Guardians of Naxos: Απολογισμός θερινών δράσεων 2024

Newsroom.
03/07/2024 11:30
 
 
 

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του Εντατικού Προγράμματος Μικτής Κινητικότητας (BIP) «Καινοτόμα Μέσα για τον βιώσιμο τουρισμό, Guardians of Naxos» που έλαβαν χώρα στη Νάξο το διάστημα 10-16 Ιουνίου 2024.

Οι εργασίες κορυφώθηκαν με την κεντρική παρουσίαση που διεξήχθη το Σάββατο, 15 Ιουνίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νάξου – πρώην Σχολή Ουρσουλινών.

 Πιο συγκεκριμένα, μετά από έναν χρόνο ανάπτυξης, παρουσιάστηκε η πρώτη δωρεάν πεζοπορία επαυξημένης πραγματικότητας για τους επισκέπτες της Νάξου με τίτλο «Το μυστήριο του πειρατικού τάφου» με σκοπό να δημιουργηθεί το ενδιαφέρον για πρωτοβουλίες βιώσιμου τουρισμού που θα αφορούν το νησί.

Η πεζοπορία μεταφέρει τους επισκέπτες στα αιματοβαμμένα σοκάκια του Μπούργκου το έτος 1676 μ.Χ., όταν η Νάξος τρομοκρατήθηκε από τον πειρατή Hugues de Crevelier. Το αφηγηματικό μέρος της πεζοπορίας επιμελήθηκαν οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Χώρας Νάξου (υπεύθυνες καθηγήτριες: Ειρήνη Ζαζάνη και Ντιάνα Μουρεσάν) ενώ το τεχνικό μέρος σχεδιάστηκε από τους φοιτητές του Γερμανικού Πανεπιστημίου Darmstadt (h_da).

Αφού σάρωσαν τις τοποθεσίες, οι φοιτητές του γερμανικού Πανεπιστημίου τράβηξαν φωτογραφίες αναφοράς με ηθοποιούς, οι οποίες μετατράπηκαν στο στυλ γραφικής απεικόνισης που χρησιμοποιήθηκε για τους χαρακτήρες στις ιστορίες επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality – AR) με τη βοήθεια της γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης (generative AI).

Οι σχετικές εργασίες περιελάμβαναν, επίσης, την εκπαίδευση μοντέλων ΤΝ για την κατανόηση των προσώπων και των κοστουμιών των ηθοποιών. Στη συνέχεια, οι φοιτητές πρόσθεσαν τρισδιάστατα αντικείμενα, ηχογραφήσεις και μουσική στις σκηνές και δοκίμασαν τα διαδραστικά ταξίδια AR.

Επιπρόσθετα, στην κεντρική παρουσίαση των θερινών εργασιών, αναδείχθηκε η πρόοδος των εργασιών για τον υπό ανάπτυξη διαδικτυακό τόπο Guardians of Naxos, το περιεχόμενο του οποίου επιμελούνται οι φοιτητές του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ ο τεχνικός σχεδιασμός γίνεται από τους φοιτητές του Γερμανικού Πανεπιστημίου Darmstadt (h_da). Ο διαδικτυακός τόπος Guardians of Naxos δίνει έμφαση στο περιεχόμενο που δημιουργείται από τους χρήστες και παρουσιάζει μέρη πολιτιστικής και οικονομικής σημασίας.

Οι επισκέπτες θα ενημερώνονται για την πολιτιστική κληρονομιά και τα μοναδικά προϊόντα του νησιού που, στο πέρασμα των αιώνων, διαμόρφωσαν τα χαρακτηριστικά της Νάξου. Αναδεικνύονται σημεία οικονομικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος συνδεόμενα με τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη ενώ στόχος είναι ο δικτυακός τόπος να αποτελέσει εργαλείο της τοπικής κοινωνίας του νησιού.

Επίσης, παρουσιάστηκε από τον φοιτητή του Παντείου Πανεπιστημίου και σκηνοθέτη Ορέστη Ρούσκα το trailer από τη μικρού μήκους ταινίας ντοκιμαντέρ, με τίτλο: «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι». Τα γυρίσματα της μικρού μήκους ταινίας ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκαν στο νησί της Νάξου, στο πλαίσιο του εντατικού προγράμματος μικτής κινητικότητας (BIP – Blended Intensive Programme) με τίτλο “Production Intensive: Location-based Apps and Games – Media Innovation for Sustainable Tourism”.

