«Μπάλλος»: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ – Τι συμβουλεύει η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας

Newsroom
12/10/2021 16:26
 
 
 

Νέα κακοκαιρία στη χώρα μας, κυρίως από το μεσημέρι της Πέμπτης και από τα δυτικά – νοτιοδυτικά θα προκαλέσει το νέο καιρικό σύστημα με το όνομα ΜΠΑΛΛΟΣ (BALLOS).

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ κ. Κολυδά, κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα κατά τη διάρκεια των φαινομένων από ισχυρούς ριπαίους ανέμους. Τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν αρχικά το Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και τη Μακεδονία και από το μεσημέρι της Πέμπτης βαθμιαία την υπόλοιπη χώρα.

Την Παρασκευή (15-10-2021) η κακοκαιρία θα επηρεάσει αρχικά σε όλη τη χώρα, ενώ τα έντονα φαινόμενα όμως από τις απογευματινές ώρες στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν. Το Σάββατο (16-10-2021) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν την ανατολική χώρα, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν .

Πάντως, για αύριο Τετάρτη, στις Κυκλάδες προβλέπονται λίγες νεφώσεις, κατά περιόδους αυξημένες, χωρίς να αποκλείονται κάποιες σποραδικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά δυτικοί και βαθμιαία νότιοι νοτιοδυτικοί, 3 με 5 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Από την πλευρά της και λαμβάνοντας υπόψη το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου παρακαλεί τους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών του Νότιου Αιγαίου να ακολουθούν τις παρακάτω οδηγίες προστασίας (πριν και κατά τη διάρκεια εκδήλωσης καταιγίδων και θυελλωδών ανέμων):

*Να ελέγχουν τις υδρορροές των κατοικιών τους (οροφές, μπαλκόνια, βεράντες κλπ) και να βεβαιώνονται για την ομαλή λειτουργία τους.

*Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις τους, τους πλημμυρισμένους δρόμους και τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας

*Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζή ή με το αυτοκίνητο τους.

*Να ασφαλίζουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

*Να ελέγχουν αναρτημένες πινακίδες.

*Να ασφαλίζουν τις πόρτες και τα παράθυρα.

*Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

*Να ενημερώνονται από τα κατά τόπους λιμεναρχεία για οποιαδήποτε πιθανή δια θαλάσσης μετακίνησή τους.

*Να ενημερώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.

*Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (http://www.pnai.gov.gr/Arthro.aspx?a=10011) υπάρχουν αναρτημένες Οδηγίες Προστασίας από Έντονα Καιρικά Φαινόμενα κι από έκτακτα φαινόμενα καταστροφών (φυσικών και τεχνολογικών), καθώς και σχετικές πληροφορίες, με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση.

Επίσης στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας υπάρχει αναρτημένο έντυπο με οδηγίες αυτοπροστασίας από φυσικές καταστροφές που περιλαμβάνει απλές οδηγίες και χρήσιμες πληροφορίες για προστασία από σεισμούς, δασικές πυρκαγιές, έντονα καιρικά φαινόμενα κ.ά. (https://www.civilprotection.gr/sites/default/gscp_uploads/mini_edition_2018.pdf).

(Visited 242 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*