Νάξος: Δημοπρατείται άμεσα η κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων με χρηματοδότηση 17,5 εκατομμύρια ευρώ

Newsroom
29/05/2023 12:08
 
 
 

 

Ένα ακόμη μεγάλο περιβαλλοντικό έργο, κρίσιμης σημασίας για το νησιωτικό οικοσύστημα, η κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) Υπολειμματικών Σύμμεικτων και Βιοαποβλήτων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων δρομολογείται από τον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Α.Ε. και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Την έγκριση των τευχών δημοπράτησης του έργου και την άμεση δημοπράτησή του, ανακοίνωσε και με ανάρτησή του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, με αιχμές για για την κόντρα του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και του ΦοΔΣΑ.

«Ενάντια σε κραυγές, λαϊκισμό και ανακρίβειες, η δουλειά ήταν σταθερή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημάρκος, ο οποίος υπενθύμισε ότι «τα αποτελέσματα που το νησί έχει ανάγκη» ήταν «καρπός» της συνεργασία «του “κακού” ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και της Περιφέρειας, που τον στηρίζει Τεχνικά”.

Από τη δική του πλευρά, για «ένα αποφασιστικό βήμα που θα επιλύσει οριστικά ένα ζήτημα δεκαετιών» έκανε λόγο, επίσης σε ανάρτησή του, ο Έπαρχος Νάξου κ. Γιάννης Μαργαρίτης, επισημαίνοντας παράλληλα την αναγκαιότητα ύπαρξης «ουσιαστικής και ειλικρινούς συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας και Α’ και Β´ βαθμού Αυτοδιοίκησης».

Διαβάστε αναλυτικά την ανάρτηση του Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκου:
Υποδομές, θωράκιση και έργα ζωής.
Καθημερινά.
Αυτή είναι η πολιτική που εμείς πρεσβεύουμε, αγαπάμε και υπηρετούμε.
Σε έναν τόπο που χρειαζόταν τεράστια προσπάθεια να καλύψει κενά δεκαετιών, σε όλα τα θέματα, στην πιο σκληρή περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας, αυτό γίνεται πραγματικότητα. Καθημερινά.
Στη Νάξο, ήταν η συνεργασία του «κακού» ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και της Περιφέρειας, που τον στηρίζει Τεχνικά, που έδωσε τα αποτελέσματα που το νησί έχει ανάγκη. H έγκριση των τευχών δημοπράτησης του έργου της κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων στο νησί, οδηγεί το έργο στην άμεση δημοπράτηση του.
Ενάντια σε κραυγές, λαϊκισμό και ανακρίβειες, η δουλειά ήταν σταθερή.
Γιατί, κάποιοι αντέχουν σε όλα αυτά και έχουν το βλέμμα τους στραμμένο μόνο στο καθήκον και στο Αύριο.

Η ανάρτηση του Έπαρχου κ. Μαργαρίτη:
Η έγκριση των τευχών δημοπράτησης της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων συνιστά ένα αποφασιστικό βήμα για τη δρομολόγηση ενός έργου που θα επιλύσει οριστικά ένα ζήτημα δεκαετιών.
Ένα βασικό έργο υποδομής που αξίζει το νησί μας και υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της ουσιαστικής και ειλικρινούς συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας και Α’ και Β´ βαθμού Αυτοδιοίκησης.
Η Νάξος αποκτά σταδιακά όλες τις προϋποθέσεις για να υπάρξει μία ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη και είναι στο χέρι μας με ωριμότητα και σοβαρότητα να την κάνουμε ακόμα μεγαλύτερη.

Η ανακοίνωση του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου: 
Ένα ακόμη μεγάλο περιβαλλοντικό έργο, κρίσιμης σημασίας για το νησιωτικό οικοσύστημα, η κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) Υπολειμματικών Σύμμεικτων και Βιοαποβλήτων Νήσου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων δρομολογείται από τον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Α.Ε. και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, απόρροια της εντατικής και συστηματικής δουλειάς, «για να κλείσουν βαθιές πληγές και να καλυφθούν κενά δεκαετιών», όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου.

