Νοθεύονται τα ντόπια προϊόντα που παράγουν τα νησιά μας; Και αν ναι σε ποιο βαθμό, σε ποιες κατηγορίες και ποιος ευθύνεται;
Σε αυτό το ερώτημα θα απαντήσουν οι έλεγχοι που θα ξεκινήσουν άμεσα από την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι επικρατεί αναντιστοιχία ανάμεσα στην παραγωγή και τη διάθεσή τους στην αγορά.
Μάλιστα έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες για τη σύσταση κλιμακίων από τα αρμόδια τμήματα της διεύθυνσης αγροτικής ανάπτυξης, τα οποία σύντομα θα πραγματοποιήσουν ελέγχους και μάλιστα στοχευμένους για να διαπιστώσουν το μέγεθος της νοθείας.
Όπως δήλωσε στη «Ρ» ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα, Φιλήμονας Ζαννετίδης, η περιφέρεια και ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος προχώρησαν σε αυτή την απόφαση με σκοπό να προστατέψουν τα τοπικά προϊόντα των νησιών ( για τις περιπτώσεις που δεν ευθύνονται για τη νοθεία τους οι ίδιοι οι παραγωγοί τους) αλλά και τους πολίτες καταναλωτές που εξαπατώνται κατά την αγορά τους, τονίζοντας ότι δεν θα υπολογίσουν κανένα πολιτικό κόστος.
Συγκεκριμένα στο στόχαστρο των κλιμακίων θα μπουν διάφορα προϊόντα πολλά από τα οποία ευρείας κατανάλωσης που παράγονται στα νησιά της περιφέρειας μας και δεν είναι άλλα από το λάδι, το κρασί, το μέλι, τα σιτηρά, τα όσπρια.
Όλα τα παραπάνω φτάνουν στα ράφια των καταστημάτων και από κει αγοράζονται από ντόπιους αλλά και ξένους, ενώ πολλά από αυτά είναι χαρακτηριστικά ενός τόπου και αποτελούν το προϊόν που τον χαρακτηρίζει.
Σύμφωνα με τον κ. Ζαννετίδη, οι παραβάτες θα τιμωρούνται σύμφωνα με το νόμο, και συγκεκριμένα:
– Αν αποδειχτεί ότι εκείνος που νοθεύει ένα προϊόν είναι ο ίδιος ο παραγωγός του τότε εκτός από το υψηλό πρόστιμο που θα του επιβληθεί θα του αφαιρεθεί και η πιστοποίηση που διαθέτει για αυτό.
– Αν αποδειχτεί ότι η νοθεία γίνεται από μεσάζοντα τότε εκτός από το υψηλό πρόστιμο που θα του επιβληθεί θα κατηγορηθεί και για λαθρεμπόριο
Τα μέλη των κλιμακίων θα οργώσουν διάφορα σημεία πώλησης των προϊόντων και θα ζητήσουν τα τιμολόγια αγοράς τους. Στη συνέχεια θα τα διασταυρώσουν με τα αντίστοιχα παραστατικά των παραγωγών για να διαπιστώσουν αν σχετίζονται και δικαιολογούν την παραγωγή των ποσοτήτων. Αν υπάρχει αναντιστοιχία τότε θα προβούν σε επιβολή προστίμων.
Σημειώνεται ότι η νοθεία των τροφίμων παραμένει σε μεγάλο βαθμό αδιερεύνητη , ειδικά όταν δεν συντρέχει λόγος δημόσιας υγείας. Ως εκ τούτου είναι δύσκολο να προσδιοριστεί σήμερα το πεδίο της νοθείας τους καθώς πρόκειται για μια εσκεμμένη και σκόπιμη υποκατάσταση, προσθήκη, αλλοίωση ή παραπλανητική δήλωση, συστατικών, ή συσκευασία τροφίμων ή ψευδείς ή παραπλανητικές δηλώσεις σχετικά με ένα προϊόν , με σκοπό το οικονομικό όφελος.
Ένα όφελος σε βάρος των πολιτών που εξαπατώνται από εκείνους οι οποίοι εκμεταλλεύονται το όνομα ενός προϊόντος και τη φήμη του (πχ. φάβα Σαντορίνης ).
Φαίνεται λοιπόν ότι η επισήμανση για το περίεργο φαινόμενο να κατακλύζεται η αγορά από μεγάλες ποσότητες για παράδειγμα σε λάδι ή κρασί, τη στιγμή που η παραγωγή είναι αποδεδειγμένα μικρή, έκανε την περιφέρεια να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για να διερευνήσει το θέμα.
Δε μπορεί για παράδειγμα το μέλι της Καλύμνου το ακριβότερο μέλι με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά να παράγεται σε συγκεκριμένη ποσότητα στο νησί και παράλληλα να κατακλύζεται η αγορά με εκατονταπλάσια ποσότητα.
Τα προϊόντα που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο απάτης, δηλαδή νοθείας είναι κατά τους επιστήμονες το Ελαιόλαδο, τα Ψάρια, τα Βιολογικά προϊόντα, τα Σιτηρά, το Γάλα, το Μέλι, ο Καφές και το τσάι τα Μπαχαρικά το Κρασί και μερικοί χυμοί φρούτων. Φυσικά ο κίνδυνος της απάτης είναι μεγαλύτερος , όσο μικρότερη είναι η πιθανότητα σύλληψης και το μέγεθος του εν δυνάμει οικονομικού οφέλους είναι μεγάλο.
Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε ότι στους παράγοντες που συμβάλλουν στην απάτη στα τρόφιμα συγκαταλέγεται , η τρέχουσα οικονομική κρίση, τα μέτρα λιτότητας που επηρεάζουν τις δυνατότητες των υπηρεσιών ελέγχου, οι πιέσεις από το λιανικό εμπόριο και άλλους παράγοντες του εμπορίου, για παραγωγή οικονομικότερων τροφίμων.
Πηγή: rodiaki.gr