Ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης Φίλιππος Τριομμάτης στη Σύρο

admin
06/05/2015 15:44
 
 
 

Την πρώτη του επαφή με τα ΜΜΕ της Σύρου είχε σήμερα το μεσημέρι ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης Φίλιππος Τριομμάτης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο κτίριο της αιρετής περιφέρειας στην Ερμούπολη, έχοντας στο πλευρό του τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Λεονταρίτη, ο κ. Τριομμάτης παρουσίασε τη λειτουργία του θεσμού (που καθιερώθηκε το 2010 από τον «Καλλικράτη» – άρθρο 179 του Ν.3825/2010), μίλησε για τις αρμοδιότητες του, αλλά και για το πώς προτίθεται εκείνος να τον υπηρετήσει, ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Από την πλευρά του, ο κ. Λεονταρίτης έπλεξε το εγκώμιο του Περιφερειακού Συμπαραστάτη, λέγοντας ότι θα μπορέσει να αντεπεξέλθει με επιτυχία στα καθήκοντα του και θα εμπλουτίσει τον θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

 

«Ο άνθρωπος κάνει τον θεσμό»

Ο κ. Τριομμάτης τόνισε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες κι εξήγησε ότι ο συγκεκριμένος θεσμός δεν υποκαθιστά τον Συνήγορο του Πολίτη ή οποιαδήποτε άλλη δικαστική εξουσία ή ελεγκτικά όργανα και αρχές, ενώ δεν δέχεται αβάσιμες ή ανώνυμες καταγγελίες. Στόχος του Περιφερειακού Συμπαραστάτη είναι η διαμεσολάβηση για την επίλυση των προβλημάτων που καταγγέλλονται, με την επίσημη γνωμοδότησή του να λειτουργεί ως μοχλός πίεσης προς τις υπηρεσίες.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Τριομμάτης, η δομή θα απλωθεί σε όλα τα νησιά του Ν. Αιγαίου μέσω των Επαρχείων, ώστε να μπορούν όλοι οι πολίτες να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε αυτήν, οι οποίοι – κατά την άποψη του – επιθυμούσαν να λειτουργήσει ο θεσμός του Περιφερειακού Συμπαραστάτη. Άλλωστε, όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο άνθρωπος κάνει τον θεσμό».

Δεν παρέλειψε, επίσης, να ευχαριστήσει όλες τις περιφερειακές παρατάξεις, καθώς και τον περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο και όλους τους αντιπεριφερειάρχες για τη συνεργασία που έχουν.

 

Γενικές πληροφορίες για τον Περιφερειακό Συμπαραστάτη

Ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης, σύμφωνα με το άρθρο 179 του Ν.3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) «…δέχεται καταγγελίες άμεσα θιγόμενων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών της περιφέρειας, των νομικών της προσώπων και επιχειρήσεων και διαμεσολαβεί προκειμένου να επιλυθούν σχετικά προβλήματα…».

Οι αρμοδιότητες του περιγράφονται ως ακολούθως:

*Υποδοχή των καταγγελιών άμεσα θιγόμενων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών, των νομικών προσώπων και επιχειρήσεων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

*Διαμεσολάβηση για την επίλυση προβλημάτων που προκύπτουν από τις ανωτέρω καταγγελίες.

*Υποχρέωση έγκαιρης απάντησης (έγγραφης ή ηλεκτρονικής) εντός 30 ημερών στους διοικουμένους.

*Σύνταξη ετήσιας έκθεσης απολογισμού πεπραγμένων της περιφερειακής αρχής και παρουσίασης από τον ίδιο και συζήτησης στην ειδική δημόσια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

*Διατύπωση προτάσεων βελτίωσης διοίκησης της Περιφερειακής Διοίκησης και των σχέσεων της με το κοινό, τόσο στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης του, όσο και σημαντικών προβλημάτων κακοδιοίκησης που εντοπίζονται από τον ίδιο.

Η θητεία του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης ακολουθεί τη θητεία των περιφερειακών αρχών.

 

Υποβολή αναφοράς/καταγγελίας

Η υποβολή αναφοράς/καταγγελίας γίνεται με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

*Αυτοπροσώπως (ή δια νομίμως εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου) στο Γραφείο του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης: 1) Πλατεία Τσιροπινά, Τ.Κ. 84100, Ερμούπολη-Σύρος (τηλ. 22813-61500) και 2) Πλατεία Ελευθερίας 1, Διοικητήριο, Τ.Κ. 85100, Ρόδος (τηλ. 22413-63160, fax: 22413-63161).

* Ταχυδρομικώς στις παραπάνω ταχυδρομικές διευθύνσεις.

* Μέσω τηλεομοιοτυπίας (fax) στον αριθμό 22413-63161.

*Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση spe@pnai.gov.gr

 

Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται η συμπλήρωση ειδικού εντύπου που οι πολίτες μπορούν να βρουν εδώ.

(Visited 19 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*