Δ. Καπούνης: «Εκπέμπουμε SOS, δεν έχει νερό το νησί, θα καταστραφεί, να μας βοηθήσει η Πολιτεία!»

Newsroom.
05/08/2024 16:25
 
 
 

 

Μιλώντας στη Ναυτεμπορική ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, ανέδειξε για μία ακόμα φορά το πόσο επηρεάζει τον πρωτογενή τομέα του νησιού μας το πρόβλημα λειψυδρίας που αυτό αντιμετωπίζει.

Επίσης, έκρουσε ξανά τον κώδωνα του κινδύνου: «Όσο πάει το πρόβλημα μεγαλώνει. Έρχεται καταστροφή! Έρχεται πείνα! Το νησί θα ερημώσει! Πρέπει η Πολιτεία να σταθεί στο πλευρό μας!».

«Ο τριτογενής τομέας δεν έχει πρόβλημα με το νερό, λόγω των αφαλατώσεων που υπάρχουν, σε αντίθεση με τον πρωτογενή τομέα, που έχει τεράστιο πρόβλημα. Δυστυχώς, η Πολιτεία μάλλον δεν το έχει καταλάβει και γι’ αυτό δεν έχει σταθεί στο πλευρό μας. Τώρα έχουμε Αύγουστο. Όσο πάει, το πρόβλημα μεγαλώνει», τόνισε αρχικά ο Δ. Καπούνης.

Έπειτα, έκανε μία αναδρομή στην υπόθεση της υλοποίησης του φράγματος του Τσικαλαριού («από το 2009 που δημοπρατήθηκε δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε το 5% του έργου», δήλωσε μεταξύ άλλων), ενώ τόνισε εκ νέου και την ανάγκη να προστεθεί τριτοβάθμια επεξεργασία στον βιολογικό καθαρισμό του Δήμου προς αξιοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων και εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα της Νάξου – «ωστόσο», είπε, «δεν υπάρχει καμία επεξεργασία, κανένα κονδύλι, κανένας προγραμματισμός. Πότε θα γίνουν οι μελέτες για την τριτοβάθμια επεξεργασία και πότε θα ξεκινήσουν τα έργα;».

Κατόπιν, διευκρίνισε ότι τα πηγάδια στη Νάξο («πηγάδια 50 και 60 ετών») έχουν ξεραθεί και έχουν μόνο υφάλμυρο νερό και πρόσθεσε: «Η παραγωγή της ανοιξιάτικης Πατάτας Νάξου ήταν κατά 70% μειωμένη. Αντί για 6 χιλ. τόνους, βγάλαμε 1.800. Ακόμη, οι παραγωγοί δεν θα φυτέψουν ούτε μία πατάτα το φθινόπωρο, κάτι που θα έχει συνέπειες στο εισόδημά τους. Παράλληλα, οι κτηνοτρόφοι επίσης θα επηρεαστούν, καθώς δεν θα σπείρουν τριφύλλια, καλαμπόκια, κριθάρια, κλπ, ενώ τα ζώα τους θα πίνουν υφάλμυρο νερό, κάτι που θα έχει συνέπειες στην υγεία τους».

Στη συνέχεια, ο Δ. Καπούνης ζήτησε από την Πολιτεία «να καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει στη Νάξο» και «να σταθεί δίπλα στον πρωτογενή τομέα». Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε: «Εκπέμπουμε SOS! Αν συνεχιστεί αυτό, θα καταστραφεί το νησί, θα ερημώσει! Δεν θα υπάρχει τίποτα! Τα περίφημα προϊόντα μας θα εξαφανιστούν! Ούτε σταγόνα νερού στη θάλασσα! Όταν δεν υπάρχει νερό, υπάρχει πείνα, αφού δεν μπορεί ο πρωτογενής τομέας να ανταπεξέλθει. Αλλά, δεν ενδιαφέρεται κανείς φορέας, ούτε υπάρχει πρόγραμμα και σχεδιασμός. Κανείς δεν έχει κάνει τίποτα για εμάς. Ακόμα στο “θα δούμε” είμαστε! Τι θα απογίνουμε;».

Από εκεί και πέρα, ο Δ. Καπούνης χαρακτήρισε «ικανοποιητική» την έως τώρα τουριστική κίνηση στη Νάξο για το καλοκαίρι, ενώ διαβεβαίωσε ότι στο νησί μας δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.

Δείτε το απόσπασμα:


Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 75 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*