 Το ντοκιμαντέρ αυτό αναμένεται να έχει διάρκεια περίπου 15 λεπτά και καταπιάνεται με τρεις ιστορίες, τριών ανθρώπων του νησιού, οι οποίοι με τον τρόπο ζωής τους, συνδυάζουν το τοπικό οικονομικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον προωθώντας την οπτική του βιώσιμου τουρισμού, που διαφοροποιείται σε σχέση με το κυρίαρχο μοντέλο του μαζικού τουρισμού. Οι άνθρωποι αυτοί, αγωνιούν, για το μέλλον του τόπου τους και μας εξηγούν τις επιπτώσεις που αρχίζουν σιγά-σιγά να γίνονται ολοένα και πιο ορατές λόγω του υπερτουρισμού. Τα γυρίσματα διήρκησαν τρεις μέρες και πραγματοποιήθηκαν, στο χωριό Μύλοι, στο Φιλότι και στο Γλινάδο.

Στόχος αυτού του μικρού μήκους ντοκιμαντέρ είναι να προωθηθεί ένα παράδειγμα διαφορετικού τρόπου ζωής και τουρισμού από αυτό που επικρατεί σήμερα, να αναδειχθούν ιστορίες ανθρώπων της Νάξου που θα παρέμεναν άγνωστες, καθώς και να ταξιδέψει η ταινία σε κινηματογραφικά φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Τέλος, οι φοιτητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσίασαν τα γυρίσματα από τις δραστηριότητές τους που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στη Νάξο ως μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας που εξετάζει πρακτικές για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού για το νησί καθώς και την υπό ανάπτυξη τεχνολογική εφαρμογή Ευβουλεύς (Eubuleus).

Ο Ευβουλεύς (Eubuleus) είναι ένας διαλογικός πράκτορας (conversational agent) που αναπτύχθηκε για να προσφέρει πληροφορίες στους χρήστες της εφαρμογής. Καθώς οι επισκέπτες περιηγούνται στο νησί, θα τους ενημερώνει όταν βρίσκονται σε σημεία που μπορούν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες, όπως χώρους πολιτισμικής σημασίας, τοπικές επιχειρήσεις κλπ.

Βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence) και μπορεί να αναγνωρίσει τη φωνή και την πρόθεσή τους, καθώς και να συζητήσει μαζί τους σχετικά με τα σημεία ενδιαφέροντος. Ο Ευβουλεύς δημιουργήθηκε από ομάδα φοιτητών με επικεφαλής τον Λάζαρο Ραφαήλ Κουζέλη, διδακτορικό φοιτητή του Media Arts and Design Lab του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το καλοκαίρι του 2024 σηματοδότησε την τρίτη επίσκεψη του προγράμματος στο νησί σε διάστημα ενός έτους, ενώ το εγχείρημα Guardians of Naxos θα συνεχιστεί μέσω των ακαδημαϊκών μαθημάτων και στο επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2024-2025.

Το εγχείρημα Guardians of Naxos αποτελεί μέρος του εντατικού προγράμματος μικτής κινητικότητας (BIP – Blended Intensive Programme) και των ακαδημαϊκών μαθημάτων με τίτλο “Production Intensive: Location-based Apps and Games – Media Innovation for Sustainable Tourism”.

Το πρόγραμμα αυτό διοργανώνεται με τη συνεργασία τριών Πανεπιστημίων από την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Κύπρο:
* του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών (τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Καθηγητής Νίκος Λέανδρος και Δρ Παναγιώτης Κάπος)
* του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών Darmstadt (h_da) (τμήμα Επικοινωνίας, Καθηγητής Georg Struck και Καθηγητής Claudius Coenen)
* του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Επίκουρος Καθηγητής Δώρος Πολυδώρου)

Περισσότερες πληροφορίες για το εγχείρημα Guardians of Naxos και το εντατικό πρόγραμμα μικτής κινητικότητας (BIP – Blended Intensive Programme) με τίτλο “Production Intensive: Location-based Apps and Games – Media Innovation for Sustainable Tourism”

Τα κυκλαδίτικα νησιά βρίσκονται σε μια καμπή της ιστορίας τους. Σε λιγότερο από  15 χρόνια, η σημαντική αύξηση του μαζικού τουρισμού έχει μεταμορφώσει δραματικά τις νησιωτικές κοινωνίες ενώ υπάρχει αυξανόμενη συναίνεση ότι η τρέχουσα πορεία θα προκαλέσει μη αναστρέψιμη καταστροφή των τοπικών πόρων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, αν δεν ελεγχθεί.

