Νάξος: Η γιορτή «τση Πληθερής» στην Παρθένα (video+φώτος)

Newsroom
17/06/2024 02:08
 
 
 

 

Στην Νάξο, ένα από τα πλέον γραφικά νησιά των Κυκλάδων, διοργανώνεται κάθε χρόνο η γιορτή «Τση Πληθερής», στο νησάκι της Παναγίας Παρθένας, απέναντι από την παραλία Μικρή Βίγλα. Η γιορτή πραγματοποιήθηκε φέτος την Πέμπτη 13 Ιουνίου, ημέρα της Αναλήψεως, και προσέλκυσε πολλούς πιστούς και επισκέπτες.

Οι πιστοί, με σύμμαχο τον καλό καιρό, ταξίδεψαν στο νησάκι με καΐκια για να τιμήσουν την Παναγία Παρθένα στο ομώνυμο ξωκλήσι. Η Ανάληψη του Χριστού, που γιορτάζεται 40 μέρες μετά την Ανάσταση, συμπίπτει με την έναρξη του καλοκαιριού και αποτελούσε την ιδανική εποχή για τους βοσκούς της Νάξου που έπλεναν τα κοπάδια τους στη θάλασσα, παρέχοντας παράλληλα γάλα και τυρί στους επισκέπτες.

Και φέτος, την ημέρα της γιορτής, καΐκια από τη Μικρή Βίγλα αλλά και την Αγία Άννα μετέφεραν τους πιστούς στο νησάκι, όπου τελέστηκε Θεία Λειτουργία και ακολούθησε ένα παραδοσιακό νησιώτικο γλέντι με ντόπια εδέσματα, κρασί, ρακί και ξινόγαλο, σύμφωνα με την παράδοση.

Ιστορία

Η ιστορία του ξωκλησιού της Παναγίας Παρθένας είναι βαθιά ριζωμένη στο παρελθόν, καθώς η ηλικία του ξεπερνά τα 200 χρόνια. Όπως είπε στο naxostimes.gr και τον Γιάννη Κοντόπουλο ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιχνίου Νάξου Κυριάκος Σαλτερής, αρχικά το όμορφο ξωκλήσι ήταν αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο, προστάτη των ναυτικών και αποτελούσε φυσικό καταφύγιο για τους ψαράδες. Μια συγκινητική περιπέτεια άλλαξε την αφιέρωσή του: μετά τον θάνατο της 14χρονης κόρης ενός ψαρά κατά τη διάρκεια μιας κακοκαιρίας, το ξωκλήσι ανακαινίστηκε και αφιερώθηκε στην Παναγία Παρθένα προς τιμήν της.

Η γιορτή «τση Πληθερής» συνεχίζει να αποτελεί ένα ζωντανό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Νάξου, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία στους τυχερούς που μπορούν να την βιώσουν από κοντά.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 1.444 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*