Στον απόηχο του συνεδρίου της Νάξου…

Συνέδριο
Newsroom
12/11/2023 18:17
 
 
 

 

Μία εβδομάδα περίπου μετά από την πραγματοποίηση του Ζ’ Πανελληνίου συνεδρίου “Η Νάξος δια μέσου των αιώνων” στο Γλινάδο η συζήτηση στο νησί είναι ακόμα ζωντανή. Σύνεδροι, εισηγητές και κοινό παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις, μέσα από τις οποίες δόθηκε το έναυσμα για και γόνιμο διάλογο και προβληματισμό, που γέννησε νέες ιδέες, πολλές από αυτές κατάλληλες για υλοποίηση. Οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν από τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Γλινάδου στον οικισμό με την επίβλεψη του δασκάλου Ευάγγελου Ζαχαράτου. Η προθυμία για εξυπηρέτηση και η ευγένεια τους απαράμιλλη.

Συνέδριο

Η υποστήριξη του Δήμου προς την όλη διαδικασία ήταν εμφανής με πολύωρη παρουσία του Δημάρχου και άλλων εκπροσώπων της Δημοτικής αρχής ενώ παράλληλα η Οργανωτική Επιτροπή κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ομαλή διεξαγωγή του Συνεδρίου.

Συνέδριο

Οι ανακοινώσεις αφορούσαν πολλά σημαντικά θέματα. Το Συνέδριο ξεκίνησε την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου και ολοκληρώθηκε την Κυριακή 5 του μηνός. Οι συνεδρίες της Πέμπτης αναφέρονταν στους μύθους του νησιού, στη Νάξο των προϊστορικών και ιστορικών χρόνων, στη Βυζαντινή Νάξο, στην Αρχαιολογία και Ιστορία του τόπου, στη Βυζαντινή τέχνη της Νάξου καθώς επίσης και στην εποχή της Λατινοκρατίας. Την Παρασκευή τέθηκαν θέματα που αφορούσαν την Οθωμανοκρατούμενη Νάξο καθώς και τη Νεότερη Ιστορία της. Την ίδια μέρα έγινε λόγος για τις επιτοίχιες παρουσιάσεις και οι σύνεδροι περιηγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο των Υρίων.

Συνέδριο

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνεδρία το απόγευμα και εκφωνήθηκαν ομιλίες για την εποχή του μεσοπολέμου ενώ παράλληλα ακούστηκαν κάποιες διαλέξεις σχετικά με τα γλωσσολογικά θέματα της Νάξου.

Το Σάββατο 4 Νοεμβρίου ακούσαμε τις ανακοινώσεις που αφορούσαν την σύγχρονη Νάξο, το φυσικό περιβάλλον και τη διαχείριση της καθώς επίσης και τον χορό, τη μουσική, την εκπαίδευση, τον λαϊκό πολιτισμό και τη λαογραφία του τόπου μας. Επίσης παρουσιάστηκαν διάφορες προσωπικότητες Ναξίων και το έργο τους.

Συνέδριο

Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε το πρωί εκδρομή και ξενάγηση στο νησί με προορισμό την Απείρανθο και παρουσιάστηκαν ακόμη κάποιες προσωπικότητες Ναξίων και το έργο τους στο Συνέδριο. Τέθηκαν επίσης σοβαρά ζητήματα κοινωνικότητας και πολιτιστικής διαχείρισης μέσω των διαλέξεων. Μία συνεδρία της Κυριακής αφιερώθηκε στην αρχιτεκτονική και τέλος πριν τον απολογισμό έγιναν αναφορές στη Νάξο του μέλλοντος, με χαρακτηριστική την παρουσία του Γενικού Λυκείου Νάξου «Μανώλης Γλέζος».

Το συνέδριο παρακολούθησε πολύς κόσμος από τη Χώρα και από τα γύρω χωριά καθώς και την ορεινή Νάξο με μεγάλο ενδιαφέρον. Έγιναν διάφορες συζητήσεις και υπήρξε έντονη αλληλεπίδραση μεταξύ των συμμετεχόντων. Αναμένονται με προσμονή τα πρακτικά του Συνεδρίου για να δούμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη θεματολογία του, που με πρωτοτυπία και επιστημονική τεκμηρίωση παρουσιάστηκε στο Γλινάδο.

Μαρία Καλτσά

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 1.606 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*