Η Νάξος, με τα μαγευτικά τοπία, τα αρχαία ερείπια και τις ζωντανές παραδόσεις της, αποτελεί μικρόκοσμο αυτού του παγκόσμιου διλήμματος. Καθώς οι αριθμοί του τουρισμού αυξάνονται, το νησί βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, παλεύοντας με την πρόκληση της διατήρησης της ταυτότητας και της ακεραιότητάς του εν μέσω των πιέσεων της μαζικής επισκεψιμότητας.

Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, το κοινό ερευνητικό έργο «Καινοτόμα Μέσα για τον βιώσιμο τουρισμό» διερεύνησε το ερώτημα κατά πόσον η καινοτόμος χρήση των αναδυόμενων τεχνολογιών των μέσων ενημέρωσης μπορεί να βοηθήσει τις κοινότητες να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα αειφορίας με νέους τρόπους.

Επιπλέον, δημιούργησε εφαρμογές που επιδιώκουμε να γίνουν κτήμα και να αξιοποιηθούν από την κοινωνία της Νάξου.

Το καινοτόμο μάθημα «Καινοτόμα Μέσα για τον Βιώσιμο Τουρισμό» (πλήρης τίτλος Production Intensive: Location-based Apps and Games – Media Innovation for Sustainable Tourism) που αναπτύχθηκε από τους καθηγητές Georg Struck, Νίκο Λέανδρο και τον Δρ. Παναγιώτη Κάπο παρέχει στους φοιτητές την ευκαιρία να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία στα μέσα ενημέρωσης σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό, διεθνές εργασιακό περιβάλλον αναπτύσσοντας καινοτόμα προϊόντα μέσων ενημέρωσης για τον βιώσιμο τουρισμό (location-based game, περιηγήσεις εικονικής πραγματικότητας, ψηφιακή αφήγηση, πλατφόρμα παρουσίασης σημείων πολιτιστικού και οικονομικού ενδιαφέροντος που σχετίζονται με την ατζέντα του βιώσιμου τουρισμού κ.ά.).

Μετά από εκτεταμένη έρευνα και συνεντεύξεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς και με την υποστήριξη των κοινοτήτων της Νάξου, η ερευνητική κοινοπραξία των τριών Πανεπιστημίων ανέπτυξε το σχέδιο για πρωτοβουλίες καινοτόμων μέσων ενημέρωσης που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη δημιουργία συναισθηματικής σύνδεσης των τουριστών-επισκεπτών με τους φυσικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς πόρους του νησιού της Νάξου.

Στο επίκεντρο των «Φρουρών της Νάξου – Guardians of Naxos» βρίσκεται η δέσμευση για βιωσιμότητα και ενδυνάμωση της κοινότητας. Μέσω της συναρπαστικής αφήγησης και της τεχνολογίας, στοχεύουμε να προσφέρουμε στους τουρίστες-επισκέπτες μια βαθύτερη σύνδεση με τη Νάξο, τους ανθρώπους της και το ιστορικό παρελθόν της. Με την απόπειρα να ξεφύγουν από την πεπατημένη και να υποστηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις και τους ανθρώπους που παράγουν τα ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα του νησιού, οι τουρίστες-επισκέπτες μπορούν να «συν- διαμορφώσουν» το μέλλον της Νάξου, διασφαλίζοντας ότι η ομορφιά και η ζωτικότητά της θα διαρκέσει για τις επόμενες γενιές.

