Η Μαριάνθη Δημόπουλου στο καταφύγιο αδέσποτων της Νάξου: «Απαραίτητη η συνεργασία Δήμου-Φιλοζωικής» (video+φώτος)

Δημοπούλου, Φιλοζωική
Newsroom
19/05/2024 21:07
 
 
 

 

Με εμφανή την αγάπη της για τα ζώα η Ειδική Γραμματέας για την προστασία των ζώων συντροφιάς του υπουργείου Εσωτερικών Μαριάνθη Δημόπουλου επισκέφτηκε τον προσωρινό χώρο φιλοξενίας αδέσποτων ζώων της Φιλοζωικής Νάξου – Θερμή η υποδοχή κι ελπίδα για βοήθεια από τη Φιλοζωική

Τον προσωρινό χώρο φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων της Φιλοζωικής Νάξου επισκέφθηκε η Ειδική Γραμματέας για την προστασία των ζώων συντροφιάς του υπουργείου Εσωτερικών Μαριάνθη Δημόπουλου με την ευκαιρία της περιοδείας της στη Νάξο ως μέλος κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας που επισκέφτηκε το νησί τις τελευταίες ημέρες.

Δημοπούλου, Φιλοζωική

Η κ. Δημόπουλου, συνοδευόμενη από την επιχειρηματία τουρισμού και γνωστή για την ευαισθησία της στα αδέσποτα ζώα, Μαρία Πολυκρέτη, έφτασε στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων της Φιλοζωικής Νάξου το Σάββατο το μεσημέρι. Εκεί τις υποδέχθηκε το μέλος της Φιλοζωικής, Ματίνα Ιωαννίδου, η οποία ενημέρωσε την Ειδική Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών για τις δράσεις των εθελοντών της Φιλοζωικής.

Δημοπούλου, Φιλοζωική

Η κ. Δημοπούλου εμφανώς συγκινημένη ξεναγήθηκε σε όλους τους χώρους του προσωρινού χώρου φιλοξενίας των ζώων δείχνοντας την αγάπη και την ευαισθησία της για τα αδέσποτα, κάτι που αποδεικνύει ότι είναι …ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.

Ξενάγηση στους χώρους του καταφυγίου

«Στειρώνουμε περίπου 800 ζώα το χρόνο και διατηρούμε αυτόν τον προσωρινό χώρο φιλοξενίας τον οποίο πληρώνουμε με δικά μας έξοδα» σημείωσε η κ. Ιωαννίδου.

Δημοπούλου, Φιλοζωική

Η κ. Δημόπουλου ξεναγήθηκε στο αναρρωτήριο ζώων καθώς και στους χώρους όπου φιλοξενούνται τα αδέσποτα σκυλιά. Όπως είπε η κ. Ιωαννίδου η Φιλοζωική σιτίζει 500 γάτες αλλά για συγκεκριμένους χώρους δράσης και όχι σε όλη την Νάξο. Η Ειδική Γραμματέας την ενημέρωσε ότι τρέχει πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών για την σήμανση και την στείρωση των αδέσποτων, από το οποίο μπορεί να χρηματοδοτηθεί ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, που όπως είπε θα πρέπει να έχει συνεργασία με την φιλοζωική της Νάξου.

Δημοπούλου, Φιλοζωική

Σύμφωνα με την Ματίνα Ιωαννίδου τα τελευταία χρόνια έχουν περιοριστεί σημαντικά η φόλες στα αδέσποτα και γι’ αυτό παίζει σημαντικό ρόλο ότι πλέον δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός ανεξέλεγκτων ζώων. Όπως σημείωσε όλο το βάρος για την περίθαλψη των αδέσποτων το έχει αναλάβει αποκλειστικά η Φιλοζωική χωρίς καμιά βοήθεια και συνεργασία με το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Υπογράμμισε ότι έχουν σταλεί επανειλημμένως προτάσεις και υπομνήματα προς το δήμο χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία ανταπόκριση. Καμία εξέλιξη ωστόσο δεν υπάρχει ούτε για την υπογραφή του συμφώνου μεταξύ Δήμου και Φιλοζωικής για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. «Δεν υπογράφεται από το Δήμο» είπε η κ. Ιωαννίδου και πρόσθεσε ότι έχει ζητηθεί επανειλημμένα να στρωθεί ο δρόμος που οδηγεί στο καταφύγιο, ο οποίος πολλές φορές είναι δύσβατος και ούτε το αμάξι δεν μπορεί να τον περάσει, αλλά και να καθαριστεί το καταφύγιο με την κοπή των χόρτων, χωρίς καμία απολύτως ανταπόκριση από τους αρμόδιους.

Δημοπούλου, Φιλοζωική

Η Ειδική Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών για την προστασία των ζώων συντροφιάς Μαριάνθη Δημόπουλου, ζήτησε να της σταλεί το αντίγραφο του συμφώνου που έχει κατατεθεί στο δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ώστε η δημοτική αρχή να εξηγήσει το λόγο που δεν το υπογράφει.

«Αυτό που λέμε σε όλους τους δήμους ως Γραμματεία είναι να συνεργάζεται απόλυτα με τις φιλοζωικές γιατί μόνο έτσι μπορεί να γίνει δουλειά. Οι δήμοι χρειάζονται τους εθελοντές. Κανένας υπάλληλος δεν μπορεί να κάνει αυτό που κάνουν οι εθελοντές. Δεν μπορείτε να σηκώνετε όλο αυτό το βάρος μόνοι σας. Θέλω να δω αυτό το μνημόνιο συνεργασίας για να καταλάβω γιατί δεν υπογράφεται. Για μας η συνεργασία είναι προτεραιότητα και το ορίζει ο νόμος. Σαφώς υπάρχουν προβλήματα αλλά αυτή τη στιγμή στο γραφείο μας έρχονται πολλοί δήμαρχοι μαζί με φιλοζωικές και αυτό είναι που εμείς θέλουμε. Πρέπει να συνεργάζονται με τις φιλοζωικές. Δεν υπάρχει καμία αιτιολογία να μη συμβαίνει αυτό και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για να μην γίνεται πλέον αυτό» υπογράμμισε η κ. Δημοπούλου.