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος «Περιβάλλον & Κλιματική Αλλαγή», ενέκρινε τα σχέδια των τευχών διακήρυξης και τη διαδικασία σύμφωνα με την οποία θα προκηρυχθεί το έργο, ανοίγοντας τον δρόμο για την άμεση δημοπράτησή του από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 17.445.868,04€ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Σημειώνεται ότι κύριος του έργου είναι ο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, ενώ φορέας κατασκευής και υλοποίησης είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, βάσει Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ των δύο φορέων.

Αποτελεί κατεξοχήν περιβαλλοντικό έργο, με στόχο την ορθολογικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος διαχείρισης και επεξεργασίας των απορριμμάτων στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σύμφωνα με τον Περιφερειακό και Εθνικό σχεδιασμό.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο αφορά την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) για την επεξεργασία με μηχανική διαλογή και κομποστοποίηση 5.300 τν/έτος υπολειμματικών σύμμεικτων από τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες καθώς και την κομποστοποίσηση σε διακριτή γραμμή 850 τν/έτος χωριστά συλλεγέντων βιοαποβλήτων (τροφίμων και πρασίνων-κλαδεμάτων) από τη νήσο Νάξο.

Το έργο θα χωροθετηθεί εντός του οικοπέδου του υφιστάμενου ΧΥΤΑ Νάξου, συνολικής έκτασης 170.000 m2 περίπου. Μετά την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας ο ΧΥΤΑ θα μετατραπεί σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) για τη διάθεση υπολειμματικών απορριμμάτων.

Η διαγωνιστική διαδικασία περιλαμβάνει:
α) Κατασκευή του έργου (ΜΕΑ-ΜΕΒΑ) και 6μηνη δοκιμαστική λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΑ-ΜΕΒΑ),

β) Υπηρεσία κανονικής λειτουργίας της ΜΕΑ και της ΜΕΒΑ για έξι (6) έτη,

γ) Δικαίωμα προαίρεσης για την υπηρεσία κανονικής λειτουργίας του ΧΥΤ με ανώτατο χρόνο τα έξι (6) έτη,

δ) Δικαίωμα προαίρεσης για τη κανονική λειτουργία του συνόλου της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΑ-ΜΕΒΑ) και του ΧΥΤ για έξι (6) επιπλέον έτη,

ε) Δικαίωμα προαίρεσης για εργασίες επέκτασης των εγκαταστάσεων ή/και πρόσθετο εξοπλισμό, με σκοπό η εγκατάσταση να συνεισφέρει στην σταδιακή επίτευξη των στόχων του ΕΣΔΑ για το 2030.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε ογδόντα επτά (87) μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Οι πρώτοι δεκαπέντε (15) μήνες αφορούν στην κατασκευή, την προμήθεια του εξοπλισμού και την 6μηνη δοκιμαστική λειτουργία και οι επόμενοι εβδομήντα δύο (72) μήνες την κανονική λειτουργία του έργου.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Πρόεδρος του ΦoΔΣΑ Γιώργος Xατζημάρκος, δήλωσε σχετικά:

«Υποδομές, θωράκιση και έργα ζωής. Καθημερινά.
Αυτή είναι η πολιτική που εμείς πρεσβεύουμε, αγαπάμε και υπηρετούμε.
Σε έναν τόπο που χρειαζόταν τεράστια προσπάθεια να καλύψει κενά δεκαετιών, σε όλα τα θέματα, στην πιο σκληρή περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας, αυτό γίνεται πραγματικότητα. Καθημερινά.
Στη Νάξο, ήταν η συνεργασία του “κακού” ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και της Περιφέρειας, που τον στηρίζει τεχνικά, που έδωσε τα αποτελέσματα που το νησί έχει ανάγκη. H έγκριση των τευχών δημοπράτησης του έργου της κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων στο νησί, οδηγεί το έργο στην άμεση δημοπράτηση του.
Ενάντια σε κραυγές, λαϊκισμό και ανακρίβειες, η δουλειά ήταν σταθερή.
Γιατί, κάποιοι αντέχουν σε όλα αυτά και έχουν το βλέμμα τους στραμμένο μόνο στο καθήκον και στο Αύριο».

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 717 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*