Νάξος: Το πρόγραμμα καλοκαιρινής φύλαξης παιδιών (Ερωτήματα και προβληματισμοί)

Newsroom
28/06/2024 11:33
 
 
 

 

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ξεκίνησε ο ίδιος φέτος (μέχρι πέρυσι ήταν αρμοδιότητα της Κοινωφελούς Επιχείρησης, που απορρόφησε ο Δήμος) τη λειτουργία του προγράμματος καλοκαιρινής φύλαξης και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών. Το πρόγραμμα θα λειτουργούσε στη Χώρα και σε οποιαδήποτε άλλη Δημοτική Κοινότητα, με την προϋπόθεση ότι θα υποβληθεί επαρκής αριθμός αιτήσεων για τη συγκρότηση τμήματος παιδιών και επίσης ότι θα προσληφθεί ο αριθμός του προσωπικού που απαιτείται για την υλοποίηση του προγράμματος. Και οι δύο προϋποθέσεις έπρεπε να συντρέχουν.

Τα πιο πάνω έγραφε η ανακοίνωση του Δήμου στις 6 Ιουνίου, χωρίς να γίνεται λόγος για το ποιος είναι ο κατάλληλος αριθμός αιτήσεων για τη συγκρότηση τμήματος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με απόφαση του Δήμου που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, τη λειτουργία τμημάτων μόνο στη Χώρα, λόγω μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος από εκπαιδευτικούς.

Τα ερωτήματα είναι εύλογα και οι προβληματισμοί ανησυχητικοί:

1. Όταν λειτουργεί ένα τέτοιο πρόγραμμα με κοινωνικό στόχο και κοινωνική ευαισθησία και ενσυναίσθηση, εξυπηρετεί μια αναγκαιότητα για τους εργαζόμενους γονείς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Δεν θα έπρεπε, έτσι, να υπάρχουν οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Διαφορετικά, θα έπρεπε στην ανακοίνωση να αναφέρεται ότι «Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και οι γονείς ξεκινούν τη λειτουργία του προγράμματος καλοκαιρινής φύλαξης παιδιών με δημιουργική απασχόληση έτους 2024», που στην ουσία με την επιβολή 100 ευρώ συμμετοχής ανά παιδί (200 ευρώ για δύο παιδιά, δωρεάν για μια οικογένεια που έχει πάνω από δύο παιδιά), οι γονείς είναι… συν-διοργανωτές και συν-διαχειριστές του προγράμματος.

2. Τα σχολεία ήδη έπρεπε να είχε φροντίσει ο Δήμος να είναι επιλεγμένα βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων και ύπαρξης στοιχειώδους εκπαιδευτικού εξοπλισμού και υλικού, αλλά και συνθηκών υγιεινής. Ο καταμερισμός στα τμήματα να γίνει με οροφή τα 25 παιδιά και με βάση την ηλικία (π.χ. τμήμα από παιδιά 5 έως 8 ετών και τμήμα από παιδιά 9 έως 12 ετών) . Ο Δήμος στη συνέχεια θα εξασφάλιζε το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό για την ορθολογική λειτουργία των τμημάτων και μετά οι γονείς θα προέβαιναν στη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων και στην προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών και όχι να μπαίνουν στη διαδικασία να τρέχουν να βγάζουν δικαιολογητικά, άνευ αντικρίσματος.

3. Ακούγεται ως επιχείρημα ότι οι εκπαιδευτικοί δεν επιθυμούν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα γιατί προτιμούν να δουλέψουν στην εστίαση, σε καφετέριες κ.λπ. Και καλά κάνουν. Ποιο κίνητρο τους δίνεται να δουλέψουν σε ένα πρόγραμμα χωρίς οργάνωση, χωρίς τις επαρκείς, αυτονόητες και στοιχειώδεις συνθήκες εργασίας, με αυξημένο μάλιστα το αίσθημα της ανασφάλειας, λόγω του υπεύθυνου ρόλου τους χωρίς βοήθεια και χωρίς τη φυσική παρουσία υπευθύνου του προγράμματος, όταν η ανεξέλεγκτη ακρίβεια δημιουργεί συνεχώς την ανάγκη εύρεσης ικανών πηγών εσόδων;

4. Όσο υπήρχε η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση το πρόγραμμα «δούλευε», παρά τα όποια προβλήματα, και στη Χώρα και σε άλλες Δημοτικές Κοινότητες (Τρίποδες και Φιλώτι). Για πρώτη φορά φέτος, που το ανέλαβε ο Δήμος, θα λειτουργήσει μόνο σε δύο τμήματα, των 27 παιδιών στη Χώρα. Τυχαίο; Πίστευαν τόσο πολύ οι «υπεύθυνοι» στην επιτυχία του προγράμματος που αύξησαν και τη συμμετοχή από 50 σε 100 ευρώ! Και μη χειρότερα! Υποβλήθηκαν οι γονείς από τα χωριά στην ταλαιπωρία συγκέντρωσης των δικαιολογητικών …και τελικά τα τμήματα σε Φιλώτι και Τρίποδες δεν θα λειτουργήσουν!

Ένας γονέας που τα παιδιά του δεν έχουν νταντά ούτε ξυπνάνε το μεσημέρι.

(Τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας του καταγγέλλοντος είναι στη διάθεση του site).

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 606 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*