Νάξος: Κατά πλειοψηφία το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου εν μέσω «πυρών» από την αντιπολίτευση (video)

Newsroom
19/06/2024 11:29
 
 
 

 

Κατά πλειοψηφία, με τις ψήφους της παράταξης του δημάρχου, εγκρίθηκε το βράδυ της Δευτέρας από το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων το τεχνικό πρόγραμμα για το έτος 2024, ύψους 19 εκατ. ευρώ.

Κατά τη συζήτηση του θέματος, ασκήθηκε σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση που το χαρακτήρισε «χωρίς προοπτική και όραμα», επισημαίνοντας παράλληλα και το γεγονός ότι ήρθε για ψήφιση αφού έχει περάσει ο μισός χρόνος, τη στιγμή που θα έπρεπε τα έργα να έχουν ήδη υλοποιηθεί ή προχωρήσει, και τους επόμενους μήνες να συζητείται το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2025.

Να σημειωθεί ότι, παρά το γεγονός ότι είχαν κληθεί οι πρόεδροι των Κοινοτήτων, μόνο δύο από αυτούς έδωσαν το «παρών» στη συνεδρίαση: Ο πρόεδρος Σαγκρίου Στέλιος Σκορδιαλός και ο πρόεδρος Μονής Νίκος Μαγκανάρης.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Νίκος Βαθρακοκοίλης αναφέρθηκε, σε γενικές γραμμές, στα έργα που προβλέπει το Τεχνικό Πρόγραμμα και που έχουν προτείνει τα συμβούλια των Δημοτικών Κοινοτήτων. Όπως είπε, τα χρήματα προέρχονται από ίδιους πόρους, ΣΑΤΑ και χρηματοδοτούμενα προγράμματα. Τόνισε, επίσης, ότι τα έργα έχουν κατηγοριοποιηθεί, ενώ σε εξέλιξη είναι έργα όπως τσιμεντοστρώσεις, τοιχία αντιστήριξης, έργα σε κοιμητήρια και άλλα. Ακόμη, γνωστοποίησε ότι ολοκληρώνονται και οι μελέτες για τρεις νέους κόμβους που προγραμματίζεται να υλοποιηθούν.

Χατζηανδρέου: «Αντιαναπτυξιακό και χωρίς όραμα το Τεχνικό Πρόγραμμα»
Σκληρή κριτική για το Τεχνικό Πρόγραμμα και την καθυστέρηση να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, άσκησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Λεονάρδος Χατζηανδρέου.

«Συζητάμε ένα σημαντικό θέμα που αφορά στην προοπτική της Νάξου και των μικρών νησιών για το πώς θέλουμε να τα δούμε τα επόμενα χρόνια. Το Τεχνικό Πρόγραμμα θα έπρεπε να έχει ψηφιστεί από την 1η Ιανουαρίου 2024 και να έχει ξεκινήσει ήδη η υλοποίηση του. Έχουμε χάσει μισό χρόνο. Κανονικά σήμερα έπρεπε να συζητάμε απολογιστικά στοιχεία και να προετοιμάζουμε τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους» σημείωσε ο κ. Χατζηανδρέου και πρόσθεσε:

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα χωρίς προορισμό. Θα αρχίσει να υλοποιείται, πότε; Δεν έχουν συμπεριληφθεί τα πραγματικά προβλήματα που έχουν προτείνει οι κοινότητες από τον Ιανουάριο που σας είχαν καταθέσει τα τεχνικά τους προγράμματα. Δεν καλέσατε ποτέ εδώ τους προέδρους να συζητήσετε. Έχετε βάλει στο τεχνικό πρόγραμμα με 0,01 ευρώ έργα. Φωνάξατε τους προέδρους να τους εξηγήσετε; Να συμφωνήσετε για τις προτεραιότητες και να φτιάξετε ένα δίκαιο πρόγραμμα; Όχι γιατί προτιμάτε να τους έχετε δέσμιους και γι’ αυτό βάζετε 0,01 ευρώ. Τα μεγάλα έργα που δίνουν προοπτική, όπως για παράδειγμα η χωροθέτηση του λιμανιού, η τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού; Μπήκαν; Όχι. Υπάρχουν μεγάλα έργα που είναι αναγκαία για τον τόπο, να τα φέρετε για συζήτηση και να τα στηρίξουμε. Το Τεχνικό Πρόγραμμα που σήμερα ζητάτε να ψηφίσουμε έχει μόνο μικροεργάκια. Όλα αυτά, είναι κακός προγραμματισμός. Κανένα όραμα. Δεν έχουμε διεκδικητικό πρόγραμμα. Αν ήταν τελειωμένο το φράγμα θα είχαμε αποθηκευμένο νερό. Το καταψηφίζουμε, γιατί δεν έγινε με δημοκρατικές διαδικασίες και δεν δίνει θετική προοπτική στα νησιά του Δήμου μας. Δεν θέλουμε κανένας από τους προέδρους των Κοινοτήτων να είναι αντικείμενα εκβιασμού. Έχετε βάλει μηδενικά και καλά για να βάλετε μεθαύριο χρήματα. Θα έπρεπε ο κάθε κοινοτάρχης να ξέρει. Καταψηφίζουμε το τεχνικό πρόγραμμα ως αντιαναπτυξιακό που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών».

