Οι εθελοντές ομορφαίνουν τη Νάξο!

Collage ethelontes
admin
31/03/2017 20:10
 
 
 

(free press | my naxos, Τεύχος: 24)

Τι είναι εθελοντισμός; Ποια τα οφέλη του; Τι σημαίνει για σένα να είσαι εθελοντής; Πώς νιώθεις όταν προσφέρεις ανιδιοτελώς;

Ερωτήματα που βρίσκουν απαντήσεις μέσα από ανθρώπους που έχουν δώσει πολλά στην κοινωνία της Νάξου και αφιερώνουν σημαντικό μέρος της ζωής τους για το “κοινό καλό”, χωρίς να ζητούν ανταλλάγματα. Δίνουν, χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής, βιώνουν τα θετικά συναισθήματα που κουβαλάει η έννοια “προσφέρω” και νοιώθουν ότι ολοκληρώνονται εσωτερικά ως άνθρωποι…

Κατερίνα Σιδερή: Ένας ανεκτίμητος θησαυρός!

Katerina sideri 4

Η αλήθεια είναι ότι είμαστε τυχεροί σε αυτό το νησί που έχουμε μια «Κατερίνα Σιδερή». Είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από σχεδόν κάθε επιτυχημένη εκδήλωση και μετράει πολλά χρόνια εθελοντισμού σε διάφορους τομείς, αλλά κυρίως στην ανάδειξη του πολιτισμού και της παράδοσης της Νάξου, μέσα από διάφορες δράσεις. Τα τελευταία χρόνια είναι μέλος του Δ.Σ. του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ και αποτελεί μία από τις “ψυχές” σε όλες σχεδόν τις εκδηλώσεις, με εκατοντάδες ώρες εθελοντικής εργασίας και δράσης. Η Κατερίνα είναι ανεκτίμητη!

Τι σημαίνει “εθελοντής” για την Κατερίνα;
“Για μένα εθελοντής είναι αυτός που έχει ανάγκη για δράση. Που αγαπάει και φροντίζει όσα τον περιβάλλουν, ανθρώπους και φύση”. Αυτό που την έκανε να γίνει εθελόντρια δεν είναι «κάτι συγκεκριμένο» αλλά ήρθε «ασυναίσθητα» αφού θεωρεί ότι είναι «ένα μέρος της καθημερινότητας». Απλή και σεμνή όπως πάντα η Κατερίνα, δεν θεωρεί ότι με την πολυποίκιλη δράση της προσφέρει κάποιο «έργο» και απλά σημειώνει ότι αξιοποιεί όσο μπορεί καλύτερα τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο της, ασχολούμενη με πράγματα που την ευχαριστούν και … “Αν το αποτέλεσμα μπορεί να βοηθήσει το γενικό σύνολο, αυτό θα είναι «ευχής έργο»”.

Είναι ικανοποιημένη από τη συμμετοχή στον εθελοντισμό στη Νάξο;
“Η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια ήταν και εξακολουθούν να είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπτυγμένα στο νησί μας. Είμαστε άνθρωποι με φιλότιμο και καλή καρδιά. Ίσως κάποιες φορές μας λείπει το κίνητρο, η παρότρυνση που θα ενεργοποιήσει το μηχανισμό του εθελοντισμού μέσα μας. Κάποιοι προτιμούν να δρουν «αθόρυβα»… Αν κρίνουμε πάντως από τους ενεργούς συλλόγους, πολιτιστικούς, αθλητικούς, γονέων και κηδεμόνων, αιμοδοσίας, φιλοζωικούς, κ.λπ., αλλά και από τις ατομικές ενέργειες πολλών συμπατριωτών μας, είμαστε σε πολύ καλό δρόμο»…

Ποιο είναι το μήνυμά της;
«Προσφέρω δεν σημαίνει ότι κάνω χάρη σε κάποιον άλλο. Τα οφέλη που «εισπράττω» εγώ είναι πολύ περισσότερα. Και φυσικά δεν αναφέρομαι σε οφέλη οικονομικά ή καταξίωσης αλλά σε αμέριστη χαρά, ικανοποίηση, γνώση, εμπειρία και πολλά άλλα ακόμη όμορφα συναισθήματα. Ο ενεργός πολίτης είναι ο ζωντανός πολίτης. Ως πολίτης, ως μητέρα και ως γιαγιά, επιθυμία μου είναι η δημιουργία ενός πιο όμορφου κόσμου. Με μικρές, ακόμη και ασήμαντες δράσεις, πιστεύω ότι μπορούν να προσφερθούν χαρούμενες στιγμές, να υπάρξει ευαισθητοποίηση, προβληματισμός, ενεργοποίηση».

