Στο “Athens Food Festival” η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

admin
08/05/2015 17:00
 
 
 

Στο πιο «νόστιμο» φεστιβάλ της Αθήνας, το Athens Food Festival, που άνοιξε τις πύλες του σήμερα το απόγευμα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, συμμετέχει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Με τη φιλοδοξία να «κλέψουν» τις εντυπώσεις, 17 «μικροί» παραγωγοί από 8 νησιά του Νοτίου Αιγαίου θα έχουν την ευκαιρία για τρεις μέρες (8-10 Μαΐου) να παρουσιάσουν μια μεγάλη γκάμα τοπικών παραδοσιακών προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας και τα μυστικά τους σε αυτό το πλούσιο φεστιβάλ εξαιρετικού γαστρονομικού ενδιαφέροντος.

Στα εγκαίνια του φεστιβάλ που έγιναν πριν λίγη ώρα, παρέστη και ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο οποίος είναι και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής. Ο κ. Ζαννετίδης το μεσημέρι φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Μένουμε Ελλάδα» της ΝΕΡΙΤ, όπου παρουσίασε χαρακτηριστικά προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου (που συνέθεσαν ένα καλάθι ειδικά για την εκπομπή), ενώ μίλησε και για τον σχεδιασμό της Περιφέρειας στον συγκεκριμένο τομέα, με τακτική ενημέρωση των παραγωγών σε θέματα βελτίωσης και προώθησης της παραγωγής τους.

 

Λίγα λόγια για το φεστιβάλ

Περισσότεροι από 200 μικροί παραγωγοί απ’ όλες τις γωνιές της Ελλάδας, 500 διαφορετικά είδη τοπικών παραδοσιακών προϊόντωνσυνταγές και μυστικά μαγειρικής απ’ όλη τη χώρα, γαστρονομικές παρουσιάσεις από καταξιωμένους Έλληνες μάγειρες και γευσιγνώστες, δημιουργική απασχόληση για μικρούς και μεγάλους, αλλά και πολύ φαγητό συνθέτουν το σκηνικό του 1ου Athens Food Festival.
 Με βασικά «συστατικά» την αγάπη για την ελληνική κουζίνα και την ανάδειξή της ως αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, το Athens Food Festival φιλοδοξεί να φέρει κοντά το ευρύ κοινό με το γευστικό πλούτο της χώρας μας και να αποτελέσει σημείο συνάντησης της σύγχρονης παραγωγικής Ελλάδας με εκπροσώπους του ευρύτερου χώρου της ελληνικής γαστρονομίας. 

Στο πλαίσιο του Athens Food Festival, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας «μεταμορφώνεται» για τρεις ημέρες σε ένα «χωριό μικρών παραγωγών», δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη:

*Να γνωρίσει μια μεγάλη γκάμα εκλεκτών προϊόντων της ελληνικής φύσης.

*Να έρθει σε απευθείας επαφή με τους παραγωγούς, τον μύθο και την ιστορία πίσω από κάθε τόπο και τα προϊόντα του.

*Να ενημερωθεί για τις ευεργετικές ιδιότητες των ελληνικών προϊόντων.

*Να γευτεί τοπικές κουζίνες απ’ όλη τη χώρα.

Φεύγοντας μπορεί, εάν θέλει, να πάρει μαζί του, λίγη Ελλάδα ακόμα, καθώς όλα τα προϊόντα θα διατίθενται προς πώληση σε τιμές παραγωγού
 

Διαδραστικές και επιμορφωτικές εκδηλώσεις
Ξεχωριστή θέση στο Athens Food Festival κατέχουν οι διαδραστικές και επιμορφωτικές εκδηλώσεις γαστρονομίας, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου θα πραγματοποιούνται, σε διάφορες αίθουσες του σταδίου, σεμινάρια μαγειρικής και παρουσιάσεις γαστρονομικών γεύσεων και προορισμών με τη συμμετοχή τοπικών φορέων και οργανώσεων απ’ όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα, καταξιωμένοι σεφ θα μυήσουν το κοινό στα μυστικά της μαγειρικής τέχνης, δημιουργώντας ευφάνταστα πιάτα με τους θησαυρούς της ελληνικής γης. 

 

Έκθεση προϊόντων μικροπαραγωγών, γαστρονομικές επιδείξεις

Το πρόγραμμα βασίζεται σε 4 θεματικές ενότητες και περιλαμβάνει εκδηλώσεις όπως: Έκθεση προϊόντων υψηλής ποιότητας μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα- με τη συμμετοχή του μεγαλύτερου μέρους της Περιφέρειας.

Επίσης, ο επισκέπτης θα γνωρίσει τον τρόπο παραγωγής εκλεκτών ελληνικών προϊόντων. Ξεχωριστή θέση θα έχει το Παραδοσιακό Ελαιοτριβείο – το μεγαλύτερο που έχει στηθεί ποτέ σε έκθεση – που θα παράγει παρθένο ελαιόλαδο από όλες τις ποικιλίες ελαιολάδου της Ελλάδας (Κορωνέικη, Μανάκι, Λαδοελιά…).

Θα υπάρχουν και προγράμματα γευσιγνωσίας και μαθήματα μαγειρικής από καταξιωμένους σεφ και παραδοσιακές μαγείρισσες (δωρεάν γευστικές δοκιμές, live cooking stage κ.ά.), καθώς και παρουσιάσεις – συζητήσεις με τα εξής θέματα: Καλές πρακτικές γαστρονομικών προορισμών, ο ρόλος της τοπικής κοινωνίας στην ανάδειξη του τουριστικού και γαστρονομικού πλούτου της Ελλάδας ως εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης, την προβολή των τοπικών επιχειρήσεων κ.ά.

Τέλος, θα πραγματοποιηθεί Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας με θέματα κοινή αγροτική πολιτική και ΕΕ, πιστοποιημένη ταυτότητα και ποιότητα, ελληνική διατροφή και παραγωγή τροφίμων, κρητικό σύμφωνο ποιότητας, εθνικά brand name, για την ελληνικότητα της γεωργίας.

 

(Visited 25 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*