Γιάννης Κορρές: «Αυτό το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες»
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Κορρές, στην τοποθέτηση του, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι είναι πολιτικό το ζήτημα τόσο της υποστελέχωσης, όσο και της χρηματοδότησης των έργων.

«Για την αγροτική οδοποιΐα φτάσαμε Ιούλιο μήνα και δεν έχει γίνει τίποτα. Τι ζητάνε οι κοινότητες; Αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης. Εσείς τους βάζετε να πληρώνουν επιπλέον τέλη. Ζητάνε πόρους για πολιτισμό, αθλητισμό, παιδικές χαρές… Τα περισσότερα έργα που έχετε εντάξει στο Τεχνικό Πρόγραμμα, είναι συνεχιζόμενα. Βάζετε μηδενικούς κωδικούς έτσι απλά για να υπάρχουν. Τίποτα δεν έχει γίνει, ούτε καν υποδομές για το νερό. Για τις αθλητικές εγκαταστάσεις τα μεταφέρετε, για τα σχολεία δεν γίνονται και επίσης τα μεταφέρετε όπως και για την πολιτική προστασία. Για τον αγροτικό εξηλεκτρισμό δεν υπάρχει τίποτα. Θα πρέπει να συγκρουστείτε με αυτές τις πολιτικές. Θα πρέπει να έχει διέξοδο ο κόσμος σε αθλητισμό και πολιτισμό. Λέμε ότι αυτό το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες και για το λόγο αυτό το καταψηφίζουμε».

Δημήτρης Λιανός: «Το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι αναπτυξιακό»
Ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός υπερασπίστηκε το πρόγραμμα, επισημαίνοντας τη συνολική αξία των έργων που έχουν υλοποιηθεί κατά τη θητεία του, ενώ τόνισε τη σημασία της υδροδότησης για τους πολίτες.

Στην τοποθέτησή του σημείωσε: «Η δημοτική αρχή έχει φέρει στη Νάξο 70 εκατ. ευρώ. Τα έργα όλα έγιναν επί των ημερών μου. Λέτε ότι εμείς δεν κάναμε Τεχνικό Πρόγραμμα. Εσείς γιατί δεν κάνετε Τεχνικό Πρόγραμμα παρά έρχεστε εδώ υποκριτικά και ασκείτε κριτική; Η Νάξος ολόκληρη είναι ένα εργοτάξιο. Υπάρχουν βέβαια και καθυστερήσεις. Η αντιπολίτευση δεν έφερε καμιά πρόταση. Θέλουμε δεύτερο λιμάνι και έχουμε αναθέσει διαγωνισμό για χωροθέτηση. Κάνουμε Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια. Ασχολούμαστε με το νοσοκομείο, το έργο στο Αργοκοίλι, το δικαστικό μέγαρο. Γιατί άργησε το τεχνικό πρόγραμμα; Ξεχνάτε ότι έχουμε λειψυδρία; Βάλαμε ως προτεραιότητα την ανάγκη της κοινωνίας. Υπάρχουν προβλήματα. Για το θέμα της ύδρευσης υπάρχει σχέδιο. Κάναμε master plan, κάνουμε επαφές και θα γίνει ένα ενιαίο πρόγραμμα για το θέμα της επάρκειας του νερού που είναι προτεραιότητα για εμάς. Το θέμα του νερού είναι το πιο βασικό. Υπάρχει σχέδιο, master plan και θα το φέρουμε και θα είναι κοστολογημένο. Αν δε βρούμε χρηματοδότηση θα πάρουμε δάνειο. Πώς είναι δυνατόν να έχεις ψηφίσει όλα για τις αφαλατώσεις και να έρχεσαι σήμερα εδώ και να καταψηφίζεις; Καταψήφισαν το πρόγραμμα, δηλαδή ούτε αφαλατώσεις θέλουν ούτε τίποτα. Το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι αναπτυξιακό και όλοι μαζί θα πρέπει να συνδράμουμε για την υλοποίηση του. Καλώ όλους να το ψηφίσουν».

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 140 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*