Τα μέλη μας προέρχονται από πολλούς ακαδημαϊκούς τομείς. Από τις εφαρμοσμένες επιστήμες και πεδία όπως η ανάπτυξη ιστοσελίδων και η κινηματογραφική παραγωγή μέχρι την αφήγηση ιστοριών και την ανάπτυξη εφαρμογών, από την ανάπτυξη παιχνιδιών και την παραγωγή ήχου και μουσικής μέχρι τις πιο παραδοσιακές ακαδημαϊκές δραστηριότητες, όπως την ανθρωπολογία, την οικονομία, την κοινωνιολογία, την επικοινωνία και τις επιχειρήσεις των Μέσων.

Αυτό το ποικίλο σύνολο δεξιοτήτων αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ομάδας Guardians of Naxos, εξασφαλίζοντας μια πολυδιάστατη και εμπλουτισμένη εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες. Μέσω αυτής της σύνθεσης, το εγχείρημα Guardians of Naxos αναδεικνύεται σε μια ολιστική και διαδραστική πλατφόρμα, προσφέροντας στην τοπική κοινωνία καινοτόμα μιντιακά εργαλεία και στους ταξιδιώτες-επισκέπτες ένα παράθυρο στην ψυχή της Νάξου, προασπίζοντας τις αρχές της βιωσιμότητας και ενεργούς συμμετοχής της κοινότητας.

Όμως, το Guardians of Naxos είναι κάτι περισσότερο από μια απλή ψηφιακή πλατφόρμα – είναι μια απόδειξη της δύναμης της συλλογικής δράσης και της διεπιστημονικής συνεργασίας. Το έργο ενσαρκώνει μια ολιστική προσέγγιση της βιώσιμης ανάπτυξης που ενσωματώνει κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές πτυχές.

Πιστεύουμε στις μετασχηματιστικές δυνατότητες των καινοτόμων μέσων ενημέρωσης και επικοινωνίας για την ανάταση των κοινοτήτων, τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη διαφύλαξη του τοπικού περιβάλλοντος για τις μελλοντικές γενιές.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι

Μικρού μήκους ντοκιμαντέρ
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Ορέστης Ρούσκας (φοιτητής Παντείου),

Κινηματογράφηση: Αιμίλιος Βελία – Γιάννης Καραλιάς,

Ήχος: Γιώργος Σαραντινός, Σεναριακή

Επιμέλεια: Georg Struck.

Εμφανίζονται: Γαβριήλ Κονδύλης, Κωνσταντίνος Μακρυδημήτρης,
Νικόλας Μουστάκης

και οι μουσικοί: Ψαρροστέφανος (Φιλότι), Νίκος Μουστάκης.

Η ταινία βρίσκεται στην φάση του post-production και αναμένεται να είναι έτοιμη
προς τα τέλη του 2024

Το μυστήριο του πειρατικού τάφου (trailer – ελληνική έκδοση)

How to tell stories for The Guardians of Naxos – The Lover’s Hike – Greek version

Κινηματογραφική εκδοχή μιας ακόμα πεζοπορίας που ονομάζεται “The Lover’s
Hike” και είναι διαθέσιμη στα ελληνικά:

Το “The Lover’s Hike” σχεδιάστηκε από μαθητές και καθηγητές του Λυκείου Τραγαίας Νάξου και μεταφέρει τους επισκέπτες πάλι στο έτος 1676. Ακολουθώντας τα χνάρια του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας της Νάξου, του Τζαμπατή Μπαρότζη και της Αννούσας Κόκκου, η κινηματογραφημένη πεζοπορία, που πρόκειται να αναπτυχθεί σε ξενάγηση επαυξημένης πραγματικότητας, επιδεικνύει επίσης έναν αγωγό αφήγησης ιστοριών δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές των σχολείων της Νάξου να συνεισφέρουν ιστορίες στο εγχείρημα Guardians of Naxos.

The Guardians of Naxos (2024) – Making off video

Το Guardians of Naxos (making off) είναι ένα σύντομο βίντεο που περιγράφει τις δραστηριότητες που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας στη Νάξο τον Ιούνιο του 2024. Το ταξίδι αυτό αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας που εξετάζει πρακτικές για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού για το νησί.

Η κάλυψη των δράσεων του προγράμματος Guardians of Naxos (καλοκαίρι 2024) στα τοπικά Μέσα

Naxos Times

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 137 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*