Αποκλειστικό: Σήμερα πέρασε από το Συμβούλιο Δημοσίων Έργων η χρηματοδότηση εργασιών του Φράγματος του Τσικαλαριού

Newsroom
31/07/2024 23:23
 
 
 

 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του naxostimes.gr, σήμερα Τετάρτη 31 Ιουλίου, συνεδρίασε το Συμβούλιο Δημοσίων Έργων (Τμήμα Κατασκευών) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και γνωμοδότησε, επιτέλους, θετικά για τη συμπληρωματική χρηματοδότηση συνέχισης των εργασιών στο Φράγμα Τσικαλαριού. Αυτή η γνωμοδότηση αποτελεί το πρώτο και αναγκαίο βήμα για την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης.

Η χρηματοδότηση δεν επαρκεί ούτε καν για την ολοκλήρωση της υδατικής λεκάνης, αλλά ο ταμιευτήρας είναι, φυσικά, προϋπόθεση για τη δημιουργία δικτύων μεταφοράς του νερού. Η καθημερινή πίεση που ασκούσε εδώ και χρόνια κυρίως η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και ο πρόεδρός της Δημήτρης Καπούνης, με παραστάσεις σε αρμόδιους, με παρεμβάσεις σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές ευρείας θεαματικότητας και ακροαματικότητας, αλλά και με πολλές επιχειρηματολογημένες ανακοινώσεις, φαίνεται να αποδίδει τους πρώτους καρπούς. Μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε, το όνομα Καπούνης συζητήθηκε συχνά και στο οκταμελές γνωμοδοτικό όργανο του Υπουργείου, στο οποίο προεδρεύει ο γενικός διευθυντής στη Γενική Γραμματεία Υποδομών Αντώνης Κοτσώνης.

Η αρμοδιότητα για την κατασκευή φραγμάτων μεταφέρθηκε τον Ιούλιο του 2023 από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (αρμόδιος ο Δημήτρης Παπαγιαννίδης, γενικός γραμματέας ενωσιακών πόρων και υποδομών) στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (Γενική Γραμματεία Υποδομών), με χρηματοδότηση από το πρώτο Υπουργείο και εκτέλεση από το δεύτερο! Αυτή η μεταφορά Υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων ενίσχυσε την, έτσι κι αλλιώς, απαράδεκτη καθυστέρηση του έργου.

Το οξύτατο πρόβλημα της λειψυδρίας επιτάχυνε τη σημερινή εξέλιξη, που, όμως, είναι, επαναλαμβάνουμε, ανεπαρκής και πολύ καθυστερημένη.

Το ερώτημα είναι: Υπάρχει προγραμματισμός και χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του Φράγματος και των δικτύων (αγωγών μεταφοράς) του νερού; Γιατί η Νάξος δεν κινδυνεύει μόνο να διψάσει, αλλά και να πεινάσει με την κατάρρευση του πρωτογενούς τομέα της. Λόγω της έλλειψης νερού, είναι δύσκολη έως αδύνατη η φύτευση φθινοπωρινής πατάτας.

Θυμίζουμε το χρονικό της περιπέτειας του Φράγματος του Τσικαλαριού, που ο Δήμος καθυστερημένα το έθιξε, αφού το ανέδειξε η ΕΑΣ, σε όλους τους τόνους, στους αρμόδιους φορείς, στη δημόσια σφαίρα, στη ναξιακή κοινωνία.

•Το έργο εντάχθηκε για πρώτη φορά στις 30/7/2009, δηλαδή πριν από 15 χρόνια, στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013.

Τότε προβλεπόταν η συλλογή στο Φράγμα 3 εκατ. κυβικών μέτρων νερού. Τώρα με την κλιματική κρίση είναι πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα.

•Προβλεπόταν η κατασκευή αρδευτικών δικτύων που θα καλύπτουν 10.500 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων του Λιβαδιού της Νάξου, τα οποία σήμερα αρδεύονται σε μικρό βαθμό με γεωτρήσεις και πηγάδια που έχουν υφαλμυριστεί, αν δεν έχουν στεγνώσει.

•Ο προϋπολογισμός του ήταν τότε, πριν από 15 χρόνια, 37,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 25 περίπου προορίζονταν για τα δίκτυα και 12,5 για τη λεκάνη. Τώρα είναι πολύ μεγαλύτερος. Μόνο με βάση τη γενική αύξηση του τιμαρίθμου τα 25 εκατ. έχουν γίνει 32 και τα 12,5 έχουν γίνει 15,5, δηλαδή 47 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.

•Από τότε, πολλοί υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς επισκέφθηκαν το χώρο, κάνοντας εγκαίνια επιμέρους εργασιών. Τελευταία, πριν από τον τελευταίο ανασχηματισμό, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Καλέτσης υποσχέθηκε στη Νάξο ότι θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση του έργου.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 95 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*