Νομική στήριξη στον αγώνα των νησιωτών ενάντια στα Βιομηχανικά Αιολικά Πάρκα προσφέρει η Περιφέρεια

 
 
 

Την άσκηση όλων των ένδικων μέσων για τη στήριξη των νησιωτών που εναντιώνονται στην εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών (αιολικών πάρκων) σε Άνδρο, Πάρο, Νάξο και Τήνο αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, κατόπιν εισήγησης του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζημάρκος, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν είναι αντίθετη στη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ωστόσο αντιτίθεται στις – φαραωνικού τύπου – εγκαταστάσεις Βιομηχανικών Αιολικών Πάρκων, οι οποίες είναι απολύτως ασύμβατες με το τοπίο και τα μικρά μεγέθη των Κυκλαδίτικων νησιών, με προφανείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην φυσική ομορφιά του νησιώτικου τοπίου.

Η Αυτοδιοίκηση, οι συλλογικοί φορείς και οργανώσεις, καθώς και οι τοπικές κοινωνίες των νησιών αντιδρούν σθεναρά στην προοπτική εγκατάστασης Βιομηχανικών Αιολικών Πάρκων και έχουν ήδη προσφύγει στο ΣτΕ, επιδιώκοντας την ακύρωση της σχετικής απόφασης του ΥΠΕΚΑ, έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, για τα νησιά της Νάξου, της Πάρου, της Τήνου και της Άνδρου.

Στο πλαίσιο αυτό, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε τη συνέχιση της νομικής, ηθικής και ουσιαστικής στήριξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο δίκαιο αίτημα των τεσσάρων παραπάνω νησιών για την μη εγκατάσταση ανεμογεννητριών και την ακύρωση της σχετικής υπουργικής απόφασης, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος της περιβαλλοντικής υποβάθμισής τους, λόγω και του αυξημένου ενδιαφέροντος για επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα νησιά.

(Visited 17 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*