«Ομόφωνη» από τους δημάρχους, επιστολή του προέδρου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου που τάσσεται υπέρ του νομοσχεδίου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» -που συζητείται στη βουλή- εστάλη προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη…
Ωστόσο, για την εν λόγω επιστολή, δήμαρχοι των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, δηλώνουν πλήρη άγνοια!
Το γεγονός αποκάλυψε ο π. Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης που οργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων και ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, με τη συμμετοχή 36 εκπροσώπων από περιβαλλοντικούς φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση, κινήματα, συλλόγους και ακτιβιστές του περιβάλλοντος, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ.
«Έχω μια επιστολή στα χέρια μου που υπογράφεται από τους δημάρχους Σύρου-Ερμούπολης, Τήνου, Μήλου, Θήρας, Λέρου, Κω και Νισύρου που εκφράζουν την αντίθεση τους με το νομοσχέδιο. Όταν μίλησα γι αυτήν στη βουλή, μου είπαν ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου που είναι υπέρ του νομοσχεδίου» σημείωσε ο κ. Φάμελλος ο οποίος ρώτησε μάλιστα το δήμαρχο Μήλου Μανώλη Μικέλη, που συμμετείχε στη συζήτηση, εάν γνωρίζει κάτι γι αυτό.
«Δεν το γνωρίζω» σημείωσε ο κ. Μικέλης, «τώρα το ακούω πρώτη φορά από εσάς».
Ο κ. Φάμελλος έθεσε θέμα δεοντολογίας τονίζοντας ότι το θέμα θα πρέπει σήμερα κι όλας να ξεκαθαριστεί.
«Η θα το πάρει πίσω ο πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου ή τη Δευτέρα στη βουλή ο κ. Χατζηδάκης θα θεωρεί ότι το Νότιο Αιγαίο ομόφωνα συμφωνεί με το νομοσχέδιο» τόνισε.
Όλοι εξεπλάγησαν
Όπως σημείωσε στο naxostimes.gr το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, υπ. Βουλευτής Κυκλάδων και διδάκτωρ Περιβαλλοντικής Πολιτικής Αντώνης Γάκης, όλοι εξεπλάγησαν με την δήθεν ομόφωνη επιστολή και αμέσως ξεκίνησαν επικοινωνία με δημάρχους των νησιών.
«Αυτό μας εξέπληξε και αμέσως ξεκινήσαμε επικοινωνία με δημάρχους των νησιών όπως το δήμαρχο Πάρου ο οποίος μας ενημέρωσε προφορικά και μετέπειτα γραπτά με επιστολή του ότι ουδέποτε πάρθηκε τέτοια απόφαση ούτε καν υπήρχε σαν θέμα ποτέ. Ακολούθησε γραπτή ανακοίνωση και άλλων δημάρχων που ζητούν έκτακτη σύγκλιση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου».
Αίτημα για άμεση σύγκλιση της ΠΕΔ
Πολλοί από τους δημάρχους Κυκλάδων και Δωδεκανήσου ζητούν την άμεση σύγκλιση της ΠΕΔ προκειμένου να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους ενόψει της συζήτησης και επεξεργασίας του νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις» την Τρίτη, 05 Μαΐου.
Την πρωτοβουλία έλαβε ο δήμαρχος Τήνου Γιάννης Σιώτος και συνυπογράφουν οι Δήμαρχοι, Άνδρου, Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Θήρας, Σύρου, Κιμώλου, Κω, Λέρου, Καλύμνου, Αστυπάλαιας, Πάτμου, Σύμης, Λειψών, Αγαθονησίου, Νισύρου και Τήλου.
Αίτημα του δημάρχου Πάρου Μάρκου Κωβαίου για άμεση σύγκλιση της ΠΕΔ:
Επιστολή του δημάρχου Τήνου Γιάννη Σιώτου (στους δημάρχους Νοτίου Αιγαίου και στον πρόεδρο της ΠΕΔ:
Επιστολή του δημάρχου Λέρου Μιχάλη Κόλια στον πρόεδρο της ΠΕΔ
Αγαπητέ πρόεδρε,
Με αφορμή την επιστολή σας με αρ.πρωτ.291/220 που απευθύνεται προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και προς τον Υπουργό Εσωτερικών, εκφράζω την διαφωνία μου με το περιεχόμενο της επιστολής, καθώς και τον βαθύτατο προβληματισμό μου αλλά και την αντίθεσή μου για το Περιβαλλοντικό Νομοσχέδιο για τους κάτωθι λόγους:
1) Δεν προηγήθηκε διάλογος με τους Δήμους που είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι σε θέματα που τους αφορούν άμεσα
2) Υποβαθμίζεται η λειτουργία των Δήμων αναφορικά με το θέμα, αφαιρώντας αρμοδιότητες, περιουσία και πόρους (πχ άρθρα 93, 84).
3) Συγκροτείται νέος φορέας διαχείρισης απορριμμάτων σε επίπεδο Περιφέρειας γεγονός που ειδικά για τα μικρά νησιά της Περιφέρειας είναι ιδιαίτερα προβληματικό, αφού λόγω της ιδιαιτερότητας που έχει η νησιωτικότητα δεν θα μπορεί να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση του ζητήματος των απορριμμάτων.
4) Ο Φορέας μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εργασιακές σχέσεις και τη δυνατότητα ελέγχου του από τους δήμους.
5) Τίθεται θέμα απένταξης των υλοποιούμενων έργων και υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας κοινοτικών κονδυλίων μέχρι την σύσταση και λειτουργία του νέου Φορέα διαχείρισης.
6) Δεν γνωρίζουμε το οικονομικό τίμημα που θα κληθούν να καταβάλουν οι Δήμοι.
7) Είναι δεδομένο ότι στον νέο Φορέα όπου το 40% του μετοχικού κεφαλαίου θα ανήκει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με πρόεδρο τον Περιφερειάρχη, και με το 60% του μετοχικού κεφαλαίου να ανήκει στους Δήμους βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων, η διαχείριση των απορριμμάτων αφαιρείται από τους Δήμους και έτσι ανοίγεται διάπλατα η οδός για τη μεταφορά απορριμμάτων από άλλα νησιά στο ΧΥΤΥ της Λέρου, το οποίο σύντομα θα δημοπρατηθεί.
Αγαπητέ Πρόεδρε,
Το περιεχόμενο της επιστολής δεν αποτελεί οποιαδήποτε μομφή στο πρόσωπό σας, εκφράζει όμως την αγωνία μου, ως Δήμαρχος Λέρου και πρώην Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου (γνωρίζοντας τη δυσλειτουργία και τα προβλήματα που υπάρχουν, και για το λόγο αυτό δεν συναινώ σε αυτή τη νομοθετική ρύθμιση, που είναι ενάντια στα συμφέροντα του Δήμου Λέρου και των κατοίκων.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΡΟΥ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΛΙΑΣ