Η δημιουργία “Νησίδας αρχαιοτήτων” στο Κάστρο της Χώρας Νάξου, είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα που δρομολογούνται στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020) μετά από προσπάθειες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.
Μέσα από το έργο που ξεκινάει φέτος, αναμένεται να αναδειχτεί ολόκληρη η πολιτιστική κληρονομιά της Νάξου..
Όπως σημείωσε μιλώντας στο naxostimes.gr ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης, η δημιουργία της “Νησίδας Αρχαιοτήτων” θα γίνει σε τρία κτήρια που θα αναδειχτούν σε σύγχρονα μουσεία και είναι: το κτίριο που φιλοξενεί σήμερα την αρχαιολογική συλλογή (το Μουσείο Νάξου), ο πύργος Γλέζου με τις βυζαντινές αρχαιότητες (όπου, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες, οι Κυκλάδες θα αποκτήσουν το πρώτο βυζαντινό Μουσείο τους) και το λεγόμενο κτήριο της Αεροπορίας (δίπλα στον πύργο Γλέζου). Παράλληλα, όπως επεσήμανε ο κ. Αθανασούλης θα γίνουν παρεμβάσεις και στον πύργο του Σανούδου ο οποίος “ήταν το σπουδαιότερο κτήριο του Κάστρου και βρίσκεται σε τραγική κατάσταση”.
“Θα αναδείξουμε το μεσαιωνικό τους χαρακτήρα και ταυτόχρονα θα οργανώσουμε στο εσωτερικό τους σύγχρονες εκθέσεις με τα εκθέματα από τη Νάξο και την ιστορία της με ένα σύγχρονο τρόπο. Ουσιαστικά θα αναδείξουμε το κάστρο της Νάξου στο σύνολό του σαν ένα σπουδαίο μνημείο και ταυτόχρονα το έργο αυτό, να αποτελέσει την αρχή μιας γενικότερης αναβάθμισης του ιδιαίτερα υποβαθμισμένου κάστρου της Χώρας. Θα αναδειχθεί ο πύργος του Σανούδου, ο μεσαιωνικός χαρακτήρας του Κάστρου και παράλληλα θα γίνουν σύγχρονες εκθέσεις που θα αναδεικνύουν την κληρονομιά του νησιού που σήμερα δεν αναδεικνύεται όπως πρέπει, αφού ένα τεράστιο ποσοστό των ευρημάτων βρίσκονται στις αποθήκες” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασούλης.
Όπως πρόσθεσε ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων ευρήματα από τις ανασκαφές στο νησί, 40 και πλέον χρόνων δεν έχουν εκτεθεί ποτέ, γιατί το μουσείο του νησιού έχει να ανανεωθεί από τότε…
“Η Νάξος έχει τη σπουδαιότερη συλλογή στον κόσμο από την Πρωτοκυκλαδική περίοδο, την Αρχαϊκή, αλλά και τις μοναδικές βυζαντινές τοιχογραφίες που έχουν αποτοιχιστεί από μνημεία του νησιού και δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ μέχρι σήμερα. Επομένως όλα αυτά τα ευρήματα, θα μπουν και θα αναδειχθούν με ένα σύγχρονο τρόπο που θα διηγείται την ιστορία του νησιού και τη σημασία της όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και ολόκληρη τη Μεσόγειο”.
Σχετικά με τη χρηματοδότηση του έργου ο κ. Αθανασούλης είπε ότι ήδη έχει προεπιλεγεί από το ΕΣΠΑ και μένει η έγκριση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου “που δεν έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι δεν θα το εγκρίνει”.
Η χρηματοδότηση του, είναι 2.3 εκατ. ευρώ, ποσό που σύμφωνα με τον κ. Αθανασούλη δεν επαρκεί, αν σκεφτεί κανείς πως οι ανάγκες είναι τεράστιες… “Κανονικά αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, το ποσό θα έπρεπε να είναι διπλάσιο. Με αυτά τα χρήματα θα κάνουμε τα απολύτως απαραίτητα” σημείωσε και πρόσθεσε ότι ορίζοντας περάτωσης του έργου είναι το 2020.
Συνεργασία με το δήμο για το άνοιγμα των μουσείων
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Αθανασούλης αναφέρθηκε επίσης και στα “κλειστά μουσεία” σημειώνοντας ότι η Εφορία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων έχει κάνει ότι είναι δυνατόν για να λειτουργούν τα μουσεία όμως λόγω της οικονομικής κρίσης δεν γίνονται προσλήψεις και δεν υπάρχει προσωπικό. Ωστόσο η Εφορία Αρχαιοτήτων επιχειρεί με άλλους τρόπους την επίλυση του θέματος όπως για παράδειγμα το “μνημόνιο” που έχει γίνει με το δήμο Νάξου -ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Αθανασούλη έχει εκφράσει την αγωνία και τη βούληση του να συνδράμει στην επίλυση του ζητήματος. “Κοιτάμε μήπως μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε μέσα από ένα δύσκολο νομικό πλαίσιο ο δήμος να βοηθάει στο άνοιγμα του μουσείου με δικό του προσωπικό που θα παραχωρεί στην υπηρεσία ουτοσώστε να ανοίγουν τα μουσεία και το απόγευμα”.