Δημοπούλου, Φιλοζωική

«Μόνο με συνεργασία μπορούμε να τα λύσουμε όλα»

«Το “συγκίνηση” είναι λίγο να περιγράψω τα συναισθήματα μου που βρέθηκα σήμερα εδώ στο καταφύγιο της Φιλοζωικής Νάξου και διαπίστωσα ότι γίνεται ένας μεγάλος αγώνας για 20 χρόνια. Ένας αγώνας που τον κάνουν μόνοι τους οι εθελοντές. Εμείς θα προσπαθήσουμε να ενεργοποιήσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Νίκο Σέργη και το δήμαρχο Δημήτρη Λιανό γιατί χρειαζόμαστε πάνω απ’ όλα συνεργασία. Η δημοτική αρχή θα πρέπει να συνδράμει το έργο των εθελοντών που 20 χρόνια τώρα έχουν δώσει τη ζωή τους γι’ αυτό το χώρο. Θα τα καταφέρουμε και θα υπάρχει αυτή η συνεργασία, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα της χώρας σε ό,τι αφορά την διαχείριση των αδέσποτων ζώων» τόνισε η κ. Δημόπουλου.

Δημοπούλου, Φιλοζωική

«Ήταν μία ευχάριστη έκπληξη σήμερα η συνάντηση μας. Ήταν τιμή και χαρά μας να έρθετε εδώ στον προσωρινό χώρο φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων της Φιλοζωικής Νάξου. Κάνουμε κατάθεση ψυχής κάθε μέρα, 365 μέρες το χρόνο. Χαιρόμαστε που φαίνεται η δουλειά που κάνουμε και ελπίζουμε σε μία καλή συνεργασία μαζί σας» είπε από την πλευρά της η κ. Ματίνα Ιωαννίδου.

Δημοπούλου, Φιλοζωική

«Μόνο με συνεργασία μπορούμε να τα λύσουμε όλα. Είμαι αισιόδοξη και πιστεύω ότι μπορεί να αδειοδοτηθεί το καταφύγιο σας. Θα μιλήσουμε με την δημοτική αρχή. Την ευθύνη βάσει νόμου την έχουν οι δήμοι και αυτό που μετέφερα στον αντιδήμαρχο κ. Νίκο Σέργη είναι να προχωρήσουμε με κάποια σταθερά βήματα όπως την σήμανση και την καταχώριση για όλα τα ζώα και τη στείρωση των ποιμενικών σκύλων διότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τους εγκαταλελειμμένος κυνηγετικούς σκύλους, οπότε του ζήτησα να έρθει σε επικοινωνία με τον κυνηγετικό σύλλογο για να συνεργαστούν» σημείωσε η κ. Δημοπούλου.

Δημοπούλου, Φιλοζωική

Η Ματίνα Ιωαννίδου έθεσε επίσης το ερώτημα εάν θα μπορούσε το υπάρχον «καταφύγιο» να χρηματοδοτηθεί και να βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις του με τη χρηματοδότηση που έχει λάβει ο δήμος ώστε να μην χρειαστεί να αναζητηθεί νέος χώρος και να δημιουργηθεί εξαρχής νέο καταφύγιο αδέσποτων.

«Η χρηματοδότηση προς τους δήμους είναι ιδιαίτερα γενναία»

Σε ερώτημα του naxostimes.gr εάν υπάρχουν χρηματοδότησης προς τους δήμους από την Eιδική Γραμματεία του υπουργείου Eσωτερικών η κ. Δημόπουλου υπογράμμισε ότι «από το 2020 η χρηματοδότηση προς τους δήμους είναι ιδιαίτερα γενναία και έχει ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια ευρώ». Όπως είπε μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται χρήματα για την δημιουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων, προγράμματα στειρώσεων, προγράμματα της διαχείριση των αδέσποτων (με αυτοκίνητα κ.λπ.) και ο κάθε δήμος ανάλογα με τη δουλειά που κάνει επιχορηγείται.

Δημοπούλου, Φιλοζωική

«Με την τελευταία πρόσκληση και επειδή έχει κινήσει η έναρξη του εθνικού μητρώου ζώων συντροφιάς, ο κάθε δήμος θα επιχορηγείται για κάθε στείρωση με ένα ποσό και για κάθε σήμανση που κάνει. Στέλνοντας αντίγραφο στο υπουργείο θα λαμβάνει και την ανάλογη χρηματοδότηση. Παλαιότερα η κατανομή του ποσού γινόταν ανάλογα την έκταση και τον πληθυσμό, πλέον όσο δουλεύει ένας δήμος τόσο περισσότερο επιχορηγείται» τόνισε και πρόσθεσε πως «αυτό το διάστημα υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση για τους δήμους για προγράμματα στειρώσεων και σήμανσης και θέλουμε οι δήμοι να τα αξιοποιούν και να απορροφούνται αυτά τα χρήματα».

Δημοπούλου, Φιλοζωική Δημοπούλου, Φιλοζωική Δημοπούλου, Φιλοζωική Δημοπούλου, Φιλοζωική Δημοπούλου, Φιλοζωική Δημοπούλου, Φιλοζωική Δημοπούλου, Φιλοζωική

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

(Visited 813 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*