Την κορύφωση του Θείου Δράματος βίωσε τη Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα του απόλυτου πένθους, η Χριστιανοσύνη.
Χιλιάδες πιστοί κατέκλυσαν από το πρωί τους Ιερούς ναούς, για να παρακολουθήσουν την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και την Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου, όπως και την ακολουθία του Επιταφίου.
Σε κλίμα βαθιάς θρησκευτικής ευλάβειας, κατάνυξης, δέους και με πένθιμο χαρακτήρα, χιλιάδες πιστοί παρακολούθησαν τη λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής στη Νάξο, συμμετέχοντας στην περιφορά του Επιταφίου στη Χώρα και τα χωριά του νησιού.
Από το πρωί οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούσαν πένθιμα…
Με σύμμαχο τον καλό καιρό, πλήθος κόσμου συνέρρευσε στην Ιερή Μητρόπολη Παροναξίας, για να παρακολουθήσει την ακολουθία του Επιταφίου και να συνοδέψει την περιφορά του…
Η περιφορά ξεκίνησε από τη Μητρόπολη και δια μέσου της κεντρικής παραλιακής οδού κατευθύνθηκε στην Αγία Θεοδοσία, σημείο συνάντησης με τους άλλους δυο επιταφίους της πόλης, των ενοριών της Παντάνασσας και του Αγίου Νικοδήμου.
Στις θρησκευτικές τελετές της Μεγάλης Παρασκευής στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Νάξου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος ενώ το παρών μεταξύ άλλων έδωσαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης, ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Λεονάρδος Χατζηανδρέου, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φώτης Μαυρομμάτης, αντιδήμαρχοι και άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και εκπρόσωποι των αρχών και φορέων του νησιού.
Φέτος για πρώτη φορά, τη λιτανεία του επιταφίου συνόδεψε και η μπάντα του δήμου παιανίζοντας το «Ω γλυκύ μου έαρ».
Ο κόσμος καθ’ όλη τη διάρκεια της λιτανείας, κρατώντας αναμμένα κεριά στα χέρια, έψελνε χαμηλόφωνα το κατανυκτικό κείμενο του ύμνου – μοιρολόι που αποδίδει τον πόνο της Παναγίας για τον επίγειο θάνατο του μοναδικού υιού της…
Αι γενεαί πάσαι, ύμνον τη Ταφή Σου, προσφέρουσι Χριστέ μου. Καθελών του ξύλου, ο Αριμαθείας, εν τάφω Σε κηδεύει. Μυροφόροι ήλθον, μύρα σοι, Χριστέ μου, κομίζουσαι προφρόνως. Δεύρο πάσα κτίσις, ύμνους εξοδίους, προσοίωμεν τω Κτίστη. Ούς έθρεψε το μάννα, εκίνησαν την πτέρναν, κατά του ευεργέτου. Ιωσήφ κηδεύει, συν τω Νικοδήμω, νεκροπρεπώς τον Κτίστην.
Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον, πού έδυ σου το κάλλος; Υιέ Θεού παντάναξ, Θεέ μου πλαστουργέ μου, πώς πάθος κατεδέξω; Έρραναν τον τάφον αι Μυροφόροι μύρα, λίαν πρωί ελθούσαι. Ω Τριάς Θεέ μου, Πατήρ Υιός και Πνεύμα, ελέησον τον κόσμον. Ιδείν την του Υιού σου, Ανάστασιν, Παρθένε, αξίωσον σους δούλους.
Κορυφαία στιγμή των θρησκευτικών εκδηλώσεων, όταν όταν ο Επιτάφιος της Μητρόπολης συναντήθηκε με αυτούς των ενοριών της Παντάνασσας και του Αγίου Νικοδήμου, ως ένδειξη ομόνοιας και αγάπης, στο σταυροδρόμι της Αγίας Θεοδοσίας, που έγινε το αδιαχώρητο.
Εκεί κήρυξε Θείο λόγο ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος. Οι δυο επιτάφιοι (Μητρόπολης και Παντάνασσας), σηκώθηκαν ψηλά από τους άνδρες που τους είχαν στον ώμο τους και αμέσως μετά η περιφορά τους, κατέληξε και πάλι στις τρεις εκκλησίες όπου ο κόσμος δεν σταμάτησε να πηγαινοέρχεται έως τις πρωινές ώρες για να προσκυνήσει…
Παρά τη θλίψη όμως της σημερινής μέρας, μέσα της περικλείεται το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης, το μεγαλύτερο μήνυμα της Χριστιανοσύνης…