Προ των ευθυνών τους για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα (όσον αφορά την ανακατανομή των προσφύγων προς ανακούφιση των νησιών του Αιγαίου) έθεσε τους εκπροσώπους περιοχών της ηπειρωτικής Ελλάδος ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, παρόντος και του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.
Όπως ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος, «η απόφαση να διεκδικήσουμε από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό, είναι εύκολη και εξ αυτού ομόφωνη. Όμως, εγώ την επόμενη φορά που θα βρεθώ στις Βρυξέλλες διεκδικώντας την περίφημη αλληλεγγύη, πώς θα απαντήσω στο ερώτημα για το μέγεθος της αλληλεγγύης που συνάντησα στην χώρα μου; Οι “ομόφωνες” αποφάσεις που βγάζουν το ένα μετά το άλλο τα συλλογικά όργανα των ηπειρωτικών περιοχών που καλούνται να υποδεχθούν μερικές εκατοντάδες μετανάστες για να μπορέσει να υλοποιηθεί η εθνικά αναγκαία αποσυμφόρηση των νησιών, μας δείχνουν τον νέο πατριωτισμό που αναπτύσσεται στη χώρα μας, τον ανέξοδο».
Ο Περιφερειάρχης παρουσίασε ως ένα απτό παράδειγμα αλληλεγγύης, που ωστόσο ήρθε από μια Περιφέρεια άλλης χώρας, την υπογραφή Μνημονίου Συμφωνίας με την Αντιπρόεδρο της Περιφερειακής Κυβέρνησης της Βαλένθια, Mónica Oltra Jarque (στις 23 Φεβρουαρίου 2016 στη Λέρο), το οποίο προέβλεπε την μετεγκατάσταση και ενσωμάτωση στην τοπική κοινωνία της Βαλένθια τουλάχιστον 1000 προσφύγων από νησιά του Αιγαίου.
Στον αντίποδα του υψηλού συμβολισμού παραδείγματος της Βαλένθια, ο κ. Χατζημάρκος πρόσθεσε πως «σήμερα, μπροστά σε εθνικές προκλήσεις, η αποσυμφόρηση – και όχι η εκκένωση των νησιών – “σκοντάφτει” πάνω σε καθιστικές και άλλου είδους μαζικές αντιδράσεις περιοχών που αύριο θα περιμένουν η άμυνα η χώρας να διεξαχθεί και αυτή στα νησιά», υπενθυμίζοντας ότι τα νησιά του Αιγαίου από το 2015 σηκώνουν σχεδόν αποκλειστικά το βάρος ενός μείζονος προβλήματος, που ούτε τους αναλογεί, αλλά ούτε και τις αντικειμενικές δυνατότητες διαθέτουν, για να το διαχειριστούν.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, όσον αφορά στην αποσυμφόρηση των νησιών, υπογράμμισε πως η κατανομή στο εσωτερικό της χώρας δεν θα ξεπερνά το 1% του τοπικού πληθυσμού κάθε Περιφέρειας.
Ο κ. Μηταράκης προέβη σε αναλυτική ενημέρωση για το σχέδιο της κυβέρνησης για την μεταναστευτική κρίση, που κινείται πάνω σε δύο βασικούς άξονες: Πρώτον, στην μείωση των μεταναστευτικών ροών και δεύτερον, στον περιορισμό των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες. Αυτό επιτυγχάνεται, όπως είπε, με την καλύτερη φύλαξη των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης αιτημάτων ασύλου και την αύξηση του αριθμού των επιστροφών όσων δεν το δικαιούνται, τα κλειστά κέντρα κράτησης, που θα έχουν, όπως είπε «αποτρεπτικό ρόλο» και με την διεθνοποίηση της κρίσης.