Κίνημα «Σώστε τις παραλίες της Νάξου»: Δράση ενημέρωσης στο Αλυκό

Newsroom
07/07/2024 23:06
 
 
 

 

Η σημερινή δράση του Κινήματος «Σώστε τις παραλίες της Νάξου» στο Αλυκό ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, 30 μέλη του Κινήματος ενημέρωσαν περίπου 100 οδηγούς αυτοκινήτων και γουρούνων που εισέρχονταν στην περιοχή.

Σημεία ενημέρωσης

Κατά τη διάρκεια της δράσης, τα μέλη του Κινήματος επικεντρώθηκαν στα εξής σημεία ενημέρωσης:

Οικολογική σημασία του Αλυκού:
– Το Αλυκό είναι ένας οικοτόπος εξαιρετικής σημασίας, με απειλούμενο κεδροδάσος και απάτητες παραλίες.

Παράνομες καταπατήσεις:
– Η περιοχή έχει καταπατηθεί εδώ και δεκαετίες, με παράνομα χτίσματα και εργοταξιακούς δρόμους. Αργότερα διανοίχθηκαν και άλλοι παράνομοι χωματόδρομοι και ξέφωτα, καταστρέφοντας το δάσος και τις αμμουδιές. Προστέθηκαν επίσης κάδοι και χημικές τουαλέτες.

Σημείο τερματισμού κοινοτικού δρόμου:
– Στη διασταύρωση προς Πυργάκι τελειώνει ο κοινοτικός δρόμος, στο σημείο όπου βρίσκονται οι ταμπέλες και τα τοιχία.

Απειλή από στάθμευση οχημάτων:
– Η κύρια απειλή για την περιοχή είναι η στάθμευση αυτοκινήτων, γουρούνων, μοτοσυκλετών και αυτοκινούμενων μέσα στο δάσος και πάνω στην παραλία. Το Κίνημα παρακάλεσε τους οδηγούς  να μη βγαίνουν από την άσφαλτο αν επιλέξουν να σταθμεύσουν στο Αλυκό.

Αναστήλωση πινακίδας

Με την ευκαιρία της δράσης, τα μέλη του Κινήματος επανατοποθέτησαν την αλλοιωμένη από τον ήλιο πινακίδα του Υπουργείου «Γεωργίας», την οποία βρήκαν κατά τη διάρκεια καθαρισμού του δάσους.

Επόμενες Δράσεις

Το Κίνημα ανακοινώνει την επόμενη συνάντησή του την Κυριακή 14 Ιουλίου στις 7 μ.μ. στο επιτόπιο θεατράκι μπροστά στη Μητρόπολη στη Χώρα. Εκεί θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν οι επόμενες δράσεις. Οι προτάσεις και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κατά τις συναντήσεις και όχι μέσω της διαδικτυακής ομάδας.

Το Κίνημα καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να διαβάσουν την αναφορά για τον «καθαρισμό» των παραλιών από το Δήμο και να συμμετάσχουν στη συλλογή υπογραφών που θα ξεκινήσει σύντομα για το θέμα αυτό.

Η ανάρτηση του Κινήματος «Σώστε τις παραλίες της Νάξου» για το θέμα:

Η σημερινή δράση στο Αλυκό τελείωσε. Ήμασταν 30 άτομα από τις 9 ως τις 12 το πρωί και ενημερώσαμε γύρω στους 100 οδηγούς αυτοκινήτων και γουρούνων στην είσοδο του Αλυκού.
Αυτά ήταν τα σημεία ενημέρωσης:
Το Αλυκό είναι οικότοπος εξαιρετικής σημασίας με απειλούμενο κεδροδάσος και απάτητες παραλίες.
Καταπατήθηκε πριν δεκαετίες και από τότε υπάρχουν παράνομα χτίσματα και ο εργοταξιακός δρόμος γι αυτά. Αργότερα διανοίχθηκαν και άλλοι παράνομοι χωματόδρομοι και ξέφωτα, πληγώνοντας το δάσος και τις αμμουδιές ανεπανόρθωτα. Προστέθηκαν κάδοι και χημικές τουαλέτες.
Στη διασταύρωση προς Πυργάκι τελειώνει ο κοινοτικός δρόμος, εκεί ακριβώς που είναι οι ταμπέλες και τα τοιχία.


Κύρια απειλή της περιοχής αυτή τη στιγμή είναι η στάθμευση αυτοκινήτων, γουρούνων, μοτοσυκλετών και αυτοκινούμενων μέσα στο δάσος και πάνω στην παραλία.
Παρακαλέσαμε τους οδηγούς, αν παρόλα αυτά διαλέξουν να σταθμεύσουν στο Αλυκό να μη βγουν από την άσφαλτο.
Με την ευκαιρία επανατοποθετήσαμε την αλλοιώμενη από τις δεκαετίες έκθεσης στον ήλιο πινακίδα του Υπουργείου “Γεωργίας” που βρήκαμε κατά τη διάρκεια καθαρισμού του δάσους, που πραγματοποιήσαμε.
Την επόμενη Κυριακή, 14 Ιουλίου στις 7μμ θα ξαναβρεθούμε στη Χώρα στο επιτόπιο θεατράκι μπροστά στη Μητρόπολη για να συζητήσουμε και αποφασίσουμε τις επόμενες δράσεις. Εκεί γίνονται οι προτάσεις και αποφάσεις και όχι στην ιντερνετική ομάδα εδώ.
Ως τότε διαβάστε την αναφορά μας για τον “καθαρισμό” των παραλιών από το Δήμο. Σε λίγο θα ξεκινήσουμε με τη συλλογή υπογραφών γι αυτό το θέμα.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

(Visited 1.002 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*