Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος την Τετάρτη 5 Ιουνίου, ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου οργάνωσε μια περιπατητική εκδήλωση στο κεδροδάσος της Αγίας Άννας. Ο καθηγητής Γιάννης Κοντόπουλος, ως «ξεναγός», παρείχε χρήσιμες πληροφορίες στους συμμετέχοντες.
Σε δηλώσεις του στο naxostimes.gr ο καθηγητής Γιάννης Κοντόπουλος ευχαρίστησε τον Σύλλογο και ιδιαίτερα την πρόεδρό του, Κατερίνα Σιδερή, για την πρόσκληση να περπατήσουν μαζί στο κεδροδάσος. Αναφερόμενος στο περιβάλλον του δάσους, τόνισε τη σπανιότητα και τη μοναδικότητα του είδους κέδρου που ευδοκιμεί στην περιοχή, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο δάσος είναι ένα από τα οκτώ που υπάρχουν στην Ελλάδα.
Οι ιδιότητες και η σημασία του κέδρου
Ο κ. Κοντόπουλος ανέλυσε τις ιδιότητες του κέδρου, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα αειθαλές δένδρο που προτιμά αμμώδη εδάφη και άγονα χώματα, ενώ αντέχει στην ξηρασία λόγω του εκτεταμένου ριζικού του συστήματος. Τόνισε επίσης τη σημασία του κέδρου στην πρόληψη της διάβρωσης του εδάφους και στη διατήρηση των αμμοθινών.
Απειλές και προστασία του κεδροδάσους
Ο καθηγητής εξέφρασε την ανησυχία του για την ξήρανση των κέδρων, που προκαλείται από φλοιοφάγα και ξυλοφάγα έντομα. Η παρουσία νεκρών δένδρων προκάλεσε θλίψη στους επισκέπτες. Ο κ. Κοντόπουλος κάλεσε τους αρμόδιους φορείς να ενημερώσουν καλύτερα το κοινό για τον φυσικό πλούτο της περιοχής, προτείνοντας τη δημιουργία ενημερωτικών φυλλαδίων για πολίτες, εκπαιδευτικούς, κτηνοτρόφους και τουρίστες.
Η σχέση ανθρώπου και περιβάλλοντος
Ο κ. Κοντόπουλος τόνισε την αναγκαιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος για την εξασφάλιση μιας υγιούς αμφίδρομης σχέσης μεταξύ ανθρώπου και φύσης. «Η υγεία και η ευημερία του ανθρώπου συνδέονται με την κατάσταση του περιβάλλοντος», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας τη σημασία της γνώσης και της προστασίας του φυσικού πλούτου για τις επόμενες γενιές.
Το αποτύπωμα δύο εντόμων
Δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες το αποτύπωμα των δύο εντόμων του είδους, κολεόπτερα, από τις 300·000 που υπάρχουν, το φλοιοφάγο και το ξυλοφάγο που εισχωρεί στο εσωτερικό στην «καρδιά του κορμού» από μια πολύ μικρή τρυπούλα φωλιάζει και το τρώει. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχει αποτέλεσμα ο ψεκασμός. Στη συνέχεια, η ασθένεια μεταδίδεται με τον αέρα. Αυτά τα ξερά κακάδια κόβονται και καίγονται κι εκεί που ακούμπησαν ρίχνουν διάλυμα χαλκού η άλλες ουσίες για απολύμανση.
Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από τον Κωνσταντίνο Ιατρού
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
2 Comments