«Έχουν φτάσει τη Νάξο στο “μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα” και αυτό είναι ό,τι τραγικότερο για το νησί». Με τη φράση αυτή ξεκίνησε τη συνέντευξη του στην εκπομπή “Al-iberti News” του Aegean Voice 107.5 o επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και επικεφαλής της παράταξης «Νησιωτική Πολιτεία» Νίκος Μαϊτός.
Ο κ. Μαϊτός βρέθηκε στο στούντιο του Aegean Voice 107.5, φιλοξενούμενος της Πόπης Αλιμπέρτη, προκειμένου να σχολιάσει τα τεκταινόμενα στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στην οποία όπως ήταν αναμενόμενο κυριάρχησε το θέμα της επάρκειας νερού.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας υπενθύμισε ότι η Νάξος είναι ένα νησί με ιδιαίτερα αυξημένες καταναλώσεις νερού, λόγω των ποικίλων δραστηριοτήτων (τουρισμό, πρωτογενή τομέα κλπ.), γι’ αυτό και δεν χρειάζεται να «εξοντωθούν» οι υδάτινοι πόροι του «από τη στιγμή που υπάρχουν λύσεις», όπως αυτή της αφαλάτωσης.
«Θα ήταν μια καλή λύση (σ.σ. η αφαλάτωση) τη συγκεκριμένη στιγμή» δήλωσε ο κ. Μαϊτός και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να εξεταστεί με σοβαρότητα το ενδεχόμενο να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αν και – όπως είπε – δεν είναι έτοιμος να απαντήσει αναφορικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας επιλογής.
Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η δημοτική αρχή, κατά την θερινή περίοδο, θα έπρεπε να είχε ενημερώσει τους επισκέπτες του νησιού για την ορθολογική χρήση του νερού, δείχνοντας έτσι και δείγματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Αντίθετα, ακολούθησε τη λογική «του να κρύβω κάτω από το χαλί τα προβλήματα και να το παίζω άνετος κι ωραίος, όταν από κάτω σιγοβράζει μια κατάσταση που θέτει σε κίνδυνο το νησί». «Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος» τόνισε ο κ. Μαϊτός, κατά την άποψη του οποίου η δημοτική αρχή δεν προχωρά σε προγραμματικό σχεδιασμό γιατί θέλει να συνεχίσει «την πολιτική των εξυπηρετήσεων».
Το έργο του φράγματος του Τσικαλαριού θα μπορούσε (σε βάθος πενταετίας ή και περισσότερο), να δώσει κάποια αποτελέσματα στο πρόβλημα της επάρκειας νερού, σύμφωνα με τον επικεφαλής της «Νησιωτικής Πολιτείας», μιας και πρόκειται για ένα μακρόπνοο έργο, που όμως «παραλίγο να χαθεί εξαιτίας της αδιαφορίας της δημοτικής αρχής».
Τέλος, αναφέρθηκε και στα μουσεία της Απειράνθου, «ένα σημαντικό πλεονέκτημα που το μετέτρεψαν σε ένα ακόμα πρόβλημα» όπως είπε χαρακτηριστικά.