Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Νάξου: Το σενάριο της ήπιας παρέμβασης προκρίνουν οι μελετητές

Newsroom
11/04/2024 23:10
 
 
 

 

Δεύτερη δημόσια ενημερωτική συνάντηση για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Νάξου (συγκεκριμένα για το πρώτο στάδιό του) πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη, στο Δημοτικό Θέατρο «Ιάκωβος Καμπανέλλης». Η προηγούμενη πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιανουαρίου. Κατά τη διάρκειά της, παρουσιάστηκαν από τους μελετητές τρία εναλλακτικά σενάρια, με χρονικό ορίζοντα το 2040:

-Το σενάριο τάσεων ή μηδενικής λύσης, που βασίζεται στην παραδοχή ότι η πληθυσμιακή εξέλιξη των περισσότερων οικισμών του νησιού θα συνεχιστεί με τον ρυθμό της τελευταίας 20ετίας.
-Το σενάριο δυναμικής παρέμβασης, που στηρίζεται στην παραδοχή ότι θα υπάρξει μια πολύ θετική πληθυσμιακή εξέλιξη, μαζί με σημαντική βελτίωση των δημογραφικών δεικτών.
-Το σενάριο ήπιας παρέμβασης, που εξαρτάται από την παραδοχή ότι θα υπάρξει μια θετική πληθυσμιακή και δημογραφική εξέλιξη για όλους τους οικισμούς, την προϋπόθεση ότι το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Τ.Π.Σ.) θα εγκριθεί το 2025 και οι προτάσεις του θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά.

Μετά την παρουσίαση της πρότασης από τους μελετητές, ακολούθησε συζήτηση (ερωτήσεις, τοποθετήσεις και προτάσεις) από παρευρισκόμενους και απαντήσεις από τους μελετητές. Σημειώνεται ότι στη συνάντηση (που δεν εξάντλησε τον προβλεπόμενο χρόνο διαβούλευσης) δεν υπήρχε η αναμενόμενη και πρέπουσα προσέλευση πολιτών και φορέων, τους οποίους κάλεσε η μελετητική ομάδα να υποβάλλουν προτάσεις μέσω του Δήμου.

Ως ορόσημο ολοκλήρωσης της μελέτης τέθηκε το καλοκαίρι του 2026, παρόλο που, για να ευοδωθεί το τρίτο σενάριο, οι μελετητές έθεσαν ως προϋπόθεση να εγκριθεί το Πολεοδομικό Σχέδιο το 2025. Στη συνάντηση συζητήθηκαν, σε αδρές γραμμές, ζωτικά θέματα, όπως το νέο λιμάνι, η ανάπτυξη της ορεινής περιοχής της Νάξου, ο πρωτογενής τομέας και οι αγροτικές ζώνες, καθώς και οι οριοθετήσεις οικισμών.

Τα τρία εναλλακτικά σενάρια για τον Τοπικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό συνοψίζονται ως εξής:

– Το σενάριο τάσεων ή μηδενικής λύσης δεν προβλέπει οργανωμένες παρεμβάσεις από το Τ.Π.Σ. και στηρίζεται στην παραδοχή ότι θα διατηρηθεί η υφιστάμενη κατάσταση και στην προβολή στο μέλλον των σημερινών τάσεων, θεωρώντας ως δεδομένο ότι δεν θα υλοποιηθεί καμιά χωρικά οργανωμένη αναπτυξιακή παρέμβαση ή πρόταση και ότι η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει. Η όποια αναπτυξιακή παρέμβαση θα γίνεται χωρίς προγραμματισμό και με κίνδυνο να προκληθούν στο μέλλον συγκρούσεις χρήσεων γης, υποβάθμιση των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος, αλλά και προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες ως προς παραμέτρους που σχετίζονται με τη συνοχή τους.

– Το σενάριο δυναμικής παρέμβασης, εκτιμά ότι θα υπάξρει έντονη ανάπτυξη στην περιοχή, γεγονός που θα φέρει σημαντική πληθυσμιακή ανάκαμψη. Στο εν λόγω σενάριο γίνεται η παραδοχή ότι ταυτόχρονα όλες οι αναπτυξιακές παράμετροι ενδυναμώνονται, η αξιοποίηση των φυσικών πόρων μεγιστοποιείται, τα έργα υποδομών για την υποστήριξη της χωρικής ανάπτυξης χαρακτηρίζονται από υψηλό κόστος υλοποίησης, αναστρέφονται τα δημογραφικά ζητήματα και ο πληθυσμός αυξάνεται είτε μέσω ενδογενών παραγόντων είτε και με προσέλκυση πληθυσμού από άλλες περιοχές, οι οποίοι θα βρουν εργασία στη Νάξο και θα κατοικήσουν στους οικισμούς της.

– Το σενάριο ήπιας παρέμβασης, προβλέπει ότι η Νάξος θα καταγράψει ήπια ανάπτυξη και συγκράτηση πληθυσμού. Με βάση το σενάριο αυτό, προτείνονται παρεμβάσεις μέτριας έντασης, με την έννοια ότι αναγνωρίζεται πως δεν είναι εφικτό να υλοποιηθούν ταυτόχρονα όλες οι αναπτυξιακές προτάσεις και τα έργα υποδομών είτε λόγω δυσμενών καταστάσεων σε εθνικό επίπεδο, είτε λόγω οικονομικών δυσχερειών, είτε λόγω θεμάτων που άπτονται αδειοδοτήσεων κ.λπ. Συνεπώς, το εν λόγω σενάριο κατά τους μελετητές, είναι οικονομικά εφικτό για την εφαρμογή του στη Νάξο και βασίζεται σε ρεαλιστικές προτάσεις.

Οι μελετητές επισήμαναν ότι οι συναντήσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο του πρώτου σταδίου της μελέτης, το οποίο, όταν εγκριθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Τεχνικό Επιμελητήριο, θα ακολουθήσει το δεύτερο στάδιο, που θα προχωρήσει στην τελική πρόταση.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 1.830 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*