ΥΠΑ: Σε εξέλιξη μέτρα αναβάθμισης του αεροδρομίου Νάξου και η τεχνική μελέτη για το νέο αεροσταθμό

Newsroom
22/07/2024 22:20
 
 
 

 

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοίνωσε την υλοποίηση σημαντικών έργων αναβάθμισης του Κρατικού Αερολιμένα Νάξου. Κατά την επίσκεψή του, ο Διοικητής της ΥΠΑ, Γιώργος Σαουνάτσος, επιθεώρησε τις τρέχουσες εργασίες και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανό, και το προσωπικό του αεροδρομίου.

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την επέκταση του αεροσταθμού κατά 2.100 τ.μ., με προϋπολογισμό 10 εκατομμυρίων ευρώ, για την αντιμετώπιση της αυξημένης επιβατικής κίνησης τους θερινούς μήνες. Επιπλέον, έχουν δρομολογηθεί έργα ανακατασκευής και βελτίωσης των υφιστάμενων υποδομών.

Από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρούν έργα επέκτασης του διαδρόμου προσγείωσης και του χώρου στάθμευσης αεροσκαφών, με προϋπολογισμό 22 εκατομμυρίων ευρώ, για την αύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας του αεροδρομίου.

Ο Διοικητής της ΥΠΑ τόνισε τη σημασία της συνεχούς βελτίωσης των υποδομών, καθώς και της ενίσχυσης του αεροδρομίου με ανθρώπινο δυναμικό, για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών της επιβατικής κίνησης.

Η ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ)

Στην επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Διοικητής ΥΠΑ κ. Γιώργος Σαουνάτσος στον Κρατικό Αερολιμένα Νάξου, συναντήθηκε με το προσωπικό του αερολιμένα και το Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Δημήτρη Λιανό, τον οποίο και ευχαρίστησε για τη συνδρομή του Δήμου αλλά και ιδιωτικών φορέων στη λειτουργία του αεροδρομίου. Ο προϊστάμενος του αεροδρομίου, Αερολιμενάρχης κ. Καϊδατζής, ενημέρωσε για τη λειτουργία και τις ανάγκες του αερολιμένα, ενώ ακολούθησε επιθεώρηση σε όλες τις εγκαταστάσεις του και τα έργα επέκτασης του διαδρόμου.

Όπως δήλωσε ο Διοικητής της ΥΠΑ «Ο μεγάλος όγκος της επιβατικής κίνησης τους θερινούς μήνες υπερβαίνει τα δεδομένα χωρητικότητας των υφιστάμενων υποδομών, και ειδικότερα του αεροσταθμού. Γι’ αυτόν το λόγο γίνονται παρεμβάσεις προκειμένου το πέρασμα του ταξιδίωτη από το αεροδρόμιο να είναι μέρος μιας ευχάριστης εμπειρίας. Ταυτόχρονα, είναι ήδη σε εξέλιξη η τεχνική μελέτη επέκτασης του αεροσταθμού κατά περίπου 2.100 τ.μ., προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ, με παράλληλη αναδιαρρύθμιση και βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών και του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και την κατασκευή βοηθητικών εγκαταστάσεων για την κάλυψη αυξημένων αναγκών του αεροδρομίου.»

Σε σύσκεψη με το προσωπικό, ελήφθησαν άμεσα μέτρα με στόχο τη βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών όπως:
• Αρχική ενίσχυση και εν συνεχεία τροποποίηση της Σύμβασης καθαριότητας του αεροδρομίου με στόχο την αύξηση του συντελεστή συχνότητας καθαρισμού και την αύξηση του προσωπικού καθαριότητας (ήδη εφαρμόζεται), λόγω των αναγκών που προκύπτουν από την αξιόλογη αύξηση της επιβατικής κίνησης τους θερινούς μήνες.
• Παραγγελία νέων καθισμάτων επιβατών για την αναμονή αναχωρούντων επιβατών.
• Επιτάχυνση της επισκευής του εφεδρικού κλιματιστικού του αεροσταθμού.
• Δημιουργία διαγραμμίσεων του χώρου στάθμευσης των αυτοκινήτων για τη διευκόλυνση του επιβατικού κοινού.
• Ενίσχυση μέτρων ασφάλειας πολιτικής αεροπορίας (security).

Ταυτόχρονα δρομολογείται για μετά το πέρας της θερινής περιόδου:
• Ανακατασκευή των τουαλετών του αεροσταθμού,
• Αναδιαρρύθμιση χώρων του αεροσταθμού πέριξ του κιλικείου,
• Στοχευμένες βελτιωτικές εργασίες σε υποδομές.
• Εκπόνηση επιχειρησιακών διαδικασιών και τεχνικών παρεμβάσεων προκειμένου να μη συνωστίζονται οι αφικνούμενοι επιβάτες κατά την παραλαβή των αποσκευών τους.

Έργα αναβάθμισης υποδομών διαδρόμου σε εξέλιξη

Παράλληλα, το διάστημα αυτό υπάρχουν σε εξέλιξη έργα από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με κύριο αντικείμενο την επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης και του χώρου στάθμευσης αεροσκαφών, ούτως ώστε οι πτήσεις να εκτελούνται στη μέγιστη επιχειρησιακή ικανότητα. Ειδικότερα, η επέκταση και βελτίωση του πεδίου ελιγμών, προϋπολογισμού 22.000.000 ευρώ, περιλαμβάνει την επέκταση του διαδρόμου προς νότο κατά 300 μ. έτσι ώστε ο διάδρομος να αποκτήσει καθαρό μήκος 1.199 μ. και 30 μ. πλάτος, τη διαμόρφωση ακραίας ζώνης του διαδρόμου μήκους 60 μ. και επιπλέον ζώνης ασφαλείας (RESA), τη διαπλάτυνση του υφιστάμενου τροχοδρόμου από 15 μ. σε 18 μ., την κατασκευή δύο νέων συνδετήριων τροχοδρόμων και πέλματος στροφής, την επέκταση του δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών κατά 6.000 τ.μ., την κατασκευή των απαραίτητων υδραυλικών έργων αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, την κατασκευή εσωτερικής περιμετρικής οδού του αεροδρομίου συνολικού μήκους 3.000 μ., την αντικατάσταση της υπάρχουσας εγκατάστασης φωτοσήμανσης φορητού τύπου με νέα μόνιμου τύπου, και επέκταση αυτής στο νέο τμήμα του διαδρόμου τους νέους τροχοδρόμους και του νέου δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών, την ανακαίνιση του υφιστάμενου οικίσκου φωτοσήμανσης και εγκατάσταση νέου Η/Μ εξοπλισμού, και την κατασκευή περίφραξης και αντικατάσταση της υφιστάμενης στο νότιο και στο δυτικό όριο του αεροδρομίου.

Ο Διοικητής της ΥΠΑ κ. Γιώργος Σαουνάτσος σημείωσε ότι «Ο αερολιμένας Νάξου έχει ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης όπως διαφαίνεται κaι από την ενίσχυση της δραστηριότητάς του τη διετία 2022-2023, η οποία σημείωσε αύξηση +19% στις εμπορικές πτήσεις και +26% στην επιβατική κίνηση. Η Υπηρεσία, γνωρίζοντας ότι οι υφιστάμενες υποδομές δεν επαρκούν για την εξυπηρέτηση του διαρκώς αυξανόμενου πτητικού έργου, θα συνεχίσει να ενισχύει το αεροδρόμιο της Νάξου με ανθρώπινο δυναμικό και τεχνικές παρεμβάσεις».

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 70 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*