Γιάννης Ορφανός: Ο «φύλακας άγγελος» της άγριας ζωής στη Νάξο

Orfanos 1

Ο Γιάννης Ορφανός είναι ο Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, γνωστός όχι μόνο στη Νάξο αλλά και στο πανελλήνιο για το μεγάλο έργο που προσφέρει στην προστασία της άγριας ζωής στο νησί. Ο Γιάννης, ακούραστος πάντα, είναι κάθε στιγμή στις επάλξεις για να σώσει μια γερακίνα, μια χελώνα, να διώξει τα σκουπίδια από την Αλυκή και να προστατεύσει ανυπεράσπιστες άγριες υπάρξεις. Δίπλα του έχει καλούς συνεργάτες από το Σύλλογο, δεν έχει όμως ουσιαστική βοήθεια και συμπαράσταση από τους αρμόδιους φορείς. Η αλήθεια είναι ότι έχει μεγάλη δύναμη ψυχής και το πάθος του για την προστασία ανυπεράσπιστων άγριων ψυχών τον έχει γεμίσει δύναμη, με αποτέλεσμα να έχει καταφέρει πολλά που φάνταζαν ίσως και αδύνατα να πραγματοποιηθούν!

Για το Γιάννη, εθελοντής είναι «αυτός που προσφέρει ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες του και ουσιαστικά αναπληρώνει την αδυναμία – απουσία του κράτους. Είναι κυρίως ο ενεργός πολίτης, ο πολίτης που νοιάζεται και αγωνίζεται για αυτά που συμβαίνουν γύρω του». Ωστόσο αυτό που παρακίνησε τον ίδιο να προσφέρει την εθελοντική του εργασία είναι η διαπίστωση της αδιαφορίας των αρμόδιων αρχών για τα ολοένα αυξανόμενα περιστατικά θανάτωσης και τραυματισμού των άγριων ζώων (θαλάσσιων χελωνών, πτηνών κ.λπ.). «Αποφάσισα να βοηθήσω στη μείωση αυτού του φαινομένου» σημειώνει και συμπληρώνει ότι «υπάρχουν πολλές δυσκολίες, αλλά όταν πραγματικά θέλεις να προσφέρεις, στο αντικείμενο που αγαπάς, τότε οι “δυσκολίες” είναι απλώς μια δικαιολογία».
Τα συναισθήματα του είναι ανάμεικτα για το έργο που προσφέρει… «αφενός λύπη και αγανάκτηση όταν βρεθεί μπροστά από ένα χτυπημένο ή νεκρό ζώο, αφετέρου χαρά και ενθουσιασμός όταν τελικά θεραπευτεί και επιστρέψει ελεύθερο στο φυσικό του περιβάλλον».
Σε ότι αφορά τη συμμετοχή στον εθελοντισμό στη Νάξο, δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένος από το βαθμό συμμετοχής σε περιβαλλοντικά ζητήματα «αφού υπάρχει ακόμα μεγάλος αριθμός ευαισθητοποιημένων συμπολιτών μας που μπορούν και πρέπει να βοηθήσουν».

Ποιο είναι το μήνυμα του;
«Πέρα από τη προσωπική μας ευαισθησία για το φυσικό περιβάλλον και την άγρια ζωή, πρέπει να γίνει αντιληπτό σε όλους ότι δεν νοείται ανάπτυξη στο νησί μας χωρίς τη διατήρηση της φυσικής ομορφιάς και της πανίδας του. Οι πολίτες δεν θα πρέπει να διστάζουν να καταγγέλλουν περιστατικά λαθροθηρίας, παράνομης αλιείας και οικολογικής καταστροφής. Ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου θα είναι παρών όπου κληθεί. Ο Σύλλογός μας όμως χρειάζεται τη βοήθεια όλων όσων αγαπούν τη φύση, τους οποίους και καλούμε να συμμετάσχουν για να βοηθήσουν στη διάσωση της μοναδικής άγριας ζωής της Νάξου».

Κυριάκος Κουκάς: Αν έχεις θετικά συναισθήματα …όλα γίνονται

koukas 2

Πώς ένας μοτοσικλετιστής με μεράκι για τον αθλητισμό κατάφερε μέσα σε λίγο χρόνο να διεισδύσει στην κοινωνία και να είναι ένας από τους ανθρώπους που διέδωσαν στο νησί της ιδέα: «BE MY HERO»;
Κι όμως, ο Κυριάκος Κουκάς που τα τελευταία οκτώμισι χρόνια ζει στη Νάξο με την οικογένεια του, μπόρεσε να τα συνδυάσει όλα μαζί, ορμώμενος από τα θετικά του συναισθήματα! Λάτρης των κοινωνικών δράσεων, δηλώνει ότι η Νάξος του διεγείρει αυτά τα συναισθήματα ακόμα περισσότερο. Το όνειρο του είναι «τα παιδιά μας να βρουν ένα αύριο καλύτερο από αυτό που εμείς οι ίδιοι επιτρέψαμε να γίνει το «σήμερα». Ο Κυριάκος είναι ο πρόεδρος της Λέσχης Μοτοσικλετιστών Νάξου και μαζί με την «παρέα της Λέσχης» προσπάθησαν και κατάφεραν να μας μάθουν τι σημαίνει η δωρεά μυελού των οστών. Χρειάστηκαν πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας για να γίνει αυτό, αλλά το αποτέλεσμα τους δικαιώνει αφού οι εθελοντές δότες μυελού των οστών στο νησί είναι πλέον δεκάδες…

