές τους απόψεις, φτάνοντας «στα όρια της πολιτικής καπηλείας του θεσμού που υπηρετούν» (δηλαδή της ΠΕΔ), αλλά και αποφεύγοντας τον δημόσιο δημοκρατικό διάλογο στο όργανο που – από την αρχή – θα έπρεπε να είχε τεθεί το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Δεν τόλμησαν να είναι εδώ, απέναντι στην κοινωνία. Τι το κακό έχει κάνει η περιφερειακή αρχή απέναντι στους δήμους αυτά τα τέσσερα χρόνια; Θα έπρεπε να το κάνουν με ονοματεπώνυμο. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από γενικόλογες τοποθετήσεις των δελτίων τύπου. Πρώτα Facebook, μετά κρυφτούλι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λεονταρίτης και πρόσθεσε: «Η κοινωνία δεν είναι κουφή, ούτε τυφλή, που να μην βλέπει ότι η συνεργασία είναι άριστη. Είμαστε εδώ για να υπηρετούμε την κοινωνία και όχι προσωπικούς σκοπούς. Είναι μια πολιτική συκοφαντική συμπεριφορά που έχει πέσει ήδη στο κενό και γι’ αυτό κρύβονται από τους πολίτες».

perifereiako 2 4 18 1

Οι ενστάσεις της μειοψηφίας

Ας σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Μαχαιρίδης, η κα Μαυρουδή (από την «Νησιωτική Πολιτεία») και η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Αιγαίου κα Χατζηγιάννη εξέφρασαν αντιρρήσεις για το κατά πόσο η συζήτηση του θέματος θα συνέβαλε στο να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με τον κ. Μαχαιρίδη, το «θολό» θεσμικό πλαίσιο είναι αυτό που δημιουργεί την αντιπαλότητα μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, η οποία θα εντείνεται όσο πλησιάζουν οι εκλογές, «γιατί ο καθένας θα θέλει να “περιχαρακώσει” τα έργα του». Η κα Μαυρουδή επισήμανε ότι θα πρέπει να αποφεύγεται «ο επικοινωνιακός θόρυβος» και να δοθεί έμφαση στην ουσία, δηλαδή στο ότι η αυτοδιοίκηση οφείλει να υπηρετεί τον πολίτη και όχι να μετατρέπεται σε πεδίο αντιπαραθέσεων και προσωπικών αντιπαλοτήτων.

Από την πλευρά της, η κα Χατζηγιάννη αναρωτήθηκε ποιον σκοπό εξυπηρετεί η διαφωνία των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, την στιγμή που οι πολίτες βιώνουν μια πολύ δύσκολη καθημερινότητα.

leontaritis hatzimarkos 1

Χατζημάρκος: «Καμιά συζήτηση δεν έκανε ποτέ κακό»

«Καμία συζήτηση δεν έκανε ποτέ κακό, μια κουβέντα σε ένα θέμα που επηρεάζει με έναν πρόδηλο τρόπο και αποτελέσματα, δεν καταλαβαίνω γιατί μπορεί να βλάπτει» δήλωσε ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, εκφράζοντας την άποψη ότι στο Νότιο Αιγαίο και σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, υπάρχει ο μεγαλύτερος βαθμός συνεργασίας μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η βούληση της περιφερειακής αρχής να στηρίξει τους δήμους στα αιτήματα τους, παραμένει ανεπηρέαστη από τις όποιες διαπροσωπικές σχέσεις. «Η συνεργασία, σε κάθε περίπτωση, είναι ένας δρόμος διπλής κατεύθυνσης. Θα τηρήσουμε στο 100% τις δεσμεύσεις μας» είπε ο κ. Χατζημάρκος.

Δεδομένου, μάλιστα, ότι η επίθεση του κ. Χατζηδιάκου αφορούσε σε συγκεκριμένο έργο στη Ρόδο, ο περιφερειάρχης κάλεσε στο βήμα τον προϊστάμενο της ΕΥΔ Αντώνη Βουτσίνο, προκειμένου να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις, ώστε – ουσιαστικά – να υπερασπιστεί το έργο της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

(Visited 16 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*