Για την ανανέωση του ειδικού προγράμματος στήριξης των νησιών δεσμεύθηκε ο Γ. Σταθάκης

admin
26/02/2016 09:11
 
 
 

Την πολιτική δέσμευση του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη, ότι η κυβέρνηση θα ανανεώσει το ειδικό πρόγραμμα στήριξης των νησιών απέσπασε ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Δωδεκανήσου και προέδρου της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής Δημήτρη Γάκη, ο κ. Χατζημάρκος ενημέρωσε λεπτομερώς την Επιτροπή για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό Ανάπτυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου της περιόδου 2015-2019, με στόχο την θεσμική ενημέρωση των βουλευτών για τα προβλήματα των νησιωτών, προκειμένου μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις να συμβάλλουν στην χάραξη περιφερειακής πολιτικής (η οποία θα λαμβάνει υπόψη τον στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης της Περιφέρειας), αλλά και στην άμβλυνση των συνεπειών της νησιωτικότητας.

Παρόντες στη συζήτηση ήταν, επίσης, οι βουλευτές Δωδεκανήσου κ.κ. Σαντορινιός, Καματερός, Κόνσολας και Κρεμαστινός, οι βουλευτές Κυκλάδων κ.κ. Συρμαλένιος, Μανιός και Συρίγος, ο αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού κ. Μαργαρίτης και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Καμπουράκης.

«Θέλουμε αρωγό την ελληνική πολιτεία»

Αναφερόμενος στη μειωμένη χρηματοδότηση του Ν. Αιγαίου από το νέο ΕΣΠΑ, ο κ. Χατζημάρκος τόνισε την ανάγκη αναβίωσης του ειδικού προγράμματος για τα νησιά (το οποίο έληξε στις 31/12/2015), ενώ ζήτησε την πολιτική στήριξη από μέρους της κυβέρνησης στο αίτημα που θα τεθεί στα αρμόδια όργανα των Βρυξελλών, για πρόσθετη χρηματοδότηση της Περιφέρειας, λόγω προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με σκοπό την εκπόνηση και υλοποίησης ενός επιχειρησιακού σχεδίου για τα νησιά, με επίκεντρο την βασική οικονομική και αναπτυξιακή δραστηριότητα, τον τουρισμό, που έχει δεχτεί ισχυρές πιέσεις λόγω της έξαρσης του μεταναστευτικού.

«Θέλουμε την μάχη στην Ευρώπη να τη δώσουμε με τη στήριξη και σε συνεργασία με την κυβέρνηση της χώρας. Ζητάμε άμεσα συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση για να βρούμε λύσεις στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό για τη θεραπεία της βλάβης που έχουν υποστεί τα νησιά. Θέλουμε αρωγό την ελληνική πολιτεία» ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος, για να λάβει τη διαβεβαίωση από τον κ. Σταθάκη, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει τις διεκδικήσεις της Περιφέρειας.

 

Αναλυτική ενημέρωση

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργού Οικονομίας και των μελών της Επιτροπής Περιφερειών, ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε στο τριετές στρατηγικό πλάνο τουριστικής προβολής που εκπόνησε και υλοποιεί η Περιφέρεια, στην παροχή οικονομικών κινήτρων (εξ ιδίων πόρων) σε επικουρικούς και αγροτικούς γιατρούς στα νησιά και στη δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων.

Μίλησε, επίσης, για την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου κανονιστικού, διοικητικού και νομικού πλαισίου λειτουργίας των λιμένων, καθώς και για την ανάγκη συνεργασίας της Περιφέρειας με την κυβέρνηση για τον εξορθολογισμό των επιδοτούμενων αεροπορικών γραμμών, με τρόπο που η κάλυψη των μικρών νησιών να συνεχιστεί απρόσκοπτα.

Από την πλευρά του ο κ. Σταθακης επικρότησε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας για τη δημιουργία του δικτύου υδατοδρομίων, αναγνωρίζοντας ότι απαιτούνται νομοθετικές μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του δικτύου. Όσον αφορά στη λειτουργία των λιμανιών, ο υπουργός έκανε λόγο για ένα κρίσιμο ζήτημα, στο οποίο πρέπει να αναζητηθούν λύσεις, λέγοντας ότι η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών είναι στο επίκεντρο των κυβερνητικών συζητήσεων.

Ειδήσεις: Νότιο Αιγαίο

 

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 22 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*