Τι σημαίνει “εθελοντής” για τον Κυριάκο;
«Το να γίνεις εθελοντής είναι μια πολύ προσωπική απόφαση, που έχει να κάνει με το γεγονός να θέλεις να προσφέρεις στον τομέα που εσύ επέλεξες ότι αξίζει. Εθελοντής είσαι εάν η ζωή σε έχει αγγίξει πραγματικά και το συναίσθημα είναι μέσα στις αρχές σου». Αυτό που τον ώθησε να γίνει εθελοντής ήταν …«οι ενοχές. Και δεν είναι καθόλου δύσκολο όταν το νιώθεις αληθινά». Ωστόσο, αυτό που υπογραμμίζει είναι ότι «η μόνη λεπτή ισορροπία που θα πρέπει να κρατήσεις, είναι να μην αφήσεις τα πάντα για να γίνεις εθελοντής».
Για το “έργο” που προσφέρει νιώθει πανέμορφα, αν και παλεύει καθημερινά με τον εαυτό του για πολλά πράγματα που πρέπει να δεχθεί και να επαναπροσδιορίσει στις σχέσεις των συνανθρώπων μας. Ο φορέας που δίνει δύναμη στον Κυριάκο ονομάζεται “ΛΕΜΟΝ” που… «έχει υπέροχους και αληθινούς ανθρώπους με έντονες προσωπικότητες».
«Εάν ήθελα να περάσω ένα μήνυμα στους αναγνώστες, θα έλεγα ότι …η ζωή είναι ένα παιχνίδι. Μη μένεις θεατής. Παίξε μπάλα και συ… Προσπάθησε να σκοράρεις, ακόμα κι αν είσαι τερματοφύλακας».

Γιώργος Κατσικόπουλος και Μαρία Γκίκα: Δυο αγκαλιές απέραντης αγάπης για τα ζώα

gika 2

Ο Γιώργος Κατσικόπουλος και η Μαρία Γκίκα είναι δύο από τους εθελοντές της Φιλοζωικής Νάξου, η οποία έχει καταφέρει πάρα πολλά στην προστασία των αδέσποτων και όχι μόνο ζώων, αν και παλεύει με λιγοστά μέσα και χωρίς τη συμπαράσταση των αρμόδιων αρχών. Έχουν καταφέρει η Νάξος να θυμίζει μια πρωτεύουσα της Βόρειας Ευρώπης αφού δεν συναντά κανείς αδέσποτα στο δρόμο.
Η Μαρία, εδώ και 14 χρόνια, έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής της στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων (οικόσιτων, άγριων και παραγωγής) συμμετέχοντας σε διάφορες ομάδες. Η αγάπη της για τα ζώα είναι απέραντη και η αγκαλιά της λες και τα χωράει όλα μέσα της…
Ο Γιώργος είναι επίσης λάτρης των ζώων και η ευαισθησία του τον οδήγησε στη Φιλοζωική για να στηρίξει “μια ντουζίνα γυναικών” που πάλευαν με όλες τους τις δυνάμεις για τα αδέσποτα.

Τι σημαίνει “εθελοντής” για τη Μαρία και το Γιώργο;

“Εθελοντής είσαι από τη στιγμή της γέννησής σου, αρκεί να μη χάσεις το δρόμο στην πορεία” μας λέει η Μαρία Γκίκα, η οποία θεωρεί ότι οι δικές της μικρές κινήσεις συμπληρώνουν ένα μεγάλο πάζλ στον κόσμο του εθελοντισμού… “Το έργο μου ελπίζω να αφυπνίσει κάποια στιγμή τη δράση όλων για μία καλύτερη μεταχείριση των ζώων συντροφιάς και παραγωγής. Ένας-ένας και όλοι μαζί μπορούμε να μη βασανίζουμε, να μην εκμεταλλευόμαστε και να μη χρησιμοποιούμε ανυπεράσπιστα ζώα για το δικό μας όφελος. Θα πρέπει να ανακαλύψουμε το σεβασμό για κάθε μορφή ζωής στη γη, μικρή και μεγάλη”.
Για το Γιώργο, εθελοντισμός είναι «να αφιερώνεις προσωπικό χρόνο και ενέργεια σε δραστηριότητες για ένα σκοπό που θεωρείς σημαντικό, χωρίς να περιμένεις ανταπόδοση». Ωστόσο, όπως αναφέρει, στη Φιλοζωική Νάξου υπάρχει ανταμοιβή και δεν είναι άλλη από την «επίθεση αγάπης» που δέχεσαι από σκυλιά κάθε λογής, όταν επισκέπτεσαι το χώρο φιλοξενίας τους. «Είναι η εξέλιξη ενός ζωντανού που γνώρισες τρομαγμένο να κρύβεται και μέρα με τη μέρα, όταν το πλησιάζεις, γίνεται ένα «άλλο» πλάσμα που τρέχει όλο χαρά προς το μέρος σου».

katsikopoulos 1

Τι μας είπαν η Μαρία και ο Γιώργος για τη Φιλοζωική Νάξου;
Όπως λέει η Μαρία Γκίκα, η Φιλοζωική Νάξου είναι “παράδειγμα προς μίμηση για πολλές οργανώσεις στην Ελλάδα. Ανύπαρκτος εσωτερικός ανταγωνισμός, πλήρης αφιέρωση των μελών στο έργο, εύκολη ένταξη των νέων εθελοντών στην ομάδα… Παρεΐστικη διάθεση και πάθος για το έργο που έχουν αναλάβει”.
Η Φιλοζωική Νάξου δεν έχει κανέναν πόρο πέρα από τις δωρεές φιλόζωων και τα έσοδα από εκδηλώσεις όπως bazaar κ.λπ. που διοργανώνει, υπογραμμίζει ο Γιώργος Κατσικόπουλος, ο οποίος νιώθει ότι είναι λίγα αυτά που προσφέρει σε συνάρτηση με τις ανάγκες του Σωματείου, οι οποίες κάθε χρόνο μεγεθύνονται λόγω της άσχημης οικονομικής συγκυρίας, αλλά και της νοοτροπίας των περισσότερων που ακόμη αδιαφορούν για τα ζώα.

Είναι ικανοποιημένος ο Γιώργος από τη συμμετοχή στον εθελοντισμό στη Νάξο;
«Δυστυχώς, η πλήρης αδιαφορία για οτιδήποτε δεν είναι «εγώ» ή «δικό μου» είναι έκδηλη παντού γύρω μας» σημειώνει απογοητευμένος για την πολύ μικρή συμμετοχή εθελοντών για την προστασία των ζώων. «Σε ένα νησί με 21.143 κατοίκους, για τη Φιλοζωική Νάξου δραστηριοποιούνται ενεργά περίπου 10-12 άτομα ενώ παρόμοια εικόνα συναντάμε και σε άλλες εθελοντικές ομάδες του νησιού … υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι την «ικανοποιητική» εθελοντική δραστηριότητα».

Ποιο είναι το μήνυμα της Μαρίας;
Στο μήνυμα που μας μετέφερε η Μαρία υπογραμμίζεται η ανάγκη ευαισθητοποίησης εθελοντών «όλων των ειδικοτήτων». «Αν αγαπάτε τα ζώα θα έχετε επαφή φροντίζοντας ενήλικα και μωρά που αναζητούν το χάδι και την αγάπη σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να δουλέψετε από το σπίτι σας μέσω ίντερνετ… να μαζέψετε χρήματα με όποιον τρόπο μπορείτε, να βοηθήσετε σε μία μεταφορά, να δημιουργήσετε μικρές ομάδες στην περιοχή σας… να βοηθήσετε στην αποθεραπεία ζώων στον κτηνίατρο κι ακόμα να χρησιμοποιήσετε ό,τι ταλέντο έχετε για να μας βοηθήσετε”!

“Έλα κι εσύ”

Σε κάθε κοινωνία σίγουρα υπάρχουν αρκετοί ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι οι οποίοι παλεύουν για το κοινό καλό. Και στη Νάξο εκτός από τα παραπάνω πρόσωπα και φορείς, σίγουρα υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που προσφέρουν χωρίς ανταλλάγματα σε διάφορους τομείς…
O εθελοντισμός είναι πάντα θέμα επιλογής, φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, ενδυναμώνει και δίνει νέο περιεχόμενο στη ζωή μας. Ενισχύει την απόκτηση κοινωνικών, επικοινωνιακών και άλλων δεξιοτήτων και αναπτύσσει νέες ικανότητες. Ο εθελοντισμός ωφελεί την κοινωνία και τον εθελοντή, προάγει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα, σέβεται την αξιοπρέπεια και τον πολιτισμό. Έλα κι εσύ …μπορείς!

Πόπη Αλιμπέρτη

(Visited 267 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*