Κελέτσης για το φράγμα Τσικαλαριού: «Το έργο αυτό είναι πολιτική απόφαση να συνεχιστεί» (video)

Κελέτσης
Newsroom
18/05/2024 22:51
 
 
 

 

Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης παραχώρησε το Σάββατο το πρωί ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη Νάξο. Μεταξύ άλλων ο κ. Κελέτσης δήλωσε ότι το έργο του φράγματος του Τσικαλαριού είναι πολιτική απόφαση να συνεχιστεί.

Στη συνέντευξη παρόντες ήταν επίσης ο βουλευτής Κυκλάδων Μάρκος Καφούρος, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας, ο έπαρχος Νάξου Γιάννης Μαργαρίτης ο δήμαρχος Δημήτρης Λιανός καθώς και ο πρόεδρος της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης Νάξου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Μανιός.

Ο υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης την εισήγηση του αναφέρθηκε στην επίσκεψη του στο νησί, στις επαφές που είχε με εκπροσώπους φορέων και στα θέματα τα οποία συζητήθηκαν με κυρίαρχο το θέμα της ολοκλήρωσης του έργου του φράγματος του Τσικαλαριού. Σημείωσε ότι η επίσκεψη του στο νησί εντάσσεται στο πλαίσιο περιοδειών κλιμακίων της Νέας Δημοκρατίας σε περιοχές της χώρας ενόψει των ευρωεκλογών. Τόνισε τη σημαντικότητα των επερχόμενων ευρωεκλογών, ζήτησε από τους πολίτες να συμμετέχουν σε αυτές και κάλεσε τους νησιώτες να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας που είναι όπως είπε «ένα πολύ αξιόλογο ψηφοδέλτιο».

Κελέτσης

Ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός αναφέρθηκε στον ανεπτυγμένο πρωτογενή τομέα στη Νάξο, σε ζητήματα που αφορούν το νερό και την λειψυδρία. «Ζητάμε την συνδρομή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για χρηματοδοτικά εργαλεία. Χρειαζόμαστε αύξηση της χρηματοδότησης ως ανταπόδοση των χρημάτων που τα νησιά προσφέρουν στο κράτος» σημείωσε.

Ο έπαρχος Γιάννης Μαργαρίτης σημείωσε ότι «το 50 % του πληθυσμού της Νάξου ασχολείται με την αγροκτηνοτροφία και τον πρωτογενή τομέα και αν συνυπολογίσουμε και τον τουρισμό, αυτό μας δίνει ένα συγκριτικό αποτέλεσμα στην βιώσιμη ανάπτυξη». Ο κ. Μαργαρίτης ζήτησε τη στήριξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων του ΒΙΟΚΑ ώστε να στηριχθεί η άρδευση στο νησί, περισσότερους ελέγχους για τα προστατευόμενα προϊόντα της Νάξου, ενώ αναφέρθηκε και στην υποστελέχωση των υπηρεσιών του επαρχείου. «Η Νάξος είναι ναυαρχίδα στον πρωτογενή τομέα στο Νότιο Αιγαίο» σημείωσε.

Κελέτσης

Από την πλευρά του βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπή Περιφερειών Μάνος Κόνσολας ευχαρίστησε όλους τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και των φορέων της Νάξου για την συνεργασία και τις συζητήσεις που είχαν, τονίζοντας ότι η Νάξος θα πρέπει να προχωρήσει σε ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια.

Αναφέρθηκε στους συντελεστές ΦΠΑ που με απόφαση του ECOFIN θα μπορεί να εφαρμοστεί από την 1 Ιανουαρίου 2025 δίνοντας την δυνατότητα επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά και την καθιέρωση τους σε μόνιμη βάση. Επίσης, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η Υποεπιτροπή ορεινών και νησιωτικών περιοχών έγινε μόνο «νησιωτικών» με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το λόγο έλαβε ο βουλευτής Κυκλάδων Μάρκος Καφούρος που αναφέρθηκε κυρίως στο θέμα της λειψυδρίας το οποίο όπως είπε κυριάρχησε στις συζητήσεις σε όλες τις συναντήσεις που είχε το κλιμάκιο της νέας Δημοκρατίας. Χαρακτήρισε την Νάξο «ιδιαίτερα αναπτυσσόμενη περιοχή η οποία διαθέτει εμβληματικά προϊόντα». Επίσης τόνισε πόσο σημαντικό είναι ο πρωτογενής τομέας να συμπορευτεί με την τουριστική ανάπτυξη.

Τον υφυπουργό και τα λοιπά στελέχη του κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας που επισκέφτηκαν την Νάξο ευχαρίστησε από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης Νάξου της ΝΔ Αντώνης Μανιός.

Σε ό,τι αφορά το φράγμα του του Τσικαλαριού ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του naxostimes.gr σημείωσε ότι: «πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, που αφορά κι άλλα μικρότερα υποέργα. Το βασικό, είναι η κατασκευή του φράγματος. Το σύνολο του προϋπολογισμού του έργου ανέρχεται σε 37.439.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα έχει υλοποιηθεί το 45% του έργου και το στάδιο στο οποίο σήμερα βρίσκεται ήταν προϋπολογισμού 6.601.000 ευρώ» τόνισε και πρόσθεσε ότι προκειμένου το υπουργείο να εξασφαλίσει την συνέχιση του έργου, αυξάνει τον προϋπολογισμό κατά 50%.

«Το έργο αυτό είναι πολιτική απόφαση να συνεχιστεί» υπογράμμισε ο κ. Κελέτσης.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί το έργο εντάχθηκε στο υπουργείο Υποδομών τόνισε ότι πρόκειται για μία κεντρική πολιτική επιλογή ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός σε επίπεδο εκτέλεσης των μεγάλων έργων στην χώρα. «Την ευθύνη υλοποίησης και παρακολούθησης των έργων αποφασίστηκε να τον έχει ένα υπουργείο και να μην υπάρχει πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων. Το υπουργείο που κρίθηκε – ορθά κατά την άποψή μου – είναι το υπουργείο Υποδομών. Άρα όλα τα μεγάλα έργα που υλοποιούνται στην χώρα πλέον μεταφέρονται στο υπουργείο Υποδομών. Με αυτή τη λογική, προκειμένου να υπάρχει καλύτερος συντονισμός και αποτελεσματικότητα στην εκτέλεση των έργων μεταφέρθηκαν από διάφορα υπουργεία ή φορείς που ανήκαν παλιότερα, στο υπουργείο Υποδομών.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη τύπου:

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 387 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*