Σε μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Ελλάδας «ΤΑ ΝΕΑ» η Νάξος έχει και πάλι την …τιμητική της, αυτή τη φορά για τις αξιόλογες δράσεις που έγιναν για πρώτη φορά φέτος στον Καλόξυλο όπου το χωριό ζωντάνεψε ξανά και έζησε ανεπανάληπτες στιγμές του παρελθόντος.
«Έδωσαν κλώτσο να γυρίσει και ζωντάνεψαν το χωριό τους» τιτλοφορείται το ολοσέλιδο άρθρο της (έντυπης) εφημερίδας που κυκλοφόρησε σήμερα (Τρίτη 9 Αυγούστου) που μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Ο Καλόξυλος, ένας ξεχασμένος οικισμός της Νάξου, έγινε… ταμπλό βιβάν και για ένα τριήμερο έδειξε σε μικρούς και μεγάλους πώς ζούσαν οι κάτοικοί του έως τα μισά του περασμένου αιώνα».
Το άρθρο της έγκριτης εφημερίδας συνεχίζει περιγράφοντας τις εκδηλώσεις και τις δράσεις του τιημέρου:
«Μοιάζει με αρχή παραμυθιού και θα μπορούσε να είναι ένα. Ο Καλόξυλος είναι ένα «άγνωστο» μικρό χωριό της Νάξου σχεδόν έρημο πια -καμιά σαρανταριά άνθρωποι ζουν μόνιμα εκεί. Όμως πριν μερικές ημέρες μπήκε ξανά στο χάρτη του νησιού και εκατοντάδες παιδιά έτρεξαν ξανά στα καλντερίμια του, τόσα παιδιά που είχαν να βρεθούν εκεί πάνω από μισό αιώνα. Αφορμή ήταν το τριήμερο εκδηλώσεων «Δώσε κλώτσο να γυρίσει». Που οργάνωσαν εθελοντές και κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι έδωσαν αφορμή να αρχινήσει ένα ταξίδι στο παρελθόν. Μικροί και μεγάλοι εθελοντές έστησαν ταμπλό βιβάν αναπαριστώντας σκηνές των αρχών και του μέσου του περασμένου αιώνα που οι περισσότεροι σήμερα βλέπουμε μόνο σε βιβλία. Στο τρίστρατο καθόταν ο φωτογράφος με το μοντέλο του να ποζάρει, ο λατερνατζής βόλταρε με τη τσιγγάνα να τον συνοδεύει, πιο πέρα οι τσαγκάρηδες έφτιαχναν τα παραδοσιακά ξώραφα, αξιώτικα υποδήματα, ο τελευταίος αγγειοπλάστης του νησιού έπαιζε στα δάχτυλα του τον τροχό του, πιο κάτω τα μικρά έκαναν ουρά στον παγωτατζή με το παλιό ποδήλατο-ψυγείο της ΕΒΓΑ. Άλλες γυναίκες έπλεκαν ή έπλεναν στη βρύση. Άλλες άνοιξαν τα σπίτια τους και έβγαλαν να κεράσουν ταψιά με γλυκά…».
Το αφιέρωμα δε σταματά εδώ αφού περιγράφει τις «παραμυθένιες» εκδηλώσεις μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια δίνοντας και τις απαραίτητες πληροφορίες για την ιδέα και την υλοποίηση της.
«Η ιδέα ξεκίνησε από τον πολυπράγμονα αξώτη καλλιτέχνη Γιώργο Καμβύση που ζωντάνεψε με ζωγραφιές του πολλές από τις πόρτες των εγκαταλειμμένων σπιτιών του οικισμού και το Φλώριο Χωριανόπουλο που μένει μόνιμα στο χωριό διατηρώντας εκεί μία μοναδική στο είδος της λαογραφική συλλογή…».
Στον επίλογο το άρθρο μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Πέρα από τα τουριστικά μέρη υπάρχουν πάμπολλες άγνωστες, ξεχασμένες γωνιές στο νησί που περιμένουν να ξαναζωντανέψουν. Τέτοιες δράσεις και συνεργασίες χρειάζονται παντού…. Άλλωστε αυτές γράφουν ιστορία (όσο κλισέ κι αν ακούγεται ο στίχος του Νιόνιου). Ραντεβού λοιπόν, του χρόνου».
Να σημειωθεί ότι το τριήμερο των εκδηλώσεων στον Καλόξυλο Νάξου, πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλόξυλου Νάξου και της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου.