Η σφαγή αμάχων στην Απείρανθο της Νάξου μέσα από τη διήγηση του Νίκου Λεβογιάννη

sfagi apeiranthoy 1
admin
01/02/2017 10:06
 
 
 

Ένα ακόμη συναρπαστικό μάθημα ιστορίας παρέδωσε σήμερα το πρωί ο Νίκος Λεβογιάννης από την εκπομπή “Al-iberti News” του Aegean Voice 107.5.
Αυτή τη φορά μίλησε για το Εθνικό Διχασμό, το Κίνημα της Εθνικής Άμυνας και τη διαμάχη βενιζελικών και βασιλικών (υποστηρικτών του βασιλιά Κωνσταντίνου), η οποία άφησε τα σημάδια της και στις Κυκλάδες και ιδιαίτερα στη Νάξο, η οποία είχε μεγάλη αξία για τις αντιμαχόμενες πλευρές, λόγω της ύπαρξης της σμύριδας.
Ο κ. Λεβογιάννης μίλησε αναλυτικά για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν πάνω στο νησί, που είχε (και αυτό) χωριστεί σε βασιλικούς και βενιζελικούς, κυρίως από ενέργειες θερμοκέφαλων φανατισμένων, με τις φωνές της λογικής να μην μπορούν να επικρατήσουν και να αποσοβήσουν την ένταση που είχε δημιουργηθεί. Επικεντρώθηκε, κυρίως στα όσα συνέβησαν στην Απείρανθο και στη σφαγή του άοπλου, άμαχου πληθυσμού της κοινότητας (κυρίως γυναικόπαιδων). Ο απολογισμός τραγικός: 32 νεκροί και 44 τραυματίες, εκ των οποίων οι 15 έμειναν ανάπηροι.
Σύμφωνα με τον κ. Λεβογιάννη, δεν προκύπτει από καμία πηγή ανάμειξη του Βενιζέλου στα τραγικά γεγονότα της Απειράνθου, αλλά αντίθετα η ευθύνη βαρύνει τους φανατικούς και των δύο πλευρών και κυρίως τον επικεφαλής του αποσπάσματος των στρατιωτών που δεν επέδειξε την απαιτούμενη ψυχραιμία και δεν εξέτασε το αν υπήρχαν όπλα στο χωριό.

(Visited 76 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*